Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Preoperativa rutiner

Lästid: ca 2 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU Utvärderar

En systematisk översikt av det vetenskapliga underlaget för positiva och negativa effekter på hälsa, socialt liv eller funktionstillstånd för en metod eller insats. Beroende på frågans art kan rapporten även innehålla analyser av ekonomiska, etiska och sociala aspekter. Ämnessakkunniga deltar i arbetet och rapporten granskas av oberoende experter. Rapportens slutsatser fastställs av SBU:s nämnd.

Utvärderingens syfte

Att bedöma värdet hos olika preoperativa undersökningar, bland annat preoperativ thoraxröntgen, elektrokardiografisk undersökning och kliniska laboratorietester utgående från faktauppgifter i den medicinska litteraturen. Dessutom beskrivs nu gällande praxis i Sverige för rutinundersökningar inför selektiv kirurgi.

Tillvägagångssätt

Beskrivande genomgång, kostnadsanalys, analys av kostnadseffektiviteten

Insamling av primärdata

Genomgång av den vetenskapliga litteraturen om preoperativ thoraxröntgen, elektrokardiografiska undersökningar och kliniska laboratorietester av patienter utan sjukdomshistoria. Frågeenkät av alla allmänna och ortopediska kirurgi- och anestesikliniker i Sverige (sammanlagt 224 kliniker) rörande hur ofta och varför man gjorde preoperativa undersökningar, samt hur man organiserade dem, vem som ansvarade för dem och vilka följder undersökningsresultaten fick. Ekonomisk analys av kostnaderna för preoperativa rutiner och potentiella inbesparingar i samband med strängare indikationer för preoperativa undersökningar i Sverige.

Genomgång av publikationen

Intern genomgång av projektgruppen, SBU:s styrelse och SBU:s expertgrupp. Kompletterande extern genomgång av experter på området.

Rapportens innehåll

Litteratursökningen gav ingen välkontrollerad studie som bekräftade den positiva effekten av preoperativ undersökning av friska patienter utan tidigare sjukdomshistoria. Flera studier visade på fördelar av att utföra preoperativ thoraxröntgen, elektrokardiogram och kliniska laboratorietester av patienter i högriskkategorier.

Enkäten (svarsprocent: 93) visade att användningen av och valet av kriterier för preoperativa undersökningar varierar avsevärt i Sverige.

Kostnaden för preoperativa undersökningar i Sverige uppgår till 726 miljoner, inklusive ett dygns inskrivning i 75% av alla kirurgiska fall.

Med tillämpning av mer restriktiva kriterier för preoperativa undersökningar, uppskattar man de potentiella inbesparingarna till 100–200 miljoner SEK per år (motsvarande cirka 3 miljoner USD per miljon invånare).

Utvärderingens effekt

En undersökning av sju sjukhus utfördes vid fyra olika tillfällen: innan rapporten publicerades 1989, därefter 1990, 1991 och 1994. Alla kirurgiska patienter från allmänkirurgi, ortopedi och gynekologi, och för vilka en anestestijournal fanns, togs med, vilket gav ett antal av sammanlagt 3 000 patienter. Mellan 1989 års undersökning och 1990 års, minskade antalet preoperativa thorax­röntgen­undersökningar med 9%, antalet preoperativa EKG-undersökningar med 11%, antalet rutinmässiga S-kalium laboratorietester med 16%, samt ökade antalet intagningar för operation samma dag med 14%.

SBU:s slutsatser och rekommendationer

  • Basen för preoperativ utredning ska vara ingående anamnes och noggrann läkarundersökning av patienten.
  • Röntgenundersökning av hjärta och lungor bör inte företas rutinmässigt.
  • Elektrokardiografisk rutinundersökning bör inte utföras annat än på särskild indikation.
  • Kliniskt kemiska undersökningar bör endast företas på speciell indikation.
  • En ansvarig narkosläkare bör alltid undersöka och intervjua patienten före operativt ingrepp.
  • Vissa organisatoriska förändringar kommer att vara nödvändiga för att dessa åtgärder ska kunna genomföras fullständigt.
Publicerad: Rapportnr: 101

Projektgrupp

  • Arvidsson S
  • Björk L
  • Brorsson B
  • Haglund U
  • Jorfeldt L
  • Lundberg D
  • Norlund A
Sidan publicerad