Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Brachyterapi vid prostatacancer

Lästid: ca 1 min Publicerad: Uppdaterad: Publikationstyp:

SBU Utvärderar

En systematisk översikt av det vetenskapliga underlaget för positiva och negativa effekter på hälsa, socialt liv eller funktionstillstånd för en metod eller insats. Beroende på frågans art kan rapporten även innehålla analyser av ekonomiska, etiska och sociala aspekter. Ämnessakkunniga deltar i arbetet och rapporten granskas av oberoende experter. Rapportens slutsatser fastställs av SBU:s nämnd.

Alerts bedömning

Version: 2

Brachyterapi vid behandling av lokaliserad prostatacancer används i dag i liten omfattning i Sverige. Behandlingen har funnits under lång tid men utveckling av metoden har lett till en ökad användning. Resultat från enstaka icke kontrollerade studier av brachyterapi i kombination med extern strålbehandling tyder på viss förbättring av behandlingsresultat. Emellertid saknas prospektiva kontrollerade studier och det kan inte uteslutas att resultatförbättringar kan förklaras av att patienter med små tumörer behandlats. Typ och frekvens av biverkningar är likartade de som uppstår vid av extern strålbehandling, möjligen med något fler allvarliga problem vid etablering av tekniken.

I dag finns det ringa* vetenskaplig kunskap om metodens patientnytta, korttidseffekter och risker. Det finns ingen* vetenskaplig kunskap om varken kostnadseffektivitet eller långtidseffekter.

Mot bakgrund av att brachyterapi ännu inte är bevisat bättre än alternativa behandlingar vid lokaliserad prostatacancer eller ingen behandling alls, är det önskvärt att metoden tills vidare enbart används inom ramen för kontrollerade kliniska studier.

* Detta är en värdering av den vetenskapliga dokumentationens kvalitet och bevisvärde för den aktuella frågeställningen. Bedömningen görs på en fyrgradig skala; (1) god, (2) viss, (3) ringa eller (4) ingen.

Detta är Alertrådets sammanfattning och bedömning av kunskapsläget. Den bygger på en rapport som utarbetats vid SBU i samarbete med Anders Widmark, docent, Onkologiska kliniken, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå. Rapporten har granskats av Socialstyrelsens expertgrupp i urologi.

Alert bedrivs i samverkan mellan SBU, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och Landstingsförbundet.

Citera denna SBU Alert-rapport: SBU Alert. Brachyterapi vid prostatacancer. Version 2. Stockholm: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU); 2000. http://www.sbu.se

Publicerad: Uppdaterad: 2000-04-06
Sidan uppdaterad