Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Bupropion (Zyban®) vid rökavvänjning

Lästid: ca 2 min Publicerad: Uppdaterad: Publikationstyp:

SBU Utvärderar

En systematisk översikt av det vetenskapliga underlaget för positiva och negativa effekter på hälsa, socialt liv eller funktionstillstånd för en metod eller insats. Beroende på frågans art kan rapporten även innehålla analyser av ekonomiska, etiska och sociala aspekter. Ämnessakkunniga deltar i arbetet och rapporten granskas av oberoende experter. Rapportens slutsatser fastställs av SBU:s nämnd.

Alerts bedömning

Version: 2

Metod och målgrupp

Bupropion (Zyban ®), det första registrerade läkemedlet för rökavvänjning som inte innehåller nikotin, introducerades i Sverige under år 2000. Ursprungligen är bupropion ett antidepressivt läkemedel. Det är receptbelagt och ingår inte i läkemedelsförmånen. Målgruppen för behandling med bupropion är rökare som inte lyckats sluta röka med hjälp av andra behandlingsmetoder.

Patientnytta

Effekten av bupropion, i kombination med individuellt stöd, har studerats i flera randomiserade placebokontrollerade studier. En sammanläggning av resultat från de två mest väsentliga studierna, där uppföljning gjorts efter ett år, visar att andelen kontinuerligt rökfria var 19 procent i gruppen som fått bupropion medan den var 9 procent hos placebogruppen. Detta innebär att tio behöver behandlas med bupropion för att en person ska bli rökfri. Bupropion gav måttliga biverkningar i form av muntorrhet och insomningsproblem hos ett mindre antal av deltagarna i studierna, men i sällsynta fall har personer drabbats av krampanfall.

Ekonomiska aspekter

Det saknas i dag studier som belyser kostnadseffektiviteten vid behandling med bupropion i Sverige. Kostnaden för själva läkemedlet är omkring 1 000 kronor per behandlingsomgång. Utöver detta tillkommer kostnader för läkarinsatsen motsvarande minst ett läkarbesök i öppen vård samt ett varierande antal övriga kontakter med läkare eller sjuksköterska för eventuell uppföljning och stöd. Hälsoekonomiska analyser med hjälp av simuleringsmodeller pekar i riktning mot att framtida besparingar i sjukvårdskostnader till stor del skulle kunna uppväga kostnader för rökavvänjningsbehandlingen [6,16]. En modellanalys från Storbritannien tyder på att kostnaderna per hälsovinst är förhållandevis låga. Tillägg av bupropion till rådgivning kostar cirka 12 500-27 500 kronor [16].

Kunskapsläge

Det vetenskapliga kunskapsläget om effekten av bupropion tillsammans med individuellt uppföljande stöd vid rökavvänjning är god*. Däremot är kunskapen om metodens kostnadseffektivitet ringa*. Pga allvarliga, men sällsynta, biverkningar betraktas bupropion tills vidare som ett andrahandsmedel.

* Detta är en värdering av den vetenskapliga dokumentationens kvalitet och bevisvärde för den aktuella frågeställningen. Bedömningen görs på en fyrgradig skala; (1) god, (2) viss, (3) ringa eller (4) ingen.

Detta är Alertrådets sammanfattning och bedömning av kunskapsläget. Den bygger på en rapport som utarbetats vid SBU i samarbete med Peter Nilsson, docent, universitetslektor, Avdelningen för medicin, Institutionen för medicin, kirurgi och ortopedi, Universitetssjukhuset, Malmö. Rapporten har granskats av Agneta Hjalmarson, leg psykolog, Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg, och Bertil Johnsson, leg läkare, Läkemedelsverket.

Dessutom har synpunkter inhämtats från Per-Erik Lygner, medicinsk rådgivare, GlaxoSmithKline AB.

Alert bedrivs i samverkan mellan SBU, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och Landstingsförbundet.

Citera denna SBU Alert-rapport: SBU Alert. Bupropion (Zyban®) vid rökavvänjning. Version 2. Stockholm: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU); 2002. http://www.sbu.se

Publicerad: Uppdaterad: 2002-06-04
Sidan uppdaterad