Oskar, 16 månader

Nedanstående patientfall är ett studiematerial som har tagits fram i samarbete med dr Anita Groth, dr Kristina Boström och dr Marie Ryding. Texten bygger på SBU:s rapport, men berör vissa frågor som SBU-rapporten inte belyser och innehåller kliniska tolkningar av SBU:s evidens. Dessa kliniska tolkningar är författarnas egna.

Följetongen Oskar 

Oskar, 16 månader gammal, kommer tillsammans med sin pappa till akutmottagningen. Ända sedan Oskar var cirka 6 månader gammal har han haft öroninflammationer.

Oskar började på dagis för fyra månader sedan. Sedan dess har han haft minst en öroninflammation i månaden enligt pappan. Oskar har blivit en riktig följetong både hos husläkaren och på akuten tycker Oskars pappa. Problemet har förvärrats och på sista tiden har han inte ens hunnit komma på kontroll av trumhinnorna innan nästa öroninfektion kommit.

Ofta har Oskar feber och förkylning innan han får ont i öronen. Han har alltid blivit bra efter att ha fått antibiotika. Han behandlades senast för öroninflammation för tre veckor sedan.

Nu har han varit förkyld med lite feber sedan två dagar tillbaka. I natt vaknade Oskar av värk i höger öra. I morse verkade han inte ha lika ont i örat längre. Men det fanns gulvitt sekret på hans örngott så det verkar ha runnit ur örat. Idag på morgonen är Oskar feberfri.

Status

Förkyld med snuva men med gott allmäntillstånd. Oskar har med sig en lastbil som han leker med under besöket. Cor: normalfrekvent hjärtaktion, inga blåsljud. Pulm: vesikulärt andningsljud, inga biljud. MoS: lätt rodnat.

Gå vidare – välj specialitet