Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Behov av utvärdering i tandvården

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU Kartlägger

Systematiska översikter inom ett fält identifieras och kvalitetsgranskas av ämnessakkunniga samt av oberoende granskare. Syftar till att ringa in områden där det finns evidens och peka på områden där säker kunskap saknas – vetenskapliga kunskapsluckor.

Denna skrift har tillkommit för att ge en bakgrund till arbetet att granska det vetenskapliga underlaget för tandvårdens metoder. Rapporten beskriver olika områden inom tandvården i Sverige samt redovisar den enkätstudie till tandläkare som genomfördes på initiativ av SBU och Sveriges tandläkarförbund år 1999. Enkäten inventerar professionens synpunkter på vilka metoder som bör prioriteras i utvärderingsarbetet samt hur resultatet av utvärderingarna bäst bör spridas. Dessutom ges i ett kapitel en översikt av det utvärderingsarbete som bedrivs internationellt inom tandvårdens område, liksom en lista på referenser som finns publicerade i vetenskapliga media, både tryckta och elektroniska.

Rapporten utgör ingen systematisk vetenskaplig granskning. Den vill snarare belysa möjligheterna till utvärdering av det vetenskapliga underlaget för tandvårdens metoder och beskriva några sammanhang där utvärderingar kan komma att få betydelse. Som framkommer i rapporten är det vetenskapliga underlaget bristfälligt för flertalet metoder som används inom tandvården. Det betyder inte att metoderna behöver vara ineffektiva eller att de inte ska användas. Det är vår förhoppning att de kommande rapporterna om tandvårdens behandlingsmetoder kan, förutom att underlätta den kliniska vardagen för tandvårdspersonalen, också stimulera till klinisk forskning inom angelägna områden.

Denna rapport har inte granskats av SBU-rådet eller styrelsen vilket innebär att författarna själva står för respektive avsnitt.

Publicerad: Rapportnr: 152

Projektgrupp

  • Helen Gelband
  • Tove Bylund-Grenklo
  • Hans Sundberg

Projektledning och redigering

  • Susanna Axelsson
  • Helena Dahlgren
  • Åsa Svensson
Sidan publicerad