SBU Bereder
Publikation nr: 309
ISBN: 978-91-88437-51-8
Publicerad: 28 februari 2020
Nedladdad: 17 maj 2025
Core outcome sets inom förlossningsvård
Sammanställning och analys av studier

Observera att det är möjligt att ladda ner hela eller delar av en publikation. Denna pdf/utskrift behöver därför inte vara komplett. Hela publikationen och den senaste versionen hittar ni på www.sbu.se/309

ISBN 978-91-88437-51-8

Core outcome sets inom förlossningsvård

Sammanfattning

Syfte och bakgrund

Syftet är att inventera, sammanställa och analysera genomförda och pågående studier som prioriterat utfall inom området förlossnings­vård (så kallade Core Outcome Set (COS)). I rapporten belyses även områden som kan anses intressanta för framtagande av nya COS enligt patienter, forskare och vårdpersonal.

Det är viktigt att kliniska studier använder utfall som är till hjälp när patienter och personal ska fatta beslut om exempelvis behandlingar. När man sammanställer forskning i systematiska översikter blir det tydligt att studier ibland missar viktiga patientnära utfall samt att de ofta använder olika utfall, olika sätt eller tidpunkter för att mäta utfall. Detta påverkar möjligheten att sammanställa resultaten från olika studier och leder till att den vetenskapliga evidensen för många av vårdens insatser och behandlingar blir låg.

Ett Core Outcome Set (COS), innebär att man för en sjukdom, ett tillstånd, eller ibland en specifik behandling, kommer överens om ett mindre antal utfall med särskilt viktig betydelse. De överenskomna utfallen i ett COS bör, som ett minimum, mätas och rapporteras i alla kliniska studier för detta specifika tillstånd. De utfall som ska ingå i olika COS tas fram genom en konsensus­process där både vårdpersonal, forskare och patienter bör ingå. Genom att utveckla och implementera COS är målsättningen att resultaten från studier lättare ska kunna jämföras och vägas samman och att beslutsunderlaget för patienter och personal därmed ska bli starkare.

Främsta målgrupp för rapporten är forskare och forsknings­finansiärer. Utöver detta kan professionsföreningar, organisationer eller enheter som arbetar med förlossningsvård vara aktuella. Projektet är ett regerings­uppdrag och ingår i regeringens satsning på kvinnohälsa.

Metod

För att identifiera framtagna och pågående COS inom förlossnings­vård genomfördes en litteratur­sökning, granskning och sammanställning av studierna på området. Vi har även undersökt hur väl framtagna COS uppfyller de rapporterings­kriterier som föreslagits enligt Core Outcome Set–STAndards for Reporting (COS-STAR).

För att få en uppfattning om var det kan finnas en efterfrågan av nya COS genomfördes en öppen enkät på SBU:s webbplats. Här kunde relevanta intressenter (framför allt patienter, närstående, vårdpersonal och forskare) ange de delområden inom förlossnings­vården där de ansåg att ett COS behövdes.

Resultat

I denna sammanställning identifierades 19 studier som prioriterat utfall. Av dessa har 12 som huvudsyfte att ta fram Core Outcome Set för framtida forskning. I de övriga sju görs också en prioritering av utfall men huvud­syftet varierar något. Två artiklar syftar främst till att prioritera framtida forsknings­frågor, och i detta har ingått att prioritera vilka utfall som bör mätas. Två andra artiklar handlar om att prioritera vilka utfall som ska ingå i ett kompositutfall (sammansatt utfall) och övriga studier rör vilka utfall som ska mätas vid uppföljning i vården. Av de 19 identifierade studierna uppfyllde nio rapporterings­kriterierna för COS-studier väl. Utöver detta identifierades 39 pågående COS-studier, för tio av dessa fanns publicerade protokoll.

Majoriteten av de identifierade COS (både färdigställda och pågående) fokuserar på fysiska besvär och tillstånd under graviditeten. Det finns även flera COS som rör olika preventiva åtgärder under graviditeten.

Sammanställningen visar att det finns framtagna eller pågående COS för många av de specificerade tillstånd som lyftes i SBU:s öppna enkät såsom graviditets­diabetes, havandeskaps­förgiftning, förlossnings­skador, abort och fosterdöd. Samman­ställningen visar dock att det saknas både framtagna och pågående COS inom psykiska besvär eller sjukdomar under eller efter graviditet. Samtliga identifierade studier och specifika förslag som inkom i SBU:s enkät finns listade i Tabell 4.1 i avsnittet ”4. Resultat”.

Diskussion

Inom kvinnohälsa och neonatal hälsa (där förlossnings­vården är ett delområde) har man internationellt uppmärksammat problemet med att studier tenderar att mäta olika utfall, vilket resulterat i bildandet av det internationella nätverket The CoRe Outcomes in Women’s and Newborn health (CROWN) initiative. Nätverket leds av tidskrifts­redaktörer och syftar till att lyfta framtagande och användande av COS inom områden som rör kvinnohälsa och neonatal hälsa. Som ett resultat pågår en förhållandevis stor aktivitet med att ta fram olika COS inom förlossningsområdet.

Det är dock viktigt att framhålla att det fortfarande finns många viktiga delområden inom förlossnings­vården där det saknas COS. Detta gäller exempelvis inom vaginal förlossning och kejsarsnitt, som lyftes av framför allt personal och forskare i SBU:s enkät. Andra områden som helt saknar färdiga eller pågående COS är psykiska besvär eller sjukdomar under graviditet samt efter förlossning.

COS är ett relativt nytt begrepp inom forsknings­världen. Detta är första gången SBU samman­ställer COS. Förhoppningen är att denna rapport ska bidra till att sprida kunskap om vad ett COS är, samt vilka COS som finns inom förlossnings­vård och vilka som håller på att tas fram. Vidare kan rapporten bidra till att öka möjligheten för forskare i Sverige att använda sig av framtagna COS samt att medverka i utveckling av COS som tas fram av internationella aktörer. Som HTA-organisation är SBU positiva till COS då de på sikt kan bidra till bättre kunskaps­underlag. För att ett COS effektivt ska kunna implementeras tror SBU att man bör diskutera hur breda områden samt hur många utfall som kan ingå i ett praktiskt användbart COS. Vidare är det viktigt att fortsätta arbetet med olika verktyg för att kunna granska metodiken i färdiga COS och representativitet bland de intressenter som deltagit i konsensusförfarandet.

1. Syfte

Syftet är att inventera, sammanställa och analysera framtagna och pågående studier vilka på något sätt prioriterat utfall inom området förlossnings­vården (så kallade Core Outcome Set (COS)). I rapporten belyses även områden som kan anses intressanta för framtagande av nya COS enligt patienter, forskare och vårdpersonal.

Projektet är ett regerings­uppdrag och ingår som en del av deras satsning inom kvinnohälsa.

1.1 Målgrupp

Forskare och forsknings­finansiärer är de primära mål­grupperna för denna rapport liksom organisationer som samman­ställer forskning. Professions­föreningar, vårdpersonal samt vårdens besluts­fattare är också viktiga mottagare av resultaten. Utöver detta kan organisationer eller enheter som arbetar med förlossnings­vård vara aktuella, exempel på detta kan vara Social­styrelsen, SKR, nationella program­området förlossning och kvinnohälsa, samt register­hållare inom området. Även om rapporten inte direkt riktar sig mot patienter eller närstående kan hela eller delar av rapporten vara av intresse även för dem. Speciellt om man ingår i eller planerar att ingå i forskningsstudie.

2. Bakgrund och centrala begrepp

Kliniska studier utvärderar ofta säkerhet och effekt av olika interventioner, behandlingar eller omvårdnad. För att möjliggöra detta jämför man vanligtvis en behandling mot en annan i en studie, till exempel ett aktivt läkemedel jämfört med placebo. Effekten av behandlingen ses i den uppmätta skillnaden på olika utfall mellan grupperna av deltagare, exempel på vanliga utfall kan vara dödlighet, sjuklighet, smärta eller livskvalitet. Se Figur 2.1.

Patienter delas upp i tre grupper: behandling A, B respektive placebo. Utfallet skiljer sig åt mellan grupperna. Illustration

Figur 2.1 Schematisk bild som illustrerar ett exempel på en behandlingsstudie med utfall.

Ofta krävs det mer än en studie för att man ska kunna dra säkra slutsatser om effekten av olika insatser, det vill säga i vilken utsträckning behandlingen påverkar olika utfall. Genom att på ett systematiskt sätt sammanställa alla studier som finns kring en specifik behandling (genom en så kallad systematisk översikt) kan man visa på den totala vetenskapliga kunskap (evidens) som finns.

Det är viktigt att man i forskning inkluderar fråge­ställningar och utfall som är viktiga för de som i slutändan berörs, det vill säga patienter och vårdpersonal. Dessvärre finns det studier som visar att så inte alltid är fallet. I en artikel från år 2009 beräknar Chalmers och medarbetare att upp till 85 procent av utdelade forsknings­medel ger studie­resultat som inte är användbara i praktiken för patienter och vårdpersonal [1]. Detta beror bland annat på att forskning sker på frågor som inte är viktiga för patienter och vårdpersonal men även att studier inte mäter utfall som är relevanta för patienter och vårdpersonal. Ytterligare en faktor som gör det svårt att få tillförlitliga resultat är att forsknings­studier inriktade på samma behandling inte alltid mäter samma utfall, eller att de mäter utfallet på olika sätt eller vid olika tidpunkter. Allt detta påverkar möjligheten att sammanställa resultat från olika studier i systematiska översikter. I slutändan medför ofta den stora variationen av utfall att besluts­underlag som patienter och vårdpersonal har vid val av olika behandlingar minskar. För att få bästa möjliga besluts­underlag från den forskning som bedrivs är det därför viktigt att samma utfall mäts i olika studier och att dessa utfall anses viktiga för patienter och vårdpersonal.

2.1 Ett Core Outcome Set

Ett COS, är ett litet antal överenskomna utfall som bedömts ha särskilt viktig betydelse av både forskare, vårdpersonal, patienter samt andra berörda intressenter. De utfall som ingår i ett COS bör mätas och rapporteras i alla framtida kliniska studier för det specifika tillstånd de är framtagna för. Exempelvis kan man ta fram ett COS som används i framtida studier av kvinnor som har graviditets­diabetes. Då är förhoppningen att alla nya studier som undersöker olika typer av behandlingar på denna patient­grupp ska använda de överenskomna utfallen (COS). De utfall som ingår i ett COS ska vara ett minimum att mäta, olika forskar­grupper kan sedan utifrån deras specifika frågeställning lägga till ytterligare utfall, se Figur 2.2. Det är av stor vikt att ett COS inte innehåller för många utfall då de är tänkta att utgöra en bas för vad som ska mätas i studierna. Om ett COS innehåller ett stort antal utfall finns en risk att det blir svårt att använda och inte implementeras i forskningen.

Schematisk bild av tre forskningsstudier som undersöker 6–8 utfall vardera, varav fyra är gemensamma (Core Outcome Set)

Figur 2.2 Schematisk bild som visar hur COS är tänkta att användas.

Framtagande av COS syftar alltså till att beskriva viktiga utfall som bör mätas i alla nya studier som initieras inom ett specifikt tillstånd framöver. I detta kan det även ingå att beskriva hur och när dessa utfall bör mätas. Om COS implementeras kommer det att bidra till mer relevant forskning som i sin tur är lättare att sammanställa.

Att ta fram COS görs vanligen genom följande delsteg [2]:

  1. En översyn av området görs för att se om ett COS behövs och att inga COS redan är framtagna eller är pågående.
  2. Befintlig forskning på området gås igenom (ex. publicerade och pågående systematiska översikter samt primär­studier) i syfte att kartlägga de olika utfall som används i dagsläget.
  3. Ytterligare utfall, som framför allt patienter kan uppleva som viktiga men som inte finns representerade i forskningen, hämtas in (kan göras genom kvalitativa studier, eller genom insamling via enkät). De utfall som identifieras i steg 2 och 3 utgör sedan en brutto­lista med utfall utifrån vilka ett fåtal ska väljas ut att ingå i den slutgiltiga COS.
  4. En arbetsgrupp som ska prioritera vilka utfall från brutto­listan som ska ingå i COS sätts samman. Gruppen ska innehålla personer som representerar olika perspektiv där dessa tre grupper alltid bör ingå: patienter, vårdpersonal och forskare. Det är en fördel om gruppen innehåller deltagare som har en internationell spridning.
  5. En prioritering av de utfall som finns på brutto­listan görs av arbetsgruppen.
  6. Processen avslutas med ett möte där alla deltagarna, eller ett urval av deltagarna, träffas för att komma överens om det slutgiltiga COS. Det är även värdefullt om man efter detta steg fortsätter med att genom konsensus­process prioritera hur och när de utfall som ingår i COS ska mätas.

2.2 Internationella COS aktörer

COMET Initiative är en organisation i Storbritannien som arbetar med COS, genom att utveckla metoder för att ta fram COS men också genom att tillhanda­hålla en databas med publicerade och pågående projekt.

COMET Initiative har publicerat en handbok för de olika stegen som bör ingå i processen för att ta fram ett COS [2]. På deras webbplats finns även artiklar som beskriver standardiserade förlopp som bör ingå när nya COS tas fram (Core Outcome Set-STAndards for Development, COS-STAD) [3] och när de presenteras i vetenskapliga publikationer (Core Outcome Set–STAndards for Reporting, COS-STAR) [4].

För området kvinnohälsa finns ett nätverk som heter “The CoRe Outcomes in Women’s and Newborn health (CROWN) initiative”. Detta internationella initiativ leds av tidskrifts­redaktörer och syftar till att verka för en mer harmoniserad och likartad rapportering av utfall inom forskning som rör kvinnors hälsa [5].

Det finns även andra organisationer än COMET som driver utveckling av Core Outcome Sets, exempel på detta är International Consortium for Health Outcomes Measurment (ICHOM) [6] och Center for Medical Technology Policy (CMTP) [7].

2.3 Utfall i svenska register

Det finns ett flertal register i Sverige som är relevanta inom området förlossnings­vård. De som kan anses mest relevanta är Graviditets­registret, Gynop-registret (där bristnings­registret ingår) och Medicinska Födelse­registret. Nedan följer en kort beskrivning över dessa register. Generellt gäller för alla register att man här registrerar olika typer av uppgifter, dessa kan både vara av typen utfall av en behandling men även vissa bakgrunds­faktorer registreras så som tidigare graviditeter, antal barn, livsstil med mera.

Graviditets­registret: registrerar inom områden såsom mödra­hälsovård, fosterdiagnostik samt förlossning och BB-vistelse [8]. Under år 2019 har graviditets­registret (tillsammans med SKR, Nationell Patientenkät och Bristningsregistret) genomfört en pilot där de testat Graviditets­enkäten i Region Skåne och Region Halland. Enkäten undersöker kvinnors hälsa och upplevelser av vården under graviditet, förlossning och eftervård. Enkäten går ut till kvinnorna vid tre tillfällen, (vecka 25 under graviditeten, åtta veckor efter förlossning och ett år efter förlossning).

Gyn-op registret: är ett nationellt kvalitets­register inom gynekologisk kirurgi. I registret ingår all större gynekologisk kirurgi såsom hyster­ektomier, bort­tagande av myom, operation av äggstockar och äggledare, gynekologisk tumör­kirurgi, hystero­skopier och endometrie­ablationer, fram­falls- och inkontinens­kirurgi samt sutur av bristning i samband med förlossning (bristnings­registret). Både sluten­vårds- och dag­vårds­operationer ingår. Registret innehåller upp­gifter som samlas in både före, under och efter den kirurgiska behandlingen och patienten svarar på en enkät åtta veckor och ett år efter operationen [9]. Inom Gyn-op administreras även bristnings­registret [10].

Bristnings­registret: här registreras förlossnings­bristningar av grad 3 och 4 (sfinkter­skador) och hur dessa behandlats, vissa kliniker registrerar även grad 2 bristningar till registret. Registret tar även in patient­rapporterade utfall åtta veckor samt ett år efter förlossningen. Syftet med registret är att kunna ge åter­koppling till behandlande personal samt klinikerna kring medicinska resultat samt utfall av behandlingen. Registret möjliggör även viktig jämförelse mellan kliniker samt möjlighet till forskning och utveckling. En annan viktig funktion som registret har är att fånga upp kvinnor som har besvär efter förlossningen och erbjuda uppföljning.

Medicinska Födelse­registret: ligger under Social­styrelsen, till detta register är vårdgivarna ålagda att rapportera in uppgifter om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn. Levande födda samt död­födda barn som har en graviditets­längd på 22+0 veckor ingår. Exempel på data som registreras är kvinnans tidigare graviditeter, rökning, förlossnings­klinik, graviditets­längd, smärt­lindring, förlossnings­sätt, diagnoser hos moder och barn, operationer, barnets kön, vikt, längd och huvud­omfång samt barnets till­stånd vid födelsen. Just nu pågår en översyn av det medicinska födelse­registret. Översynen görs i samarbete med mödra­­hälso­vård och förlossnings­vård, kvalitets­register och forskning, här ingår bland annat en genom­gång över vilka uppgifter som ska samlas in.

3. Metod

3.1 Frågeställning

Syftet med projektet är att identifiera alla framtagna COS inom området förlossnings­vård samt att identifiera pågående COS-projekt inom detta område. Forskning inom förlossnings­området har en komplexitet som annan klinisk forskning ofta saknar, då olika behandlingar kan påverka utfallet för två personer, kvinnan och barnet. I detta projekt har fokus varit på kvinnohälsa, detta innebär att COS som enbart inkluderat utfall hos barnet eller partnern inte finns med. Projekt­gruppen har inkluderat COS för forskning kring insatser som görs under hela graviditeten (inklusive abort, missfall och dödfödsel), under förlossning samt komplikationer som relaterar till graviditet och förlossning.

En projektplan för denna rapport utarbetades av projekt­gruppen och fastställdes genom beslut av SBU:s generaldirektör den 5 juni 2019. Projektet registrerades även i COMET Initiatives databas [11].

3.1.1 Inklusions­kriterier enligt PICO (Population, intervention, kontroll och utfall)

Inkluderat i projektet är allt som rör graviditet, förlossning och komplikationer eller tillstånd som har samband med graviditet eller förlossning. Däremot inkluderas inte behandlingar, vars syfte är att främja eller förhindra graviditet, så som preventiv­medel, förmåga att bli gravid eller in vitro fertilisering. I Tabell 3.1 finns fråge­ställningen uppställd enligt PICO.

Tabell 3.1 Inklusionskriterier enligt PICO.
PICOInklusionskriterier
Population Inkluderat i projektet är allt som rör graviditet, förlossning och komplikationer eller tillstånd som har samband med graviditet eller förlossning
  • Gravida
  • Förlossning
  • Fysisk förlossnings­skada eller annan komplikation efter en förlossning
  • Psykiska besvär/sjukdomar under graviditet eller vid/efter förlossning (inkluderar både födande kvinna och partner)
Intervention Alla tänkbara interventioner
Kontroll Inte applicerbar
Utfall En lista med utfall som ingår i det slutgiltiga Core Outcome Set
Studiedesign Studier eller protokoll för studier som syftar till att genom konsensmetoder prioritera viktiga utfall
 
3.1.1.1 Avgränsningar

Enbart studier på svenska, engelska, danska eller norska har inkluderats. Andra översikter över COS-studier samt studier som syftar till att göra en översyn över de utfall som används inom olika forsknings­områden har exkluderats. Även kvalitativa studier eller andra studier vilka syftar till att identifiera nya utfall men där ingen prioritering har gjorts har exkluderats. COS som bara har fokuserat på utfall för barnet och inte har med kvinnan har exkluderats, exempel på detta kan vara COS gjorda på olika neonatala tillstånd eller neonatal vård. I de fall det varit tveksamt i pågående COS-studier om det enbart är utfall på barnet som kommer att tas fram eller inte har projekt­gruppen ändå inkluderat dessa studier.

3.1.2 Litteratursökning

Litteratur­sökningar genomfördes för att besvara projektets fråge­ställningar. Litteratur­sökningarna baserades i huvudsak på populationen i kombination med olika termer för Core Outcome Set. En informations­specialist utformade och genomförde litteratur­sökningarna i samråd med projekt­ledarna. Sökningen hade ingen begräsning i publicerings­år, däremot användes en språk­begränsning och enbart artiklar på danska, svenska, norska eller engelska inkluderades. I sök­strategierna användes relevanta söktermer ur databasernas olika ämnes­ords­listor tillsammans med söktermer hämtade ur abstrakt och titlar. Sökningen kompletterades med litteratur som identifierats i centrala artiklars referenslistor.

Slutgiltiga litteratur­sökningar gjordes i juni 2019 och utfördes i följande internationella databaser: MEDLINE, Embase, PsycINFO, Academic Search Elite, CINAHL with Full Text, SocINDEX with Full Text och the Core Outcome Measures in Effectiveness Trials (COMET) Initiative database.

Samtliga sökstrategierna redovisas i Bilaga 1, www.sbu.se/309.

3.2 Metod för relevansbedömning

Relevanta artiklar och pågående studier identifierades och valdes ut i tre steg:

  1. Litteratursökning
  2. Urval efter bedömning av titel och sammanfattning (abstrakt)
  3. Urval efter att ha läst de utvalda artiklarna eller sammanfattningarna i databasen i sin helhet (relevansbedömning).

De identifierade artiklarna och samman­fattningarna i COMET:s databas med pågående studier bedömdes som relevanta om de uppfyllde samtliga delar av PICO (population, intervention, kontroll samt utfallsmått). Abstrakt­granskningen gjordes med hjälp av programmet Rayyan [12]. Två personer från SBU granskade relevansen i samtliga artikel­samman­fattningar oberoende av varandra. De artiklar som bedömdes som möjligen relevanta beställdes i fulltext.

Samma personer granskande även alla full­text­artiklar oberoende av varandra. Vid oenighet gällande relevans fördes först en diskussion mellan de två som läst artikeln. Vid behov involverades ytterligare en person ur projekt­gruppen i diskussionen och beslut togs i konsensus.

3.3 Granskning av metodiken i framtagna COS

Alla inkluderade färdigställda COS granskades utifrån en av SBU framtagen gransknings­mall vilken är baserad på den rapporterings­guide (COS-STAR, STAndards for Reporting) som finns för denna typ av studier, gransknings­mallen redovisas i Bilaga 2, www.sbu.se/309 [4]. Exempel på sådant som bör rapporteras är hänvisning till ett protokoll, metod för konsensus­förfarande, om kriterier för konsensus­definition (dvs. definitioner för vad som skulle avgöra vilka utfall som skulle ingå i det slutgiltiga COS) var bestämda i förväg, hur utfallen identifierats, om utfall lagts till eller tagits bort under processen samt ekonomiska och andra eventuella intresse­konflikter. Förutom detta så granskades även hur väl de olika perspektiven, forskare, vårdpersonal och patienter inkluderats i framtagandet. De COS som innehåller mer än 20 utfall har markerats, då det kan ses som väldigt stort antal. Metodiken i samtliga artiklar granskades av två personer i projekt­gruppen oberoende av varandra och oenighet löstes genom diskussion. Artiklarna klassades sedan in i en av följande tre kategorier:

  1. Uppfyllde i stort COS-STAR
  2. Saknade några delar i rapporteringen
  3. Saknade betydande delar i rapporteringen.

Följande data extraherades från samtliga artiklar:

3.4 Granskning av metodiken i pågående studier

Alla inkluderade pågående COS granskades utifrån hur väl de enligt tillgängliga data kommer att uppfylla COS-STAR (STAndards for Reporting). Studierna klassades sedan in i en av följande tre kategorier:

  1. Kommer att följa COS-STAR
  2. Kommer troligen sakna delar påtalade i COS-STAR i genomförandet
  3. Tillräckligt med information saknas för att kunna bedöma.

Utöver det så extraherades, i de fall det var möjligt, följande data för pågående studier:

3.5 Vilka områden för COS är efterfrågade av patienter, vårdpersonal och forskare

För att ta reda på delområden där relevanta intressenter ansåg att COS skulle behövas, så genomförde SBU en enkät. Enkäten var helt öppen och låg på SBU:s webbplats i nio veckor under sommaren år 2019. Information om enkäten spreds via nyhetsbrev, riktade e-postutskick och via sociala medier. I enkäten tillfrågades personer ”För vilket av följande område tycker du att ett Core Outcome Set behövs?” De hade möjlighet att välja mellan ett till tre områden från följande lista:

  1. Fysiska besvär/sjukdomar under graviditet
  2. Psykiska besvär/sjukdomar under graviditet
  3. Missfall
  4. Abort
  5. Preventiva åtgärder under graviditet/förlossning för att förhindra uppkomst av förlossnings­skador/komplikationer
  6. Vaginal förlossning
  7. Kejsarsnitt
  8. Fysiska besvär/sjukdomar efter förlossning
  9. Psykiska besvär/sjukdomar efter förlossning
  10. Följdkomplikationer som uppstår i ett senare skede och är förknippade med graviditet eller förlossning

I slutet av enkäten fanns en fritextruta där de som svarade på enkäten ombads att specificera vad det var inom dessa områden man tyckte var mest relevant för ett framtida COS.

I enkäten ombads de som svarat att ange ett av följande perspektiv;

Om man angav annat kunde detta specificeras ytterligare i fritext. Exempel på svar som angavs här var myndigheter, brukar­föreningar och ideella organisationer. De som ansågs sig ha två perspektiv ombads välja det som kändes mest relevant. Var man både vårdpersonal och forskare uppmanades man ange forskare.

4. Resultat

Litteratursökningen resulterade i 2 543 abstrakts samt 156 träffar i COMET:s databas. Av dessa lästes 136 artiklar i fulltext och 58 av dessa bedömdes uppfylla projektets inklusions­kriterier. Flödes­schema finns beskrivet i Figur 4.1.

Av de inkluderade studierna är 19 färdiga och 39 pågående. I Tabell 4.1 samman­fattas alla identifierade studier samt de förslag som lämnades i SBU:s öppna enkät. De artiklar som exkluderades efter att ha granskats i full­text finns listade, med exklusions­orsak, i Bilaga 3, www.sbu.se/309.

Tabell 4.1 Sammanfattande tabell över inkomna förslag samt identifierade framtagna och pågående COS.
Inkomna förslagFramtagna Core Outcome Sets/artiklar där utfall prioriterasPågående Core Outcome Sets
Övergripande områden: Fysiska besvär/sjukdomar under graviditet
Graviditets­illamående Behandling av graviditets­illamående (hyperemesis gravidarum) [13]
Graviditetsdiabetes Pregravid vård av kvinnor med diabetes före graviditeten [14]

Läkemedels­behandling och hand­läggning av förlossning för kvinnor med graviditets­diabetes [15]

Läkemedels­behandling för kvinnor med graviditets­diabetes [16]

Uppföljning vid ett år och senare av kvinnor med graviditets­diabetes som behandlas med insulin och/eller orala glukos­sänkande läkemedel [17]
Prevention och behandling av graviditets­diabetes [18]

Åtgärder för att förebygga uppkomst av diabetes efter graviditet hos kvinnor som haft graviditets­diabetes [19]
Havandeskaps­förgiftning (preeklampsi) Sammansatta utfall avseende handläggning av sent debuterande havande­skaps­förgiftning [20] Behandling av havande­skaps­förgiftning [21]
Tvilling­graviditet Tvilling­transfusions­syndrom (syndrom som uppkommer till följd av en obalans i cirkulationen mellan fostren) [22]

Handläggning av selektiv tillväxt­hämning vid tvilling­graviditet [23]
Flerbarns­graviditeter [24]

Handläggning och behandling av anemi/polycytemi vid tvilling­graviditet [25]
Foglossning
Gravida med epilepsi [26] Utomkveds­havandeskap [27]

Förebyggande åtgärder och behandling av neonatalt abstinens­syndrom [28]

Behandling av gravida kvinnor som är i behov av mekanisk ventilering [29]

Behandling med låg­molekylärt heparin för gravida med antifosfo-lipid­antikropps­syndrom [30]

Behandling av kritiskt sjuka patienter under graviditet samt upp till sex veckor post partum [31]

Immunmodulerande behandling under graviditet [32]

Behandling av idopatisk trombocytopeni under graviditet [33]

Diagnostik och behandling av cancer under graviditeten [34]

Diagnostik och behandling av vasa previa under graviditet [35]

Screening, diagnostik och behandling av invasiv placenta [36]

Fetal behandling av myelomeningocele (ryggmärgs­bråck) [37]

Fetal behandling av kongenitalt diafragma­bråck [38]

Behandling av sickle­cellanemi under graviditet [39]

Behandling av hjärt­sjukdom hos gravida [40]

Identifiering och behandling av järn­brist och järn­bristanemi under graviditeten och efter förlossning [41]

Identifiering bedömning och behandling av ventrombos under graviditeten [42]
Inkomna förslag Framtagna Core Outcome Sets/artiklar där utfall prioriteras Pågående Core Outcome Sets
Övergripande områden: Psykiska besvär/sjukdomar under graviditet
Identifiering och uppföljning
Stödsamtal eller annan psykologisk behandling
Extrem trötthet, depression eller ångest­sjukdomar
Behandling av de i riskzonen för perinatal depression
Vilka insatser som behövs och från vilken vårdinsats
Stöd under graviditet, förlossning och eftervård psykiska besvär/sjukdomar
Bemötande av kvinnor med psykisk psykiska besvär/sjukdomar före och efter förlossning
Inkomna förslag Framtagna Core Outcome Sets/artiklar där utfall prioriteras Pågående Core Outcome Sets
Övergripande områden: Preventiva åtgärder under graviditet för att förhindra uppkomst av förlossnings­skador/komplikationer
Förebyggande och hälsofrämjande åtgärder under graviditet Sammansatta utfall avseende kost och livsstils­interventioner under graviditet [43] Nutrition under graviditeten [44]
Vikt, övervikt och vikt­ökningens betydelse för utfall och komplikationer under graviditet Interventioner som påverkar vikt under graviditet (enbart tillgänglig som konferens­abstrakt) [45] Interventioner som påverkar vikt innan graviditet samt under första trimerstern [46]

Åtgärder för att behandla fetma hos gravid eller nyförlösta [47]
Induktion (igångsättning) Induktion (igångsättning) av förlossning [48]
Interventioner för att minska antalet friska och färdig­utvecklade barn/foster som dör innan, under eller efter förlossningen

Förebygga fosterdöd, IUFD
Prevention och handläggning av tillväxt­hämning hos foster [49] Förebyggande åtgärder för att förhindra dödfödsel samt vård efter dödfött barn [50]

Upptäckt och behandling av minskade foster­rörelser [51]

Förebyggande åtgärder för att förhindra dödfödsel [52]
Förtidsbörd och prematuritet Åtgärder för att förebygga för tidig födsel [53]
Riskbedömning av kvinnor inför graviditet och förlossning
Inkomna förslag Framtagna Core Outcome Sets/artiklar där utfall prioriteras Pågående Core Outcome Sets
Övergripande områden: Vaginal förlossning
Sugklocka Instrumentell förlossning [54]
Vård under förlossning Vård av kvinnor och foster/barn under graviditet, förlossning samt efter förlossningen [55] Interventioner för att foster­övervakning under förlossning [56]
Tvillingfödsel
Diagnostik av olika förlossnings­skador
Hantering av framfödande av stora barn och komplicerade förlossningar
Planerad hem­förlossning jämfört med att föda i sjukhusmiljö
Interventioner för att förhindra bristningar i samband med förlossning Prevention och reparation av anal­sfinkter­skada [57]
Påverkan av brist i trygghet kring vaginal förlossning (vård­plats­brist och personalbrist)
Tidslängd av olika faser och forcerande av dessa
Värksvaghet
Förlossnings­ställning
Prevention och behandling av blödning efter förlossning [58]
Inkomna förslag Framtagna Core Outcome Sets/artiklar där utfall prioriteras Pågående Core Outcome Sets
Övergripande områden: Kejsarsnitt
Komplikationer efter kejsar­snitt, exempelvis infektioner, tarmvred Kejsarsnitt med efter­följande infektioner [59]
Smärta efter kejsarsnitt
Uppföljning av kejsarsnitt
Nytta och risker med kejsar­snitt jämfört med vaginal förlossning
Inkomna förslag Framtagna Core Outcome Sets/artiklar där utfall prioriteras Pågående Core Outcome Sets
Övergripande områden: Missfall/abort
Mottagande och uppföljning av missfall i vården Förebyggande åtgärder för att förhindra missfall och behandling av missfall [60]
Upprepade missfall och upprepade aborter Definition av utfall gällande medicinsk abort under första trimestern [61] Medicinsk och kirurgisk abort [62]
Plats och uppföljning vid abort
Inkomna förslag Framtagna Core Outcome Sets/artiklar där utfall prioriteras Pågående Core Outcome Sets
Övergripande områden: Fysiska besvär/sjukdomar efter förlossning
Reparation av förlossnings­skador (grad 1–4 bristning, levatorskador) Prevention och reparation av anal­sfinkter­skada [57]

Behandling av skador på underlivet (urin­inkontinens, framfall, bristningar och smärta i underlivet) [63]
Fraktur på svanskotan
Inkomna förslag Framtagna Core Outcome Sets/artiklar där utfall prioriteras Pågående Core Outcome Sets
Övergripande områden: Psykiska besvär/sjukdomar efter förlossning
Screening och diagnostik av förlossnings­depressioner
Behandling av post­partum­depression
Traumatiska förlossningar, PTSD
Tillgänglighet till hjälp för partner efter traumatisk förlossning
Skam och skuldkänslor vid post­partum­depression
Föräldrars anknytning till nyfödda
Inkomna förslag Framtagna Core Outcome Sets/artiklar där utfall prioriteras Pågående Core Outcome Sets
Övergripande områden: Följd­komplikationer som uppstår i ett senare skede och är förknippad med graviditet eller förlossning
Framfall

Urin­inkontinens

Kvarvarande fog­lossnings­smärta
Behandling av skador på underlivet (urin­inkontinens, framfall, bristningar och smärta i underlivet) [63]
Rehabilitering eller uppföljning efter förlossning (fokus från diagnos, ex. vilken bristnings­grad till mående och funktion)
Nervskador
Rektusdiastas
Behandling av rektovaginal fistel [64]
Inkomna förslag Framtagna Core Outcome Sets/artiklar där utfall prioriteras Pågående Core Outcome Sets
Övergripande områden: Övrigt
Salutogena strategier som kopplar ihop helheten innan, under och efter graviditet med förlossning och eftervård Salutogena utfall inom mödravård [65]
Amning Interventioner för att stödja vid amning [66]
Kontinuitet inom graviditet, förlossning och eftervård
Alternativet till amning
Organisatoriska aspekters (storlek på en enhet, avståndet till enhet, personal­omsättning etc.) påverkan på förlossning
Om informerat samtycke har inhämtats
Kvalitets­uppföljning av mödra­hälso­vård [67]

Övergripande mödra­hälso­vård och förlossning [68]
Sammansatt utfall för oönskade händelser hos kvinnan och barnet [69]

Uniform definition av sjuklighet hos kvinnan i samband med graviditet och förlossning [70]
Inkomna förslag Framtagna Core Outcome Sets/artiklar där utfall prioriteras Pågående Core Outcome Sets
Utanför fråge­ställningen för projektet
Mäns våld mot kvinnor och våld i samkönade relationer i samband med graviditet/för­lossning/efter­vård
Preventivmedel
Sjuka nyfödda barn, smärt­lindring till nyfödda i sjukvården

Av 2543 sammanfattningar från databassökning inkluderades 58 studier: 19 färdiga studier och 39 pågående studier. Flödesschema

Figur 4.1 Flödesschema över identifierade artiklar.

4.1 Färdiga COS

Av de färdiga studierna var 18 publicerade och ett tillgängligt som ett konferens­abstrakt. Studierna är publicerade mellan 2007 och 2018 och finns beskrivna i Tabell 4.2, Tabell 4.3 och Tabell 4.4. Tolv av dessa har som huvud­syfte att fastställa ett COS, medan övriga inkluderar någon form av prioritering av utfall men med något annorlunda huvud­syfte [15,16,20,43,55,61,67]. Huvud­syftet i dessa varierar men till exempel kan det handla om att prioritera ett komposit­utfall, prioritera både forsknings­fråga och utfall eller prioritera utfall som ska användas i vårduppföljning.

Efter att ha granskat studierna bedömdes nio vara väl utförda och i stort uppfylla COS-STAR kriterierna (Tabell 4.3) [14,17,22,23,26,48,49,53,58]. Tre studier hade vissa brister i rapporteringen [55] [67] [68] och sex hade stora brister i rapporteringen [15] [16] [20] [43] [59] [61]. En av de identifierade studierna fanns bara tillgänglig som konferens­abstrakt och metodiken kunde därför inte bedömas [45]. Information om hur väl protokollet följts eller om man gjort avvikelser saknades i samtliga studier. En annan punkt som var brist­fälligt beskriven i flertalet studier var om och hur olika utfall slagits samman eller tagits bort.

Metoden för framtagandet i de olika studierna finns beskrivet i Tabell 4.2. Det vanligaste upplägget är att studierna har en två- eller trestegs Delfi­process med efter­följande konsensus­möte. De flesta studierna har inkluderat både vård­givar­perspektiv och patient­perspektiv men inte alla. Majoriteten av studierna har internationellt deltagande i enkäten, däremot framgår det inte alltid hur mötes­deltagarna har valts ut och vilka länder de kommer från. Hur konsensus för vad som ska inkluderas i COS definierats i de olika studierna finns beskrivet i Tabell 4.2. Den vanligaste definitionen är: 70 procent av deltagarna klassar utfallet som kritiskt viktigt samtidigt som mindre än 15 procent klassar det som oviktigt. Ingen av studierna har uttryckt någon begränsning i antalet utfall som kan ingå i det slutgiltiga COS. Däremot har man i två av artiklarna utöver Delfi­processen även använt en teknik benämnd ”modified nominal group technique” för att under konsensus­mötet få ner antalet utfall som ingår i COS ytterligare [22] [23]. I de identifierade studierna varierar antal utfall i slutgiltigt COS med mellan 5–48, se Tabell 4.4. Många av artiklarna har i stort följt de rapporterings­steg som finns beskrivna i COS-STAR. Två av artiklarna har en bredare utgångs­punkt där syftet varit att prioritera forskningsfrågor och där det även skett en prioritering av vilka utfall som ska mätas för dessa forskningsfrågor [15] [16].

Tabell 4.2 Beskrivning av de inkluderade färdigställda COS-studierna.
NA = not applicable; IQR= interquartile range TTTS = Twin – twin transfusion syndrome
Ref
First author
Year
Population

Intervention

Setting
Stakeholders represented in the workgroupConsensus criteria for an outcome to be included in the final COSMethod used

Participants receiving the first survey, % of participants answering all surveys, participants at consensus meeting
[58]
Meher
2018
Postpartum haemorrhage

Two core outcomes sets presented one for prevention and one for treatment

Clinical trials
Healthcare professionals and women’s representatives from 36 nations

Sweden not represented
At least 70% of participants in each stakeholder group to score the outcome as critically important and <15% to score the outcome as not important A two-round Delphi survey and face-to-face consensus meeting

Prevention: 205, 74%, 36

Treatment: 197, 73%, 36
[55]
Nijagal
2018
Women and infants

The care that they receive during pregnancy and the postpartum period
Consumer representatives and international experts in various fields of perinatal and neonatal care, research and patient advocacy from 8 nations. One person from Sweden included Outcome domains thought to be “critical” (scored between 7 and 9) by at least 70% of the respondents were included in the set A series of nine tele­conferences, incorporating a modified Delphi process

21, 73%, NA
[67]
Bunch
2018
Women in maternity care

Monitor the quality of maternity care
Service designers, providers and users from England ≥70% of participants rated the metric 7–9 (high importance) and <15% rated it as 1–3 (low importance) A two-round Delphi survey and face-to-face consensus meeting

101, 71%, 19
[14]
Egan
2017
Women with pregestational diabetes

Prepregnancy care

Clinical trials
Clinicians’ patient’s policy makers, researchers in the area advocates on behalf of those with diabetes and others from 24 nations. Do not specify which nations that were represented. At least 70% of participants to score the outcome as critically important (7–9) and <15% to score the outcome as not important (1–3) A three-round Delphi survey and face-to-face consensus meeting

151, 67%, 14
[53]
Van ʼt Hooft
2016
Pregnant women

Interventions to Prevent Preterm Birth

Clinical trials
Parents, midwives, obstetricians, neonatologists, and re-searcher from 25 nations. Do not specify which nations that were represented Core outcomes required at least 70% of participants in each stakeholder group to score the outcome as “critical” and less than 15% of participants in each stakeholder group to score the outcome as limited importance A two-round Delphi survey and face-to-face consensus meeting

228, 76%, 29
[68]
Devane
2007
Models of maternity care

Clinical trials
Healthcare professionals and women’s representatives from 28 nations

Four participants from Sweden
Outcomes with both a mean value greater than the overall group mean for all outcomes combined and rated 4 or more on a 5-point Likert-type scale for importance of inclusion in a minimum data set of outcome measures by at least 70% of respondents A three-round Delphi survey

320, 48%, NA
[26]
Al Wattar
2016
Epilepsy in pregnancy

Clinical trials
Healthcare professionals, and patient representatives with lived experience of epilepsy from UK We included outcomes that scored ≥4 by >70% of participants, and outcomes that scored ≤2 by <15% of participants (used a 5-point scale) A modified three-round Delphi survey and consultation meeting

99 participants finished first survey, 49%, 15
[48]
Dos Santos
2018
Pregnant women

Induction of labour

Clinical trials
Midwives, obstetricians, neonatologists, and women’s representatives

Number of nations not clearly stated
≥70% participants rated outcomes as critical and <15% rated outcomes as limited importance A two-round Delphi survey and face-to-face consensus meeting

159, 45%, 20
[59]
Briscoe
2019
Caesarean deliveries with infectious morbidity outcome

Clinical trials
Systematic review authors

Number of nations not clearly stated
Consensus of the panel was defined by the majority of respondents A two-round Delphi survey

41, 34%, NA
[20]
Fong
2014
Late-onset preeclampsia

Management

Maternal and neonatal composite outcomes for trials
Practising senior clinicians and clinical academics from the United Kingdom We selected the outcomes that had a median score of 4 or more and indicated consensus (IQR ≤2) for evaluation in the third stage. (5-point scale) A two-round Delphi survey

44, 90% maternal outcomes

75% neonatal outcomes, NA
[15]
Bennett
2012
Gestational Diabetes Mellitus

Medication and delivery management

Clinical trial
Clinical experts

Number of nations not clearly stated
Appearing in the top 3 list of two or more of the nine national stakeholders Regarding prioritization of outcomes, one- survey

20, NA, NA
[43]
Rogozinska
2016
Pregnancy

Diet and lifestyle

Composite outcomes for individual patient data (IPD) meta-analysis
Researchers from the International Weight Management in Pregnancy collaborative network from 11 nations. Sweden not represented Considered to be critically important by the Delphi panel (score >7), of equal importance, similar rates of occurrence, independent of each other, and evidence of the same trend in effect of the intervention A two-round Delphi survey

26, 96%, NA
[16]
Saldanha
2013
Gestational diabetes mellitus

Antenatal drug treatment
Clinicians, primary researchers, research funders, insurers, and patients or patient representatives from 1 nation Not specified Prioritization of research questions using the Delphi method for some including prioritization of outcomes. Does not specified how many rounds for outcomes

9 participants
[61]
Fiala
2018
Pregnancy

First trimester medical termination
Group of European experts, included clinicians, researchers and members of the pharmaceutical industry

Number of nations not clearly stated
Not specified Face-to-face consensus meeting

Number of participants not clearly stated
[17]
Bogdanet
2019
Women with gestational diabetes treated with insulin and/or oral glucose-lowering agents

Follow-up at 1 year and beyond

Clinical trails
Patients, clinicians, researchers, policy makers and others from 33 nations. Participants from Sweden included At least 70% of participants to score the outcome as critically important (7–9) and <15% to score the outcome as not important (1–3) A three-round Delphi survey and face-to-face consensus meeting

835, 20%, 20
[45]
Mehra
2012
Pregnancy weight management clinical trails (Only available as a conference abstract) 20 Consultants from 2 nations Not enough information provided A two-round Delphi survey

20 participants
[23]
Townsed
2019
Selective fetal growth restriction in twins management clinical trails Clinicians, obstetricians, fetal medicine specialists, neonatologists, and midwives), researchers, and parents or patients from 23 nations. Do not specify which nations that were represented Consensus was defined as any outcome achieving a median score of eight after the third round. All outcomes meeting this criterion were taken forwards as potential core outcomes for discussion A three-round Delphi survey and face-to-face consensus meeting using the modified nominal group technique

102 participants completed first survey, 86%, 19
[22]
Perry
2019
Twin – twin transfusion syndrome (TTTS) treatments Healthcare professionals, researchers and patients or relatives of patients who had experienced TTTS from 29 nations. Do not specify which nations that were represented Defined a priori using the 15% / 70% definition of the COMET Initiative A three-round Delphi survey and face-to-face consensus meeting using the modified nominal group technique

103 participants completed first survey, 85%, 16
[49]
Healy
2019
Fetal growth restriction prevention and treatment Healthcare providers, researchers/academics, members of the public from 36 nations. Do not specify which nations that were represented At least 70% of participants to score the outcome as critically important (7–9) and <15% to score the outcome as not important (1–3) A three-round Delphi survey and face-to-face consensus meeting

238, 45%, not specified
Tabell 4.3 Utfall som ingår COS för de identifierade studierna samt hur väl studierna uppfyllt de rapporterings­krav som finns.
BP =Blood presure; BMI = Body Mass Index; COS = Core Outcome Set; COS-STAR = Core Outcome Set–STAndards for Reporting; GDM = Gestational diabetes mellitus; HbA1c = Hemoglobin A1c (Långtidsblodsockret); MToP = Medical termination of pregnancy; ITU/HDU = Intensive care units (/ high dependency units
Ref
First author
Year of publication

Subject
Final COSCompliance with COS-STAR

Comments
[58]
Meher
2018

Prevention and treatment of postpartum haemorrhage
Prevention of postpartum haemorrhage:
  • Blood loss
  • Shock
  • Maternal death
  • Use of additional uterotonics
  • Blood transfusion
  • Transfer for higher level of care
  • Women’s sense of wellbeing
  • Acceptability and satisfaction with the intervention
  • Breastfeeding
  • Adverse effects

Treatment of postpartum haemorrhage:
  • Blood loss
  • Shock
  • Coagulopathy
  • Hysterectomy
  • Organ dysfunction
  • Maternal death
  • Blood transfusion
  • Use of additional haemostatic intervention
  • Transfer for higher level of care
  • Women’s sense of wellbeing
  • Acceptability and satisfaction with the intervention
  • Breastfeeding
  • Adverse effects
Good compliance with COS-STAR

Not able to access protocol
[55]
Nijagal
2018

Care for women and infants during pregnancy and the postpartum period
  • Maternal death
  • Still birth
  • Neonatal death
  • Maternal need for intensive care
  • Maternal length of stay
  • Late maternal complication
  • Transfusion
  • Spontaneous preterm birth
  • Iatrogenic preterm birth
  • Oxygen dependence
  • Neonate length of stay
  • Birth injury
  • Health related quality of life
  • Incontinence
  • Pain with intercourse
  • Success with breast­feeding
  • Confidence with breast­feeding
  • Mother-infant attachment
  • Confidence with role as a mother
  • Postpartum Depression
  • Satisfaction with the results of care
  • Confidence as an active participant in healthcare decisions
  • Confidence in healthcare providers
  • Birth Experience
Some details form COS-STAR not reported

No reference to a protocol given

Only 2 consumers and 19 clinical expertise in the working group

A very large number of outcomes included in the final COS
[67]
Bunch
2018

Monitor the quality of maternity care
  • Smoking rate at booking
  • Rate of birth without intervention
  • Caesarean section delivery rate in Robson group 1 women
  • Caesarean section delivery rate in Robson group 2 women
  • Caesarean section delivery rate in Robson group 5 women
  • Third-and fourth-degree tear rate among women delivering vaginally
  • Rate of postpartum haemorrhage of ≥1500 ml
  • Rate of successful vaginal birth after a single previous caesarean section
  • Smoking rate at delivery
  • Proportion of babies born at term with an Apgar score <7 at 5 minutes
  • Proportion of babies born at term admitted to the neonatal intensive care unit
  • Proportion of babies re admitted to hospital at <30 days of age
  • Breast­feeding initiation rate
  • Breast­feeding rate at 6–8 weeks
Some details form COS-STAR not reported

No reference to a protocol given

Patients are included in the panel but not represented at the final meeting
[14]
Egan
2017

Prepregnancy care for women with pre­gestational diabetes
  • Healthcare professional review prior to conception
  • Smoking status at first antenatal visit
  • Use of folic acid preconception
  • Thyroid function at first antenatal visit
  • Use of potentially teratogenic medications at conception
  • Gestational age at first antenatal visit
  • BMI at first antenatal visit
  • BP at first antenatal visit
  • First trimester HbA1c
  • Perinatal mortality
  • Miscarriage
  • Congenital malformation
  • Preterm birth
  • Large for gestational age
  • Small for gestational age
  • Gestational weight gain
  • Severe maternal hypoglycaemia in first trimester
Good compliance with COS-STAR

Does not specify the number of non-responders from the first survey

Only a few patient representatives present in the workshop
[53]
van ʼt Hooft
2016

Interventions to Prevent Preterm Birth
Related to pregnant women:
  • Maternal mortality
  • Maternal infection or inflammation
  • Prelabor rupture of membranes
  • Harm to mother from intervention

Related to offspring:
  • Gestational age at birth
  • Off-spring mortality
  • Birth weight
  • Early neuro­developmental morbidity
  • Late neuro­developmental morbidity
  • Gastro­intestinal morbidity, infection
  • Respiratory morbidity
  • Harm to offspring from intervention
Good compliance with COS-STAR

Only a few patient representatives present in the workshop
[68]
Devane
2007

Models of maternity care
  • Maternal death
  • Mode of birth
  • Neonatal death
  • Stillbirth
  • Type of labour onset
  • Neonatal admission to special care and/or intensive care unit
  • Birth injury to infant
  • Ruptured uterus
  • Postpartum haemorrhage
  • Mother requires admission to intensive care
  • Maternal postnatal readmission to hospital
  • Method of infant feeding
  • Vaginal birth after previous caesarean section
  • Gestational age at birth
  • Postnatal depression
  • Place of birth
  • Neonatal resuscitation required
  • Normal (i.e., physiological) birth without intervention
  • Oxytocin augmentation of labour
  • Anal sphincter damage
  • Hypoxic ischemic encephalopathy (a condition of injury to the brain)
  • Intrapartum hypertensive disorders of pregnancy
  • Hypertensive disorders of pregnancy
  • Puerperal psychosis
  • Maternal fecal incontinence
  • Neonatal readmission to hospital
  • Apgar score at 5 min
  • Trial of labour after previous caesarean delivery
  • Breastfeeding at 3 months
  • Maternal satisfaction (postnatal)
  • Infant birthweight
  • Neonatal fitting/seizures
  • Infant requiring intubation
  • Congenital anomaly (chromosomal, genetic, and/or structural)
  • Use of pharmacological analgesia/anesthesia
  • Maternal satisfaction (antenatal)
  • Postnatal hypertensive disorders of pregnancy
  • Maternal satisfaction (intrapartum)
  • Caesarean section wound infection
  • Pulmonary embolism
  • Intrauterine growth restriction
  • Preterm labour
  • Meconium aspiration
  • Intrapartum haemorrhage
  • Neonatal infection
  • Shoulder dystocia
  • HELLP = hemolysis, elevated liver enzymes, and low platelets
  • Birth asphyxia
  • Breastfeeding at discharge
Some details form COS-STAR not reported

No reference to a protocol given

The PICO for the COS is not clearly stated

Very broad area for the COS development and a very large number of outcomes included in the final COS
[26]
Al Wattar
2016

Epilepsy in pregnancy
Maternal
  • Seizure control in pregnancy
  • Postpartum seizure control
  • Status epilepticus
  • Maternal mortality
  • Drowning
  • Sudden unexpected death in epilepsy
  • Postnatal depression
  • Maternal quality of life
  • Maternal anti-epileptic drug toxicity
  • Compliance with anti-epileptic drug intake

Offspring outcomes
  • Major congenital abnormalities
  • Minor congenital abnormalities
  • Fetal anticonvulsant syndrome
  • Neurodevelopment
  • Autism spectrum disorder
  • Neonatal clinical complications
  • Admission to neonatal intensive care unit
  • Anthropometric measurements, including birthweight
  • Neonatal withdrawal symptoms
  • Neonatal haemorrhagic disease

Obstetric outcomes
  • Live birth
  • Stillbirth
  • Miscarriage
  • Ectopic pregnancy
  • Termination of pregnancy
  • Maternal admission to high dependency or intensive care unit
  • Breastfeeding
  • Mode of delivery
  • Preterm birth
  • Pre-eclampsia
  • Eclampsia
Good compliance with COS-STAR

Patients participated in a separate survey which consisted of only one round

Only persons from UK represented

A very large number of outcomes included in the final COS
[48]
Dos Santos
2018

Induction of labour
Short-term maternal outcomes
  • Cardiorespiratory arrest
  • Damage to internal organs
  • Death
  • Haemorrhage
  • Hysterectomy
  • Infection
  • Intensive care admission
  • Length of hospital stay
  • Mode of delivery
  • Need for more than one induction agent
  • Oxytocin augmentation
  • Postnatal depression
  • Pulmonary embolus
  • Satisfaction with care
  • Stroke
  • Time from induction to delivery
  • Uterine hyper­stimulation
  • Uterine scar dehiscence/rupture

Short-term offspring outcomes
  • Admission to the neonatal unit
  • Birth trauma
  • Death
  • Hypoxic ischaemic encephalo­pathy/need for therapeutic hypothermia
  • Meconium aspiration syndrome
  • Need for respiratory support
  • Infection
  • Seizures

Long-term maternal outcomes
  • Operative pelvic floor repair

Long-term offspring outcomes
  • Disability including neuro­developmental delay
Good compliance with COS-STAR

Only a few patient representatives present in the workshop

A very large number of outcomes included in the final COS
[59]
Briscoe
2019

Cesarean deliveries with infectious morbidity outcome
  • Endometritis (primary outcome)
  • Maternal mortality
  • Wound infection
  • Wound complications
  • Febrile morbidity
  • Neonatal morbidity
Significant details from COS-STAR not reported

No reference to a protocol given

Only includes authors of systematic reviews in the process
[20]
Fong
2014

Composite outcomes regarding management late-onset preeclampsia
The maternal composite outcome included
  • Maternal death
  • Eclampsia
  • Stroke or reversible ischaemic neurological deficit
  • Pulmonary oedema
  • Major obstetric haemorrhage
  • Need for positive inotropic support
  • Haemolysis
  • Elevated liver enzymes and low platelets syndrome and placental abruption

The neonatal composite outcome included
  • Neonatal death
  • Respiratory distress syndrome
  • Needing ventilator support and neurological outcomes as cystic periventricular leukomalacia and grade III/IV intraventricular haemorrhage.
Significant details from COS-STAR not reported

Aim is not a conventional COS development but a development of a composite outcome

No reference to a protocol given

No patients included in the process
[15]
Bennett
2012

Medication and delivery management for Gestational Diabetes Mellitus
  • Hypertensive disorders of pregnancy
  • Medication adherence
  • Large for gestational age and macrosomia
  • Gestational weight gain
  • Neonatal hypoglycemia
  • Neonatal intensive care unit admission
  • Chronic disease incidence in offspring
  • Postpartum incident type 2 diabetes mellitus or glucose intolerance/impaired fasting glucose mangaement
  • Cesarean delivery
  • Birth trauma
  • Neonatal intensive care unit admission
  • Patient-reported outcomes (e.g., patient preference, quality of life)
  • Complications of cesarean delivery (e.g., wound infection, wound dehiscence)
  • Vaginal delivery (spontaneous, operative)
  • Hypoxia/anoxia
  • Respiratory distress syndrome
Significant details from COS-STAR not reported

The aim is to article is to prioritize research need. For some of the research questions the outcomes to measure were also prioritized

No patients included, but two members that served as proxy for the patient/consumer perspective
[43]
Rogozinska
2016

Composite outcomes for diet and lifestyle interventions in pregnancy
The maternal composite outcome included
  • Pre-eclampsia/pregnancy induced hypertension
  • Gestational diabetes mellitus (GDM)
  • Elective or emergency caesarean section
  • Preterm delivery

The neonatal composite outcome included
  • Intrauterine death
  • Small for gestational age
  • Large for gestational age
  • Admission to a neonatal intensive care unit
Significant details from COS-STAR not reported

Aim is not a conventional COS development but a development of a composite outcome

No reference to a protocol given

Only researchers included in the process
[16]
Saldanha
2013

Antenatal drug treatment for gestational diabetes mellitus
Oral agents compared with insulin:
  • Chronic diseases (e.g., obesity and type 2 diabetes) in the offspring
  • Hypertensive disorders of pregnancy (e.g., GDM and pre-eclampsia) in the mother
  • Large for gestational age
  • Macrosomia in the neonate

Selective cesarean delivery or the choice of timing of induction:
  • Cesarean delivery (primary cesarean and repeat cesarean)
  • Indication for cesarean delivery in the mother
  • Birth trauma (e.g., bone fractures and cerebral palsy)
  • Neonatal intensive care unit admission
Significant details from COS-STAR not reported

The aim is to article is to prioritize research need. For some of the research questions the outcomes to measure were also prioritized

No reference to a protocol given
[61]
Fiala
2018

First trimester medical termination
  • Success
  • Failure (ongoing pregnancy)
  • Need for additional treatment (medical or surgical) to complete MToP (missed abortion, incomplete abortion)
  • Complications
  • The woman’s request for additional treatment (medical or surgical)
Significant details from COS-STAR not reported

The aim is to article is to standardize the definition of the outcomes

No reference to a protocol given

No Delphi survey
[17]
Bogdanet
2019

Follow-up at 1 year and beyond for women with gestational diabetes treated with insulin and/or oral glucose-lowering agents
  • Assessment of glycaemic status
  • Diagnosis of type 2 diabetes since the index pregnancy
  • Number of pregnancies since the index pregnancy
  • Number of pregnancies with a diagnosis of GDM since the index pregnancy
  • Diagnosis of prediabetes since the index pregnancy
  • BMI
  • Post-pregnancy weight retention
  • Resting blood pressure
  • Breastfeeding
Good compliance with COS-STAR
[45]
Mehra
2012

Weight management interventions in pregnancy
Top 5 clinically important outcomes:
  • Gestational diabetes
  • Preeclampsia
  • Gestational hyper­tension
  • Maternal admission to ITU/HDU
  • Venous thrombo­embolism
Not able to check compliance with COS-STAR

Conference abstract. Lot of information missing
[23]
Townsed
2019

Mamagement of selective fetal growth restriction in twins
  • Live birth
  • Gestational age at birth
  • Birth weight
  • Inter-twin birthweight discordance
  • Death of surviving twin after death of co-twin
  • Loss during pregnancy or before final hospital discharge (miscarriage, stillbirth, termination of the pregnancy, neonatal death, perinatal death)
  • Parental stress
  • Procedure-related adverse outcome (failure of procedure, procedure to delivery interval, placenta abruption, life threatening haemorrhage, sepsis, maternal death)
  • Length of stay in hospital (neonatal)
  • Neurological abnormalities on postnatal imaging
  • Childhood disability
Good compliance with COS-STAR

Does not specify the number of non-responders from the first survey
[22]
Perry
2019

Twin – twin transfusion syndrome
  • Live birth
  • Pregnancy loss (including miscarriage, stillbirth, termination of pregnancy and neonatal mortality)
  • Subsequent death of a cotwin following single-twin demise at the time of treatment
  • Recurrence of TTTS
  • Twin anemia – poly­cythemia­sequence and amniotic band syndrome
  • Gestational age at delivery
  • Birthweight
  • Brain injury syndromes
  • Ischemic limb injury
  • Maternal mortality
  • Admission to Level-2 or -3 care setting
  • One aspirational outcome
  • Neuro­development at 18–24 months of age
Good compliance with COS-STAR

Does not specify the number of non-responders from the first survey
[49]
Healy
2019

Prevention and treatment of fetal growth restriction
  • Pree­clampsia
  • Eclampsia
  • Maternal death
  • Mode of birth
  • Fetal still­birth/live­birth
  • Gestational age at birth
  • Preterm birth (delivery at <37 weeks gestation)
  • Extremely preterm birth (delivery at<28 weeks gestation)
  • Birthweight
  • Birthweight <10th percentile
  • Birthweight <3rd percentile
  • Need for mechanical ventilation
  • Bronch­opulmonary dysplasia/chronic lung disease
  • Necrotizing entero­colitis
  • Neonatal seizures
  • Hypoxic ischemic ence­phalo­pathy
  • Neonatal death
  • Childhood cognitive impairment
  • Motor impairment
  • Cerebral palsy
  • Hearing Impairment
  • Visual Impairment
Good compliance with COS-STAR

A very large number of outcomes included in the final COS
Tabell 4.4 Antalet utfall som identifierats på området samt antal utfall i de slutliga COS.
GDM = Gestational diabetes mellitus; IQR = Interquartile range; NA = Not applicable; SR = Systematic Review
Ref
First author
Number of outcomes in first roundNumber of outcomes added by participantsNumber of outcomes in final COS
[58]
Meher
Prevention: 161 combined into 35

Treatment: 97 combined into 31
Prevention: 16

Treatment: 18
Prevention: 9

Treatment: 12
[55]
Nijagal
Not specified Not specified 24
[67]
Bunch
125 19 14
[14]
Egan
86 27 17
[53]
Van ʼt Hooft
86 grouped into 29 2 13
[68]
Devane
263 73 48
[26]
Al Wattar
70 grouped into 48 Not enough information provided 31
[48]
Dos Santos
93 reduced to 77 by combining different outcomes after first survey round 4 28
[59]
Briscoe
511

Outcomes were grouped into 20 primary outcome groups
4 6
[20]
Fong
21 maternal and 24 neonatal outcomes 8 Maternal composite outcome: 7

Neonatal composite outcome: 3
[15]
Bennett
>20 NA Medication management of GDM: 8

Delivery management for women with GDM: 8
[43]
Rogozinska
Maternal: 36

Fetal and neonatal: 27
Maternal: 2

Fetal and neonatal: 2
Maternal: 6 (condensed to 4)

Fetal and neonatal: 4
[16]
Saldanha
Not enough information provided Not enough information provided Maternal: 17

Neonatal offspring: 13
[61]
Fiala
NA NA NA
[17]
Bogdanet
121 10 9
[45]
Mehra
Not enough information provided Not enough information provided Not enough information provided
[23]
Townsed
96 identified in SR, 56 included in the first round 7 11
[22]
Perry
71 21 12
[49]
Healy
103 Not enough information provided 22

4.2 Pågående COS

Totalt identifierades 39 pågående COS. Av de pågående studierna så finns det publicerade protokoll för tio av dem, övriga har identifierats genom COMET:s databas eller som konferensabstrakt. I Tabell 4.1 finns del­områdena för de pågående COS-studierna angivna och i Bilaga 4, www.sbu.se/309, finns en mer detaljerad beskrivning av dem.

4.3 Enkätresultat

Totalt svarade 596 personer på enkäten. Majoriteten var patienter men även många ur gruppen vård­personal svarade (Figur 4.2). Utöver detta svarade även forskare, myndighets­personer och representanter för föreningar och organisationer.

Cirkeldiagram: Patientperspektiv, anhörig 401; Vårdpersonal 140; Forskar inom fältet 24; Annat 31

Figur 4.2 Perspektiv på personer som svarade på enkäten.

Det områden som lyftes av flest personer från gruppen patient/anhörig var:

Områden som lyftes utifrån perspektiven vård­personal eller forskare var:

För övriga svarande (ex. myndigheter, organisations­företrädare) lyftes:

I Figur 4.3 visas samtliga resultat i procent.

Stapeldiagram över fördelningen av områden som respektive grupp valde (forskar inom fältet; vårdpersonal; patientperspektiv; anhörig; och annat)

Figur 4.3 Andelen av de som fyllde i enkäten som valde de olika områdena. Varje person kunde välja upp till tre områden. Diagrammet som tabell

I fritext­alternativen ombads de som svarat att ytter­ligare specificera vilken del inom området man tyckte var viktigt för ett framtagande av COS. På svaren som kom in kunde SBU se att många även lyft de områden där de ville ha en ändring för sjukvården idag eller där de ville se mer forskning generellt. I rapporten är enbart de förslag som inkommit som skulle kunna syfta till ett område för framtida COS-utveckling samman­ställda. Dessa synpunkterna finns samman­ställda i Tabell 4.1. Där framgår det också om det finns något färdigt COS för området eller om det finns något pågående.

Enkäten gjordes för att skapa en uppfattning om vilka områden som kan vara intressanta för utveckling av nya COS. Detta är dock en öppen enkät och ska inte ses som ett heltäckande resultat.

5. Diskussion

COS är ett relativt nytt begrepp i Sverige. Internationellt är COMET Initiative den organisation som har störst expert­kunskap på området. Organisationen drivs från Liverpool och etablerades år 2010 [71]. Inom några områden har man arbetat en längre tid med framtagande och implementering av COS och de har därmed varit föregångare i detta arbete. Ett av dessa områden är reumatologi genom OMERACT-nätverket [72]. Från arbetet inom reumatologi, där ett COS om reumatoid artrit togs fram år 1994 [73], kan man se att implementering av COS tar tid men att upptaget av överens­komna viktiga utfall i detta område ökar. I en översyn från år 2012 såg man att COS användes i 60–70 procent av studierna [74] och i den senaste översynen som gjordes år 2018, kunde man se att runt 80 procent av kliniska studier använde sig av utfallen i COS [75]. Implementering av COS har visat sig kunna öka om forsknings­finansiärer efter­frågar detta vid ansökan av forskningsmedel [76]. Användande av COS är inte bara viktigt i kliniska primär­studier, utan även vid framtagande av nya systematiska över­sikter [77]. SBU uppmuntrar användandet av noggrant utvecklade COS i kliniska studier och i systematiska översikter, även Cochrane uppmuntrar upptag och användande av COS [78]. Också i arbetet med riktlinjer kan COS ha en betydelse­full funktion, bland annat då de lyfter utfall som är betydelse­fulla för patienter men vilka kanske saknas i forskningsstudier [79].

I detta projekt har en inventering samt granskning av COS inom förlossnings­området genomförts. Projekt­gruppen har valt en inkluderande hållning vilket innebär att några av de inkluderade artiklarna mer handlar om prioriteringar gällande vård­utfall eller forsknings­frågor snarare än framtagande av COS.

5.1 Metodologiska aspekter

Många av de identifierade studierna är internationellt förankrade och somliga har även svenskt deltagande, vilket gör att de borde vara relevanta även ur ett svenskt perspektiv. Däremot saknas ofta en beskrivning av hur man valt vilka deltagare som ska delta i det slut­giltiga konsensus­mötet. De flesta studierna har någon form av patient­deltagande, men patienterna är ofta i minoritet i jämförelse med andra deltagare och inte alltid representerade i alla delsteg i processen. Detta kan innebära att de utfall som slutligen kommer med i COS, ändå kan vara sådana som inte är relevanta för patienter.

Tanken är att COS ska vara ett minimum av utfall och att forskar­gruppen sedan, utifrån den specifika frågan, kan lägga till ytterligare utfall som är relevanta för just deras specifika fråge­ställning. Ett stort antal av de framtagna COS innehåller ganska många utfall efter den slutliga prioriteringen. Bara ett fåtal av studierna har färre än 10 utfall i det slutliga COS och de flesta studier presenterar mellan 10−20 utfall i sitt COS, se Tabell 4.4. Även i de protokoll som identifierats saknas information gällande hur många utfall som kan vara relevant att inkludera. Detta är dock en viktig fråga som bör diskuteras vidare. För att ett COS ska vara relevant för forskare bör det endast innehålla ett fåtal viktiga utfall, då det är viktigt att ge utrymme för forskaren att själv lägga till ytter­ligare utfall som kan vara viktiga beroende på frågeställningen. Här kan man fundera på om detta är praktiskt genom­förbart om ett framtaget COS innehåller till exempel 30 utfall.

De flesta framtagna COS inom området har fokuserat på vad som ska mätas. I princip är det bara ett fåtal som tittat vidare på de viktiga frågorna om hur och när dessa utfall bör mätas. Ibland kan detta vara viktigare fråge­ställningar än vad som ska mätas. Vid genomförandet av systematiska över­sikter, ses ofta en stor hetero­genitet gällande just hur och när olika utfall mäts i studierna. Denna hetero­genitet bidrar till att studier inte kan samman­vägas effektivt och att evidens­underlaget blir svagare. Även i processen att prioritera hur och när ett utfall bör mätas är det viktigt att inkludera alla relevanta intressenter främst patienter, vårdpersonal och forskare. Utöver vad som ska mätas bör man även belysa hur resultaten presenteras i forsknings­artiklar. Beroende på hur detta görs är samman­vägningen av resultat mer eller mindre genomförbart.

Det finns bra metodologiskt stöd publicerat i litteraturen och på COMET:s webbplats för de som vill arbeta med fram­tagande av COS. Det finns även artiklar som beskriver vad man bör tänka på vid publicering av COS. Vad som däremot inte identifierats är stöd i granskning av redan framtagna COS gällande relevans och kvalitet. Precis som annan forskning är det viktigt att COS tas fram med en god metodologi, samt att man kritiskt granskar ett framtaget COS innan man beslutar sig för att använda sig av utfallen i kliniska studier. I detta projektet har SBU använt en mall, som tagits fram baserat på det som bör rapporteras för COS-studier vid publicering, för att göra en bedömning av metodiken [4] (Bilaga 2, www.sbu.se/309). Bedömnings­instrument av metodik och brister i redan framtagna COS skulle dock behöva utvecklas och förenklas ytterligare.

5.2 Val av område för framtagande av ytterligare COS

Ett första steg i framtagande av COS är att systematiskt samman­ställa de COS som finns, eller håller på att tas fram. Genom­gången visar att det finns ett relativt stort antal framtagna eller pågående COS inom förlossnings­vården. Genom­gången visar även att det i dagsläget finns ett aktivt nätverk som arbetar kring framtagande av COS inom området [5]. Förlossnings­vården är dock ett stort område. Det innebär att det för många viktiga delområden saknas framtagna COS.

I projektet har SBU, genom en enkät, frågat berörda parter kring var de anser att ett COS skulle behövas. Det finns ett flertal begränsningar med en öppen enkät, enkäten var dock tänkt att ge en över­gripande bild av var COS skulle kunna anses efter­frågade. En begränsning var de relativt stora områden som till viss del över­lappar med varandra, som fanns att välja mellan. För att under­lätta och få fram förslag på mer specificerade områden för vilka ett COS skulle kunna vara aktuella lades därför en fri­text­ruta till i enkäten. Andra begränsningar med enkäten är att den lades ut under sommaren, vilket kan ha begränsat spridningen och deltagandet. Med en öppen enkät kan man inte heller veta om rätt personer nås och besvarar enkäten. Det är dock ett bra sätt att snabbt få in många olika synpunkter. En anonym enkät kanske även gör att personer som annars inte vågar eller vill delta lämnar synpunkter. I genomgången av enkäten kan konstateras att begreppet COS har varit svårt att förstå. Många av de förslag som kom in påtalar mer områden som anses vara i behov av mer forskning i allmänhet eller där man anser att det behövs någon form av förändring i sjuk­vårdens organisation samt sjukvårdens insatser.

Enkät­undersökning visade att områdena följd­komplikationer som uppstår i ett senare skede och är förknippade med graviditet eller förlossning och preventiva åtgärder under graviditet för att förhindra uppkomst av förlossnings­skador och komplikationer var prioriterade. Området vaginal förlossning var prioriterat, framför allt av personal och forskare inom området, medan fysiska besvär efter förlossning och följd­komplikationer lyftes mer av patienter. För vissa del­områden inom dessa områden visade samman­ställningen att det finns flera publicerade COS eller sådana som är under utveckling. Det område som har flest framtagna samt pågående COS är fysiska besvär eller sjukdomar under graviditeten. För alla områden finns dock viktiga del­områden där det i dagsläget saknas COS. I samman­ställningen konstateras även att områdena vaginal förlossning samt kejsarsnitt endast har ett fåtal framtagna eller pågående COS.

Områdena psykiska besvär eller sjukdomar under samt efter förlossning saknar i dagsläget helt framtagna eller pågående COS. I detta område ingår bland annat nedstämdhet efter förlossningen (baby blues), depression, ångest, förlossnings­rädsla, PTSD i samband med förlossning, förlossnings­psykos med mera. Det är inte ovanligt att föräldrar upplever någon form av psykiska besvär eller sjuk­domar både under graviditet samt i samband med eller efter förlossning vilket gör dessa områden angelägna och viktiga. I muntlig kommunikation med COMET framgår att deras erfarenhet visar att området psykiska besvär eller sjuk­domar i stort är ett område där COS ofta saknas. Dock har utfallet förlossnings­depression lyfts i det COS som handlat om mödravård och förlossning övergripande [68]. Även de olika register som finns, registrerar till över­vägande del sådant som är förknippat med fysisk hälsa, även om vissa parametrar som rör psykiska besvär eller sjukdomar förekommer i exempelvis graviditets­enkäten. Ett syfte med rapporten var att se var ytterligare COS efter­frågades där det idag saknades COS. SBU har baserat på resultatet av denna rapport, samt diskussioner i SBU:s vetenskapliga råd valt att arbeta vidare med ett framtagande av COS inom området behandling av depression under och eller efter förlossning (perinatal depression).

Förhoppningen är att denna genomgång kan användas på flera sätt inom förloss­nings­vården. Dels som ett underlag gällande vilka COS som redan är framtagna eller pågående, dels genom att ge viktig information gällande vilka utfall som bör beaktas när man startar kliniska studier i dessa områden. Rapporten ger också information om var det finns ett intresse samt ett behov av nya COS.

6. Projektgrupp, externa granskare och råd

6.1 Projektgrupp

Sakkunniga

SBU

6.2 Externa granskare

SBU anlitar externa granskare av sina rapporter. Dessa har kommit med värdefulla kommentarer, som i hög grad bidragit till att förbättra rapporten. I slut­versionen av rapporten är det möjligt att SBU inte kunnat tillgodose alla ändrings- eller tilläggs­förslag från de externa granskarna, bland annat därför att de inte alltid varit sam­stämmiga. De externa granskarna står därför inte nöd­vändigt­vis bakom samtliga texter i rapporten.

Externa granskare har varit:

6.3 Bindningar och jäv

Deltagarna i arbetsgruppen har i enlighet med SBU:s krav inlämnat deklaration rörande bindningar och jäv. Dessa dokument finns tillgängliga på SBU:s kansli. SBU har bedömt att de förhållanden som redovisas där är förenliga med kraven på saklighet och opartiskhet.

6.4 SBU:s vetenskapliga råd

SBU:s vetenskapliga råd har granskat rapporten.

7. Ordförklaringar och förkortningar

COS STAR (Core Outcome Set–STAndards for Reporting)

Guide för hur man bör beskriva eller rapportera genomförandet av en studie där man utvecklat ett COS inom visst område.

COS-STAD (Core Outcome Set-STAndards for Development)

Guide för hur man bör genomföra en studie där man tar fram ett nytt COS inom visst område.

Delfistudie

En panel av personer som, oberoende av varandra, besvarar ett frågeformulär upprepade gånger. Upprepningen ger deltagarna möjlighet att ompröva sina svar. Enkäterna sammanställs och ligger till grund för konsensusbeslut.

Endometrie­ablationer

Kirurgisk metod, innebär att livmoder­slemhinnan tas bort på ett eller annat sätt. Det kan ske med hyvling, bränning eller upphettning.

Evidens

Forskningsresultat som är systematiskt sökta, relevans- och kvalitets­granskade och sammanvägda.

Foglossning

Bäckensmärta som uppkommer under graviditeten. Orsakas av att hormonet relaxin utsöndras vilket i sin tur ökar rörligheten i kroppens leder, framför allt i bäckenets.

Framfall

Framfall betyder att något buktar ned mot, eller ut genom slid­mynningen. Det kan vara till exempel slid­väggarna, livmodern eller båda som kommer ner.

Grad 1–4 bristning

Bristning som kan uppkomma under förlossningen. Graderas efter svårighets­grad, från grad 1 vilket är en ytlig bristning i slemhinnan till grad 4 som är en bristning som innefattar skada på mellan­gården, ändtarms­muskel och tarmvägg (även kallad analsfinkterruptur).

Hysterektomi

Operation som innebär att livmodern tas bort.

Hysteroskopi

Undersökning av livmoderns insida (kavitet) med hjälp av en kamera genom livmoderhalsen.

Implementera

Tillväga­gångs­sätt som används för att införa nya metoder och kunskap i en ordinarie verksamhet. I implementering ingår även utmönstring, detta innebär att mindre effektiva metoder tas bort eller minskar i användande när andra metoder som visat sig mer effektiva förs in.

Induktion

Att förlossningen startas upp på konstgjord väg, kan även kallas igångsättning.

Inklusions­kriterier

De kriterier som gäller för att något eller någon ska inkluderas. I detta fall kriterier för vilka studier som ska ingå i rapporten eller inte.

Intervention

En åtgärd som prövas, oftast sjukdoms­behandling (läkemedel, operation med mera) eller sjukdoms­förebyggande åtgärd.

Intrauterin fosterdöd/IUFD

Foster som dör i livmodern efter graviditets­vecka 22 (22+0).

Komposit­utfall/komposit­mått

När flera olika utfall vägs samman för att öka studiens statistiska styrka. Exempel: utfallen död och hjärt­infarkt vägs ihop för att tillsammans få ett statistiskt säkerställt resultat. Det finns dock risker med detta då komposit­mått i värsta fall kan maskera en negativ behandlings­effekt på verkligt viktiga utfall.

Konsensus

Överenskommelse som görs inom en grupp människor. Innefattar även de etiska förut­sättningar och de handlings­sätt som används för att uppnå denna överenskommelse.

Kvalitativa studier

Studier som syftar till att beskriva upplevelser och erfarenheter eller skapa en djupare förståelse för attityder och idéer hos olika aktörer.

Levatorskada

Levatormuskeln (Musculus levator ani) är en muskel som höjer ändtarms­mynningen och bäcken­botten och ger stöd till bäcken­organen. Muskel­gruppen omfattar den största lyftande komponenten i bäcken­botten och den bidrar till kontinens och stabilitet. Skador på levator­muskeln kan ske under förlossningen, allvarlighets­grad på skadan beror på storlek samt var muskeln är skadad.

Likert-type scale

En typ av skattnings­skala för att mäta svarande personers inställningar eller attityder gentemot olika påståenden. Oftast i 5 eller 7 skalsteg från starkt emot/mindre viktigt till starkt för/mycket viktigt.

Livskvalitet

Individens uppfattning av sin livs­situation i relation till rådande kultur och normer, och i förhållande till sina egna mål, förväntningar, värderingar. Mäts ofta genom framtagna formulär, ett exempel är EQ-5D.

Modified nominal group technique

En teknik för att uppnå konsensus som bygger på gemensam diskussion och resonemang, där hänsyn tas till alla åsikter i gruppen.

Perinatal depression

Depression under graviditet, i tiden kring förlossningen samt upp till ett år efter förlossning.

Preeklampsi

Havandeskaps­förgiftning.

Primärstudier

En studie där data samlas in om individer. Termen används för att särskilja mot sekundär­studier som innebär analyser av tidigare insamlade studier (till exempel i en systematisk översikt).

Rectusdiastas

En delning av raka bukmuskeln. Uppkommer oftast när musklerna inte drar ihop sig efter en graviditet, även kallat magmuskeldelning.

Systematisk översikt

Sammanställning av resultat från primär­studier som med systematiska och explicita metoder har identifierats, valts ut och bedömts kritiskt och som avser en specifikt formulerad fråga.

Utfall

I en interventions­studie är utfallet det som slutligen mäts.

8. Referenser

  1. Chalmers I, Glasziou P. Avoidable waste in the production and reporting of research evidence. Lancet 2009;374:86-9.
  2. Williamson PR, Altman DG, Bagley H, Barnes KL, Blazeby JM, Brookes ST, et al. The COMET Handbook: version 1.0. Trials 2017;18:280.
  3. Kirkham JJ, Davis K, Altman DG, Blazeby JM, Clarke M, Tunis S, et al. Core Outcome Set-STAndards for Development: The COS-STAD recommendations. PLoS Med 2017;14:e1002447.
  4. Kirkham JJ, Gorst S, Altman DG, Blazeby JM, Clarke M, Devane D, et al. Core Outcome Set–STAndards for Reporting: The COS-STAR Statement. PLoS Med 2016;13:e1002148.
  5. The Core Outcomes in Women’s and Newborn health (CROWN). [cited 2020 Jan 30]. Available from: http://www.crown-initiative.org/
  6. International consortium for health outcomes measurement (ICHOM) [cited 2020 Jan 30]. Available from: https://www.ichom.org/
  7. Center for Medical Technology Policy (CMTP) [cited 2020 Jan 30]. Available from: http://www.cmtpnet.org/
  8. Graviditetsregisteret. [cited 2020 Feb 3]. Available from: https://www.medscinet.com/gr/default.aspx
  9. Gyn-op registret. Region Västerbotten: The Swedish National Quality Register of Gynecological Surgery (GynOP); [cited 2020 Feb 03]. Available from: https://www2.gynop.se/. 2020.
  10. Bristningsregistret. Region Västerbotten: The Swedish National Quality Register of Gynecological Surgery (GynOP); [cited 2020 Feb 03]. Available from: http://www3.gynop.se/bristningsregistret/
  11. COMET Initiative. COMET database. A systematic review over core outcome sets in obstetric care. [cited 2020 Jan 30]. Available from: http://www.comet-initiative.org/Studies/Details/1370
  12. Ouzzani M, Hammady H, Fedorowicz Z, Elmagarmid A. Rayyan - a web and mobile app for systematic reviews. Syst Rev 2016;5:210.
  13. COMET Initiative. COMET Database. Development of a definition and core outcome set for studies in hyperemesis gravidarum. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/805
  14. Egan AM, Galjaard S, Maresh MJA, Loeken MR, Napoli A, Anastasiou E, et al. A core outcome set for studies evaluating the effectiveness of prepregnancy care for women with pregestational diabetes. Diabetologia 2017;60:1190-6.
  15. Bennett WL, Robinson KA, Saldanha IJ, Wilson LM, Nicholson WK. High priority research needs for gestational diabetes mellitus. J Womens Health (Larchmt) 2012;21:925-32.
  16. Saldanha IJ, Wilson LM, Bennett WL, Nicholson WK, Robinson KA. Development and pilot test of a process to identify research needs from a systematic review. J Clin Epidemiol 2013;66:538-45.
  17. Bogdanet D, Reddin C, Macken E, Griffin TP, Fhelelboom N, Biesty L, et al. Follow-up at 1 year and beyond of women with gestational diabetes treated with insulin and/or oral glucose-lowering agents: a core outcome set using a Delphi survey. Diabetologia 2019.
  18. Egan AM, Dunne FP, Biesty LM, Bogdanet D, Crowther C, Dempsey E, et al. Gestational diabetes prevention and treatment: a protocol for developing core outcome sets. BMJ Open 2019;9:e030574.
  19. Nielsen KK, O'Reilly S, Wu N, Dasgupta K, Maindal HT. Development of a core outcome set for diabetes after pregnancy prevention interventions (COS-DAP): a study protocol. Trials 2018;19:708-708.
  20. Fong F, Rogozinska E, Allotey J, Kempley S, Shah DK, Thangaratinam S. Development of maternal and neonatal composite outcomes for trials evaluating management of late-onset pre-eclampsia. Hypertens Pregnancy 2014;33:115-31.
  21. Duffy JMN, van 't Hooft J, Gale C, Brown M, Grobman W, Fitzpatrick R, et al. A protocol for developing, disseminating, and implementing a core outcome set for pre-eclampsia. Pregnancy Hypertens 2016;6:274-8.
  22. Perry H, Duffy JMN, Reed K, Baschat A, Deprest J, Hecher K, et al. Core outcome set for research studies evaluating treatments for twin-twin transfusion syndrome. Ultrasound Obstet Gynecol 2019;54:255-61.
  23. Townsend R, Duffy JMN, Sileo F, Perry H, Ganzevoort W, Reed K, et al. A core outcome set for studies investigating the management of selective fetal growth restriction in twins. Ultrasound Obstet Gynecol 2019.
  24. COMET Initiative. COMET Database. Developing a core outcome set for research in multiple pregnancies. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/844
  25. COMET Initiative. COMET Database. Core outcomes for twin anaemia polycythaemia sequence in Twin pregnancies. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1139
  26. Al Wattar BH, Tamilselvan K, Khan R, Kelso A, Sinha A, Pirie AM, et al. Development of a core outcome set for epilepsy in pregnancy (E-CORE): a national multi-stakeholder modified Delphi consensus study. Bjog 2017;124:661-7.
  27. COMET Initiative. COMET Database. A protocol for developing and implementing a core outcome set in ectopic pregnancy. [cited 2020 Feb 3]. Available from: http://www.comet-initiative.org/Studies/Details/1492
  28. Kelly LE, Jansson LM, Moulsdale W, Pereira J, Simpson S, Guttman A, et al. A core outcome set for neonatal abstinence syndrome: study protocol for a systematic review, parent interviews and a Delphi survey. Trials [Electronic Resource] 2016;17:536.
  29. Viau-Lapointe J, Lapinsky S, D'Souza R, Kfouri J, Rose L. Development of a core outcome set for studies of pregnant women requiring mechanical ventilation. J Evid Based Med 2017;10:24.
  30. Sankaran S, Ching-Soh M, Nelson-Piercy C. The urgent need for a multi-disciplinary core outcome set for the reporting of obstetric antiphospholipid antibody syndrome. Trials 2015;16.
  31. Viau-Lapointe J, D’Souza R, Rose L, Lapinsky SE. Development of a Core Outcome Set for research on critically ill obstetric patients: A study protocol. Obstet Med (1753-495X) 2018;11:132-6.
  32. Prins JR, Holvast F, van 't Hooft J, Bos AF, Ganzevoort JW, Scherjon SA, et al. Development of a core outcome set for immunomodulation in pregnancy (COSIMPREG): a protocol for a systematic review and Delphi study. BMJ Open 2018;8:e021619.
  33. COMET Initiative. COMET Database. Constructing a core outcome set for Immune Thrombocytopenia in Pregnancy. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/840
  34. COMET Initiative. COMET Database. Core outcome set for pregnancy outcomes in pregnancies complicated by cancer (COSPOP). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1098
  35. COMET Initiative. COMET Database. Developing a core outcome set for studies on pregnant women with Vasa Previa. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1117
  36. COMET Initiative. COMET Database. Developing a core outcome set for studies on women with invasive placentation. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1127
  37. COMET Initiative. COMET Database. Development of a core outcome set for fetal interventions for myelomeningocele (spina bifida). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1187
  38. COMET Initiative. COMET Database. Development of a core outcome set for prenatal interventions for congenital diaphragmatic hernia. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1296
  39. COMET Initiative. COMET Database. Core Outcome Set for Sickle Cell Disease in Pregnancy. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1190
  40. COMET Initiative. COMET Database. COSCarP study (Core outcome sets for studies on cardiac disease in pregnancy). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/834
  41. COMET Initiative. COMET Database. Constructing a core outcome set for Iron Deficiency and Iron Deficiency Anaemia in Pregnancy and Postpartum. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/836
  42. COMET Initiative. COMET Database. Core Outcome Set for Perinatal Venous Thromboembolism (COSPVenTE). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/839
  43. Rogozinska E, D'Amico MI, Khan KS, Cecatti JG, Teede H, Yeo S, et al. Development of composite outcomes for individual patient data (IPD) meta-analysis on the effects of diet and lifestyle in pregnancy: a Delphi survey. BJOG 2016;123:190-8.
  44. COMET Initiative. COMET Database. Core outcome set for research on maternal nutrition during pregnancy. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1273
  45. Mehra H, Thangaratinam S. Prioritisation of outcomes in the evaluation of weight management interventions in pregnancy: A DELPHI survey. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2012;97:A38.
  46. COMET Initiative. COMET Database. Network for Preconception and early Pregnancy Randomised Controlled Trials. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/784
  47. Dadouch R, Faheim M, Juando-Prats C, Parsons J, D'Souza R. Development of a Core Outcome Set for Studies on Obesity in Pregnant Patients (COSSOPP): a study protocol. Trials 2018;19:655-655.
  48. Dos Santos F, Drymiotou S, Antequera Martin A, Mol BW, Gale C, Devane D, et al. Development of a core outcome set for trials on induction of labour: an international multistakeholder Delphi study. Bjog 2018;125:1673-80.
  49. Healy P, Gordijn SJ, Ganzevoort W, Beune IM, Baschat A, Khalil A, et al. A Core Outcome Set for the prevention and treatment of fetal GROwth restriction: deVeloping Endpoints: the COSGROVE study. Am J Obstet Gynecol 2019;221:339.e1-339.e10.
  50. COMET Initiative. COMET Database. Development of a Core Outcome Set and identification of outcome measurement tools for interventions for prevention of stillbirth and care after stillbirth (International Collaboration for Harmonising Outcomes fOr Stillbirth resEarch: ICHOOSE). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/775
  51. COMET Initiative. COMET Database. Developing a core outcome set (COS) for clinical trials on interventions for the detection and management of reduced fetal movements in pregnancy. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/928
  52. COMET Initiative. COMET Database. COSTIL Study: Core outcomes in Stillbirth Trials. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/982
  53. van ʼt Hooft J, Duffy JMN, Daly M, Williamson PR, Meher S, Thom E, et al. A Core Outcome Set for Evaluation of Interventions to Prevent Preterm Birth. Obstetrics And Gynecology 2016;127:49-58.
  54. COMET Initiative. COMET Database. Development of a core outcome set for operative vaginal birth. [cited 2020 Feb 3]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1069
  55. Nijagal MA, Wissig S, Stowell C, Olson E, Amer-Wahlin I, Bonsel G, et al. Standardized outcome measures for pregnancy and childbirth, an ICHOM proposal. BMC Health Serv Res 2018;18:953-953.
  56. COMET Initiative. COMET Database. Developing a core outcome set (COS) for intrapartum fetal assessment. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/741
  57. COMET Initiative. COMET Database.The CO-OPT Study: Core Outcomes in Obstetric Anal Sphincter Injury Prevention and Treatment. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/959
  58. Meher S, Cuthbert A, Kirkham JJ, Williamson P, Abalos E, Aflaifel N, et al. Core outcome sets for prevention and treatment of postpartum haemorrhage: an international Delphi consensus study. BJOG 2019;126:83-93.
  59. Briscoe KE, Haas DM. Developing a Core Outcome Set for Cesarean Delivery Maternal Infectious Morbidity Outcomes. Am J Perinatol 2019.
  60. Smith P, Cooper N, Dhillon-Smith R, O'Toole E, Clark TJ, Coomarasamy A. Core Outcome Sets in Miscarriage Trials (COSMisT) study: a study protocol. BMJ Open 2017;7:e018535-e018535.
  61. Fiala C, Cameron S, Bombas T, Parachini M, Agostini A, Lertxundi R, et al. Outcome of first trimester medical termination of pregnancy: definitions and management. Eur J Contracept Reprod Health Care 2018;23:451-7.
  62. Whitehouse KC, Kim CR, Ganatra B, Duffy JMN, Blum J, Brahmi D, et al. Standardizing abortion research outcomes (STAR): a protocol for developing, disseminating and implementing a core outcome set for medical and surgical abortion. Contraception 2017;95:437-41.
  63. COMET Initiative. COMET Database. Developing a core outcome set for female pelvic floor disorders (urinary incontinence, pelvic organ prolapse, childbirth perineal trauma and pelvic pain syndromes). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/981
  64. COMET Initiative. COMET Database. Core Outcome Set for Rectovaginal Fistula (RVF). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1082
  65. Smith V, Daly D, Lundgren I, Eri T, Begley C, Gross MM, et al. Protocol for the development of a salutogenic intrapartum core outcome set (SIPCOS). BMC Medical Research Methodology 2017;17:61-61.
  66. COMET Initiative. COMET Database. The development of a core outcome set for breastfeeding research. [cited 2020 Feb 3]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1028
  67. Bunch KJ, Allin B, Jolly M, Hardie T, Knight M. Developing a set of consensus indicators to support maternity service quality improvement: using Core Outcome Set methodology including a Delphi process. BJOG 2018;125:1612-8.
  68. Devane D, Begley CM, Clarke M, Horey D, Oboyle C. Evaluating maternity care: a core set of outcome measures. Birth 2007;34:164-72.
  69. COMET Initiative. COMET Database. The Composite Adverse Obstetric Outcomes Study (CAOOS). [cited 2020 Feb 3]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1154
  70. COMET Initiative. COMET Database. Uniform Definitions of MAternal Morbidity (UDMAM). [cited 2020 Feb 3]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/835
  71. COMET database [Internet]. COMET Initiative. [cited 2020 Jan 30]. Available from: http://www.comet-initiative.org/Studies
  72. Outcome Measures in Rheumatology (OMERACT). Ottawa, Canada; [cited 2020 Feb 03]. Available from: https://omeract.org/
  73. Boers M, Tugwell P, Felson DT, van Riel PL, Kirwan JR, Edmonds JP, et al. World Health Organization and International League of Associations for Rheumatology core endpoints for symptom modifying antirheumatic drugs in rheumatoid arthritis clinical trials. J Rheumatol Suppl 1994;41:86-9.
  74. Kirkham JJ, Boers M, Tugwell P, Clarke M, Williamson PR. Outcome measures in rheumatoid arthritis randomised trials over the last 50 years. Trials 2013;14:324.
  75. Kirkham JJ, Bracken M, Hind L, Pennington K, Clarke M, Williamson PR. Industry funding was associated with increased use of core outcome sets. J Clin Epidemiol 2019;115:90-7.
  76. Hughes KL, Kirkham JJ, Clarke M, Williamson PR. Assessing the impact of a research funder's recommendation to consider core outcome sets. PLoS One 2019;14:e0222418.
  77. Clarke M, Williamson PR. Core outcome sets and systematic reviews. Syst Rev 2016;5:11.
  78. COS Endorsement. [cited 2020 Feb 21]. Available from: http://www.comet-initiative.org/COSEndorsement/SystematicReview
  79. Powell JT, Ambler GK, Svensjo S, Wanhainen A, Bown MJ. Beyond the AAA Guidelines: Core Outcome Sets to Make Life Better for Patients. Eur J Vasc Endovasc Surg 2019;57:6-7.

Bilaga 1 Sökstrategier

Embase via Elsevier 26 June 2019

Title: Core outcomes sets (COS) in obstetric care
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.
/de = Term from the EMTREE controlled vocabulary; /exp = Includes terms found below this term in the EMTREE hierarchy; /mj = Major Topic; :ab = Abstract; :au = Author; :ti = Article Title; :ti:ab = Title or abstract; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase
Search termsItems found
Intervention
1. 'core outcome set'/exp 59
2. "core outcome*":ti,ab or "core event*":ti,ab 1620
3. ((core or composite or harmonise* or harmonize* or minimal or prioriti* or standard or standards or standardise* or standardize* or set or sets) NEAR/2 outcome*):ti,ab 17358
4. 1-3 (or) 17425
Population
5. 'childbirth'/exp or 'obstetric anesthesia'/exp or 'obstetric procedure'/exp or 'obstetrics'/exp or 'pregnant woman'/exp or 'pregnancy'/exp 1056620
6. abortion:ti OR antenatal:ti OR antepartum:ti OR birth:ti OR caesarean:ti OR childbirth:ti OR delivery:ti OR fertilization:ti OR gestation:ti OR labor:ti OR labour:ti OR maternal:ti OR neonatal:ti OR obstretric*:ti OR perinatal:ti OR peripart*:ti OR postnatal:ti OR postpartum:ti OR pregnan*:ti OR puerperium:ti OR preterm:ti 810053
7. 5 OR 6 1398844
Combined sets
8. 4 AND 7 AND ([medline]/lim OR [pubmed-not-medline]/lim) 1918
9. 4 AND 7 AND [embase]/lim AND ([danish]/lim OR [english]/lim OR [norwegian]/lim OR [swedish]/lim) 979
10. 9 NOT 8 935

Medline (Ebsco) June 26 2019

Title: Core outcomes sets (COS) in obstetric care
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.
[MeSH] = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; [MeSH:NoExp] = Does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; [MAJR] = MeSH Major Topic; [TIAB] = Title or abstract; [TI] = Title; [AU] = Author; [OT] = Other term; [TW] = Text Word; Systematic[SB] = Filter for retrieving systematic reviews; * = Truncation
Search termsItems found
Intervention
1. ("core outcome*" or "core event*" or ((core or composite or harmoni#e* or minimal or prioriti* or standard or standards or standardi#e* or set or sets) adj2 outcome*)).mp. 10749
Population
2. exp Pregnancy Complications/ or exp Pregnancy/ or exp Obstetric Surgical Procedures/ or exp Anesthesia, Obstetrical/  or exp Analgesia, Obstetrical/ or exp Obstetrics/ or exp Pregnant Women/ or (abortion or antenatal or antepartum or birth or caesarean or caesarean or caesarean or childbirth or delivery or fertilization or gestation or labor or labour or maternal or neonatal or obstretric* or perinatal or peripart* or postnatal or postpartum or pregnan* or puerperium or preterm).ti  1199069
Combined sets/Limits
  1 and 2 Limiters - Language: Danish, English, Norwegian, Swedish 1028

PsycINFO, Academic Search Elite, CINAHL with Full Text, SocINDEX with Full Text via EBSCO 26 June 2019

Title: Core outcomes sets (COS) in obstetric care
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.
AB = Abstract; AU = Author; DE = Term from the thesaurus; MM = Major Concept; TI = Title; TX = All Text. Performs a keyword search of all the database's searchable fields; ZC = Methodology Index; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase
Search termsItems found
Intervention
1. TI ( ("core outcome*" or "core event*" or ((core or composite or harmoni#e* or minimal or prioriti* or standard or standards or standardi#e* or set or sets) NEAR/2 outcome*)) ) OR AB ( ("core outcome*" or "core event*" or ((core or composite or harmoni#e* or minimal or prioriti* or standard or standards or standardi#e* or set or sets) NEAR/2 outcome*)) ) 1414
Population
2. TI ( (abortion or antenatal or antepartum or birth or caesarean or caesarean or caesarean or childbirth or delivery or fertilization or gestation or labor or labour or maternal or neonatal or obstretric* or perinatal or peripart* or postnatal or postpartum or pregnan* or puerperium or preterm) ) OR AB ( (abortion or antenatal or antepartum or birth or caesarean or caesarean or caesarean or childbirth or delivery or fertilization or gestation or labor or labour or maternal or neonatal or obstretric* or perinatal or peripart* or postnatal or postpartum or pregnan* or puerperium or preterm) ) OR SU ( (abortion or antenatal or antepartum or birth or caesarean or caesarean or caesarean or childbirth or delivery or fertilization or gestation or labor or labour or maternal or neonatal or obstretric* or perinatal or peripart* or postnatal or postpartum or pregnan* or puerperium or preterm) ) 2019640
Combined sets
  1 and 2 110

Comet initiative database

Date of Search,"10/06/2019", updated ,"27/01/2020"

Search Options,"search{Health Area - Disease Category{:Anaesthesia & pain control:Gynaecology:Pregnancy & childbirth:Urology:}}",

Bilaga 2 Granskningsmall

Article: ___________________

 ItemQuestionYesNoUnclear
Title and abstract 1a Does the title contain information that the paper reports the development of a COS?      
1b Does the abstract contain the key information, such as a list of the recommended outcomes in the COS?      
Introduction 2a Is a background and explanation of the rationale for developing the COS provided?      
2b Are a clear objective presented?      
3a Is the health condition(s) and population(s) covered by the COS sufficiently described?      
3b Is the intervention(s) covered by the COS sufficiently described?      
3c Is the setting(s) in which the COS is to be applied sufficiently described?      
Methods 4 Do the authors provide information about were the COS development protocol can be accessed      
5 Is the rationale for which stakeholder groups that are involved and the eligibility criteria for participants described?      
6a Are the information sources used to identify an initial list of outcomes provided?      
6b Is it described, with reasons, how outcomes were dropped/combined if this was done?      
7 Is a description for how the consensus process was undertaken provided?      
8 Is a description for how outcomes were scored and summarised, provided?      
9a Is a description of the consensus definition provided?      
9b Is a description of the procedure for determining how outcomes were included or excluded from consideration during the consensus process provided      
10 Is a statement regarding the ethics and consent issues for the study provided?      
Results 11 Are any motivated deviations from the protocol and their eventual impact on the results described?      
12 Are numbers and relevant characteristics of the people involved at all stages of COS development presented?      
13a Are all outcomes considered at the start of the consensus process listed?      
13b Are any new outcomes introduced or any outcomes dropped during the consensus process and the reasons for doing so described?      
14 Is a list of the outcomes in the final core outcome set provided?      
Discussion 15 Are limitations with the COS development process discussed?      
16 Is an interpretation of the final COS in the context of other evidence, and implications for future research given?      
Other information 17 Are sources of funding and role of funders given?      
18 Are any conflicts of interest within the study team and how these were managed presented?      
Representation (Not included in COS-STAR) 19 Are researchers as well as health care providers and patients included in the development process?      

Bilaga 3 Exkluderade studier

Studies considered not relevant
StudyReason for exclusion
A Core Outcome Set for Very Preterm Birth?, http://www.comet-initiative.org/studies/details/256 Not a Core Outcome Set
Allin B, Bradnock T, Kenny S, Walker G, Knight M. NETS1HD: study protocol for development of a core outcome set for use in determining the overall success of Hirschsprung's disease treatment. Trials 2016;17:1-7. Outside prespecified population
Allin B, Ross A, Marven S, Hall NJ, Knight M, J Hall N. Development of a core outcome set for use in determining the overall success of gastroschisis treatment. Trials 2016;17:1-7. Outside prespecified population
An International Urogynecological Association (IUGA)/International Continence Society (ICS) joint report on the terminology for reporting outcomes of surgical procedures for pelvic organ prolapse, http://www.comet-initiative.org/studies/details/525 Not a Core Outcome Set
Bakhbakhi D, Burden C, Fraser A, Hinton L, Duffy J, Redshaw M, et al. Development of a core outcome set and identification of outcome measurement tools for interventions after stillbirth. J Evid Based Med 2019;12:10. Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article
Bakhbakhi D, Duffy JMN, Hinton L, Burden C, Main B, Downe S, et al. Development of a core outcome set for interventions after stillbirth. Int J Gynaecol Obstet 2018;143:235. Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article
Bannatyne AJ, Hughes R, Stapleton P, Watt B, MacKenzie-Shalders K. Signs and symptoms of disordered eating in pregnancy: a Delphi consensus study. BMC Pregnancy Childbirth 2018;18:262-262. Not a Core Outcome Set
Bunch K, Allin B, Knight M. Authors' reply re: Developing a set of consensus indicators to support maternity service quality improvement: using Core Outcome Set methodology including a Delphi process. BJOG 2019;126:130-130. Not a Core Outcome Set
Butler MM, Brosnan MC, Drennan J, Feeney P, Gavigan O, Kington M, et al. Evaluating midwifery-led antenatal care: using a programme logic model to identify relevant outcomes. Midwifery 2014;30:e34-41. Not a Core Outcome Set
Clayton AH, Dennerstein L, Fisher WA, Kingsberg SA, Perelman MA, Pyke RE. Standards for clinical trials in sexual dysfunction in women: research designs and outcomes assessment. J Sex Med 2010;7:541-60. Outside prespecified population
Dadouch R, Faheim M, Juando-Prats C, Parsons J, D'Souza R. Development of a core outcome set for studies on obesity in pregnant patients (COSSOPP): A study protocol. J Evid Based Med 2019;12:19. Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article
Dadouch R, Rosen C, Parsons J, D'Souza R. Obesity in pregnancy patient-reported outcomes: A qualitative study. J Evid Based Med 2019;12:18-9. Not a Core Outcome Set
D'Souza R, Hall C, Siu S, Sermer M, Silversides C. Patient-reported outcomes in pregnancy and heart disease: A qualitative study. J Evid Based Med 2019;12:20. Not a Core Outcome Set
D'Souza R, Thurman R, Sermer M, Siu S, Duffy J, Silversides C. Developing a core outcome set for pregnant women with cardiac disease. J Evid Based Med 2017;10:24-5. Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article
D'Souza RD, Thomas H, Wuebbolt D, Nguyen V, Sermer M, Krahn M, et al. Preferences of pregnant women with cardiac disease for combined maternal-fetal health states. J Evid Based Med 2017;10:22-3. Not a Core Outcome Set
Duffy J, Rolph R, Gale C, Hirsch M, Khan KS, Ziebland S, et al. Core outcome sets in women's and newborn health: a systematic review. BJOG 2017;124:1481-9. Not a Core Outcome Set
Duffy J, Thompson T, Hinton L, Salinas M, McManus RJ, Ziebland S. What outcomes should researchers select, collect and report in pre-eclampsia research? A qualitative study exploring the views of women with lived experience of pre-eclampsia. BJOG 2019;126:637-46. Not a Core Outcome Set
Egan AM, Smith V, Devane D, Dunne FP. Effectiveness of prepregnancy care for women with pregestational diabetes mellitus: protocol for a systematic review of the literature and identification of a core outcomes set using a Delphi survey. Trials 2015;16:356-356. Protocol for a completed COS
Einerson BD, Einerson BD. Getting it right: core outcome sets in quality improvement research. BJOG 2018;125:1619-1619. Not a Core Outcome Set
Fong F, Rogozinska E, Allotey J, Kempley S, Shah D, Thangaratinam S. Identification of clinically important components of maternal and neonatal composite outcomes to assess the effect of timing of delivery in women with mild to moderate pre-eclampsia at 34 to 37 weeks. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2013;98. Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article
Hooft J, van 't Hooft J. A core outcome set for evaluation of interventions to prevent preterm birth: summary for CROWN. BJOG 2016;123:666-666. Not a Core Outcome Set
Kelly LE, Jansson LM, Moulsdale W, Pereira J, Simpson S, Guttman A, et al. A core outcome set for neonatal abstinence syndrome: study protocol for a systematic review, parent interviews and a Delphi survey. Trials [Electronic Resource] 2016;17:536. Outside prespecified population
Khan K. The Core Outcomes in Women's Health (CROWN) Initiative: Journal Editors Invite Researchers to Develop Core Outcomes in Women's Health. Gynecologic And Obstetric Investigation 2015;80:1-2. Not a Core Outcome Set
Khan K. The CROWN Initiative: journal editors invite researchers to develop core outcomes in women's health. BJOG 2016;123:103-4. Not a Core Outcome Set
Khan K. The CROWN Initiative: journal editors invite researchers to develop core outcomes in women's health. Hypertens Pregnancy 2014;33:261-4. Not a Core Outcome Set
Khan K. The CROWN Initiative: journal editors invite researchers to develop core outcomes in women's health. Journal Of Perinatal Medicine 2014;42:543-4. Not a Core Outcome Set
Khan K. The CROWN initiative: journal editors invite researchers to develop core outcomes in women's health. Obstetrics And Gynecology 2014;124:487-8. Not a Core Outcome Set
Killeen S, O'Brien E, Geraghty A, McAuliffe F. Maternal nutrition in pregnancy: A protocol for the development of a core outcome set. Obes Facts 2019;12:222. Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article
Killeen SL, O'Brien EC, Geraghty AA, McAuliffe F. A protocol for the development of a core outcome set for research on maternal nutrition during pregnancy. BJOG 2019;126:46. Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article
Kuo J, Petrie KJ, Alsweiler JM. Prioritising long-term outcomes for babies born preterm: The hip survey. J Paediatr Child Health 2019;55:83. Outside prespecified population
Lakhanpaul M, Irish C, Jarvis R, Edbrooke-Childs J, Deighton J, Franklin M, et al. A shared outcome perinatal mental health value scorecard to support health visitors to improve outcomes for children 0-5 years and their families. Arch Dis Child 2016;101:A91. Outside prespecified population
Lumsden MA. Will the development of a core outcome set on prevention and treatment of postpartum haemorrhage add value to research or clinical care? BJOG 2019;126:95-95. Not a Core Outcome Set
Malinowski AK, Daru J, D'Souza R, Shehata N. Constructing a core outcome set for iron deficiency and iron deficiency anemia in pregnancy and postpartum. J Evid Based Med 2017;10:37. Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article
Malinowski AK, Shehata N, D'Souza R. Constructing a core outcome set for immune thrombocytopenia in pregnancy. J Evid Based Med 2017;10:38. Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article
Malinowski AK, Shehata N, D'Souza R. Constructing a core outcome set for venous thromboembolism in pregnancy. J Evid Based Med 2017;10:37-8. Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article
Mann S, Pratt S, Gluck P, Nielsen P, Risser D, Greenberg P, et al. Assessing quality obstetrical care: development of standardized measures Jt Comm J Qual Patient Saf 2006;32:497-505. Not a Core Outcome Set
Mawer G. Core outcomes for studies of pregnancy with epilepsy. BJOG 2017;124:668-668. Not a Core Outcome Set
Medley N, Alfirevic Z, Caldwell DM, Dias S, Dowswell T, Keeney E, et al. Outcomes reported in trials of methods for the induction of labour. Trials 2015;16. Not a Core Outcome Set
Metabolic follow-up at one year and beyond of women with gestational diabetes treated with insulin and/or oral hypoglycaemic agents, study protocol for the identification of a core outcomes set using a Delphi survey. Protocol for a completed COS
Myatt L, Redman CW, Staff AC, Hansson S, Wilson ML, Laivuori H, et al. Strategy for standardization of preeclampsia research study design. Hypertension 2014;63:1293-301. Not a Core Outcome Set
Nguyen V, Wuebbolt D, Thomas H, Shehata N, Krahn M, D'Souza R. Iron deficiency anemia in pregnancy and treatment options: A patient-preference study. J Evid Based Med 2017;10:24. Not a Core Outcome Set
Outcomes Important to Patients Public and Practitioners (OMIPPP): Breastfeeding, http://www.comet-initiative.org/studies/details/662 Not a Core Outcome Set
Patient Preferences and Experiences in Hyperemesis Gravidarum Treatment: A Qualitative Study, http://www.comet-initiative.org/studies/details/1334 Not a Core Outcome Set
Perry H, Duffy JMN, Umadia O, Khalil A. Outcome reporting across randomized trials and observational studies evaluating treatments for twin-twin transfusion syndrome: systematic review. Ultrasound Obstet Gynecol 2018;52:577-85. Not a Core Outcome Set
Petersen R, Nijagal M, Wissig S, Stowell C, Franx A. Defining an international standard set of outcomes measures for maternity care: Consensus of the international consortium of health outcomes measurement pregnancy & childbirth working group. Aust N Z J Obstet Gynaecol 2016;56:51-2. Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article
Progressing towards core outcomes for maternal and perinatal clinical trials and reviews. J Paediatr Child Health 2017;53:91-91. Not a Core Outcome Set
Rahn DD, Abed H, Sung VW, Matteson KA, Rogers RG, Morrill MY, et al. Systematic review highlights difficulty interpreting diverse clinical outcomes in abnormal uterine bleeding trials. J Clin Epidemiol 2011;64:293-300. Outside prespecified population
Ricciardi P, Haydar A. Re: Developing a set of consensus indicators to support maternity service quality improvement: using Core Outcome Set methodology including a Delphi process: The Robson 10-groups classification system - all groups are needed. BJOG 2019;126:129-30. Not a Core Outcome Set
Rogers J, Spink M, Magrill A, Burgess K, Agius M. Evaluation of a Specialised Counselling Service for Perinatal Bereavement. Psychiatr Danub 2015;27:S482-S5. Not a Core Outcome Set
Rosen C, Dadouch R, Parsons J, D'Souza R. The comparison of outcomes reported by healthcare professionals and patients on the management of obesity in pregnancy. J Evid Based Med 2019;12:9. Not a Core Outcome Set
Rysavy MA, Marlow N, Doyle LW, Tyson JE, Serenius F, Iams JD, et al. Reporting Outcomes of Extremely Preterm Births. Pediatrics 2016;138. Not a Core Outcome Set
Say RE, Thomson RG, Robson SC. Making high quality decisions in pregnancy: How should interventions which aim to improve decision quality be evaluated? Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed Edition 2012;97:A114-A5. Not a Core Outcome Set
Schaap T, Bloemenkamp K, Deneux-Tharaux C, Knight M, Langhoff-Roos J, Sullivan E, et al. Defining definitions: a Delphi study to develop a core outcome set for conditions of severe maternal morbidity. BJOG 2019;126:394-401. Not a Core Outcome Set
Signs and symptoms of disordered eating in pregnancy: a Delphi consensus study, http://www.comet-initiative.org/studies/details/1339 Not a Core Outcome Set
Slavin V, Gamble J, Creedy DK, Fenwick J. “Coming of Age”: assessing the feasibility of using a core set of value-based health outcomes for pregnancy and childbirth. Women Birth 2018;31:S29-S30. Not a Core Outcome Set
Smith CA, Betts D. The practice of acupuncture and moxibustion to promote cephalic version for women with a breech presentation: implications for clinical practice and research. Complement Ther Med 2014;22:75-80. Not a Core Outcome Set
Son M. Core outcome set for induction of labour trials: what's the expectation? BJOG 2018;125:1681-1681. Not a Core Outcome Set
Spink M, Magrill A, Burgess K, Rogers J, Agius M. Petals: An Assessment of the Outcomes of a Service for Bereavement during Childbirth. Psychiatr Danub 2014;26:211-21. Not a Core Outcome Set
Standards for clinical trials in sexual dysfunction in women: research designs and outcomes assessment, http://www.comet-initiative.org/studies/details/411 Outside prespecified population
Stevens G, Donnelly KZ, Theiler RN, Washburn H, Woodhams EJ, Lindahl V, et al. (Family) planning ahead: User-centered design of the birth control after pregnancy patient decision aid and protocol for delivery and evaluation. Contraception 2017;96:289. Outside prespecified population
Strategy for standardization of preeclampsia research study design, http://www.comet-initiative.org/studies/details/610 Not a Core Outcome Set
The core outcomes in women's health (CROWN) initiative. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2014;180:A1-A2. Not a Core Outcome Set
The practice of acupuncture and moxibustion to promote cephalic version for women with a breech presentation: implications for clinical practice and research, http://www.comet-initiative.org/studies/details/728 Not a Core Outcome Set
Toozs-Hobson P, Freeman R, Barber M, Maher C, Haylen B, Athanasiou S, et al. An International Urogynecological Association (IUGA)/International Continence Society (ICS) joint report on the terminology for reporting outcomes of surgical procedures for pelvic organ prolapse. Neurourol Urodyn 2012;31:415-21. Not a Core Outcome Set
van der Aa JE, Tancredi A, Goverde AJ, Velebil P, Feyereisl J, Benedetto C, et al. What European gynaecologists need to master: Consensus on medical expertise outcomes of pan-European postgraduate training in obstetrics & gynaecology. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2017;216:143-52. Not a Core Outcome Set
van 't Hooft J, Alfirevic Z, Asztalos EV, Biggio JR, Dugoff L, Hoffman M, et al. CROWN initiative and preterm birth prevention: researchers and editors commit to implement core outcome sets. BJOG 2018;125:8-11. Not a Core Outcome Set
van 't Hooft J. A core outcome set for evaluation of interventions to prevent preterm birth: summary for CROWN. BJOG 2016;123:107-107. Not a Core Outcome Set
van 't Hooft J. A core outcome set for evaluation of interventions to prevent preterm birth: summary for CROWN. BJOG 2016;123:666-666. Not a Core Outcome Set
van Vliet R, Bink M, Polman J, Suntharan A, Grooten I, Zwolsman SE, et al. Patient Preferences and Experiences in Hyperemesis Gravidarum Treatment: A Qualitative Study. J Pregnancy 2018;2018:5378502. Not a Core Outcome Set
Van't Hooft J, Duffy JMN, Saade GR, Alfirevic Z, Meher S, Mol BWJ, et al. Core outcomes set for studies on primary prevention of preterm birth. Trials 2015;16. Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article
Van't Hooft J, Khan KS. P-hacking can be avoided with core outcome sets: preterm birth research is ready to take this leap. BJOG 2017;124:1017-1017. Not a Core Outcome Set
Webbe J, Brunton G, Afonso E, Latour JM, Gale C. The importance of core outcome sets and developing one for neonatal care. Infant 2017;13:70-2. Outside prespecified population
Webbe J, Brunton G, Ali S, Duffy JM, Modi N, Gale C. Developing, implementing and disseminating a core outcome set for neonatal medicine. BMJ Paediatr Open 2017;1:e000048. Outside prespecified population
Webbe J, Brunton G, Ali S, Wann L, Modi N, Gale C. Using existing data sources to extract parent and patient outcomes for a neonatal core outcome set. J Evid Based Med 2017;10:10-11. Outside prespecified population
What outcomes should researchers select, collect and report in pre-eclampsia research? A qualitative study exploring the views of women with lived experience of pre-eclampsia, http://www.comet-initiative.org/studies/details/1327 Not a Core Outcome Set
Whitehouse KC, Kim CR, Ganatra B, Duffy JMN, Blum J, Brahmi D, et al. Standardizing abortion research outcomes (STAR): a protocol for developing, disseminating and implementing a core outcome set for medical and surgical abortion. Contraception 2017;95:437-41. Protocol for a completed COS
Wiegers TA, Keirse MJ, Berghs GA, van der Zee J. An approach to measuring quality of midwifery care. J Clin Epidemiol 1996;49:319-25. Not a Core Outcome Set
Williamson P. Core outcome sets will improve the quality of obstetrics research. BJOG 2014;121:1196. Not a Core Outcome Set

Bilaga 4 Pågående COS studier

Ongoing COS studies
Reference
First author
Year
PopulationStakeholders to be included in the workgroupMethodsCompliance with COS-STAR
[57]
(registered in COMET database)
Prevention and treatment of obstetric anal sphincter injuries

COS for clinical trials or clinical research and COS for practice
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Epidemiologists
  • Journal Editors
  • Patient/support group representatives
  • Systematic review to identify outcome measures
  • International survey of stakeholders to review identified outcomes and other outcomes identified by stakeholders
  • Delphi methodology to achieve a consensus
Not enough information
[18]
Egan
2007
Published protocol
Two core outcome sets:

Intervention for prevention of gestational diabetes mellitus and intervention for treatment of gestational diabetes mellitus

COS for clinical trials or clinical research and COS for practice
  • Clinical experts
  • Researchers
  • Service users
  • Systematic review to identify outcome measures
  • A  three-round,  web-based, e‑Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Yes
[46]
(registered in COMET database)
Interventions for overweight women before pregnancy and in the first trimester of pregnancy

COS for clinical trials or clinical research COS for practice
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Economists
  • Epidemiologists
  • Families
  • Researchers
  • Service providers Statisticians
  • Systematic review to identify outcome measures
  • A Delphi process until reduction of the list of identified outcomes to ten or less or on completion of the second round
  • Consensus face-to-face meeting
Not enough information
[13]
(registered in COMET database)
Interventions for hyperemesis gravidarum

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Consumers (caregivers)
  • Consumers (patients)
  • Journal editors
  • Patient/support group representatives
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Two round Delphi survey to achieve a consensus
  • If no consensus has been reached even after additional Delphi rounds, a final consensus meeting will be organized
Not enough information
[40]
(registered in COMET database)
Therapeutic interventions for pregnant women with cardiac disease

COS for clinical trials or clinical research, COS for practice
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Guideline developers
  • Journal editors
  • Researchers
  • Service providers
  • Statisticians
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Two round Delphi survey to achieve a consensus
  • Consensus face-to-face meeting
  • Recommendations for outcome measures (measure­ment/how)
Not enough information
[41]
(registered in COMET database)
Identification, assessment and management of iron deficiency and iron deficiency anaemia in pregnancy and postpartum

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Two round Delphi survey to achieve a consensus
Not enough information
[42]
(registered in COMET database)
Identification, assessment and management of venous thrombo­embolism in pregnancy

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Two round Delphi survey to achieve a consensus
Not enough information
[33]
(registered in COMET database)
The evolution and management of immune thrombo­cytopenia in pregnancy

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Two round Delphi survey to achieve a consensus
Not enough information
[24]
(registered in COMET database)
Research in multiple pregnancies, irrespective of chorionicity

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Families
  • Patient/support group representatives
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Not enough information
[34]
(registered in COMET database)
Diagnostic and therapeutic management pregnancies complicated by cancer

COS for clinical trials or clinical research and COS for practice
  • Clinical experts
  • Consumers (caregivers)
  • Consumers (patients)
  • Patient/ support group representatives
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
  • If necessary, consensus meeting
Not enough information
[35]
(registered in COMET database)
Antenatal diagnosis and management pregnant women with vasa previa

COS for clinical trials or clinical research COS for practice
  • Charities
  • Clinical experts
  • Conference participants
  • Consumers (caregivers)
  • Consumers (patients)
  • Epidemiologists
  • Families
  • Methodologists
  • Patient/support group representatives
  • Policy makers
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Delphi survey
  • If necessary, consensus face-to-face meeting
  • Determining How Core Outcomes Should be Measured
Not enough information
[36]
(registered in COMET database)
Screening, diagnosing, and managing of invasive placentation

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Consumers (caregivers)
  • Consumers (patients)
  • Journal editors
  • Policy makers
  • Researchers
  • Service providers
  • Service users
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Focus Groups to identify important outcomes from the perspectives of patients
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Not enough information
[25]
(registered in COMET database)
Management, treatment and frequency of surveillance of twin anaemia poly­cythaemia sequence

COS for clinical trials or clinical research COS for practice
  • Charities
  • Clinical experts
  • Epidemiologists
  • Families
  • Patient/support group representatives
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Not enough information
[37]
(registered in COMET database)
Fetal Interventions of myelom­eningocele (spina bifida)

COS for clinical trials or clinical research COS for practice
  • Clinical experts
  • Consumers (caregivers)
  • Consumers (patients)
  • Families
  • Patient/ support group representatives
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Not enough information
[39]
(registered in COMET database)
Management of sickle cell disease in pregnancy

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Methodologists
  • Patient/ support group representatives
  • Pharmaceutical industry representatives
  • Researchers
  • Service providers
  • Service users
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Not enough information
[44]
(registered in COMET database)
Maternal nutrition during pregnancy

COS for clinical trials or clinical research COS for practice
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
  • Steering group meeting
Not enough information
[38]
(registered in COMET database)
Prenatal interventions for congenital diaphragmatic hernia

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Patient/support group representatives
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
  • Determining how core outcomes should be measured
Not enough information
[63]
(registered in COMET database)
Treatment of female pelvic floor disorders (urinary incontinence, pelvic organ prolapse, childbirth perineal trauma and pelvic pain syndromes)

COS for clinical trials or clinical research COS for practice
  • Charities
  • Clinical experts
  • Consumers (caregivers)
  • Consumers (patients)
  • Governmental agencies
  • Patient/ support group representatives
  • Pharmaceutical industry representatives
  • Policy makers
  • Researchers
  • Service commissioners
  • Service providers
  • Service users
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
  • Determining how core outcomes should be measured
Not enough information
[64]
(registered in COMET database)
Treatment of rectovaginal fistula

COS for clinical trials or clinical research COS for practice
  • Charities
  • Clinical experts
  • Conference participants
  • Consumers (caregivers)
  • Consumers (patients)
  • Patient/support group representatives
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Not enough information
[56]
(registered in COMET database)
Interventions for assessment of fetal wellbeing in labour

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Service users
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Not enough information
[50]
(registered in COMET database)
Interventions for prevention of stillbirth and care after stillbirth

COS for clinical trials or clinical research
Unknown
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Not enough information
[51]
(registered in COMET database)
Interventions for the detection and management of reduced fetal movements

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Researchers
  • Service users
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Not enough information
[52]
(registered in COMET database)
Interventions to prevent stillbirth

COS for clinical trials or clinical research COS for practice
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Delphi survey
  • Determining how core outcomes should be measured
Not enough information
[54]
(registered in COMET database)
Examining outcomes resulting from operative vaginal birth

COS for clinical trials or clinical research COS for practice
  • Charities
  • Clinical experts
  • Families
  • Journal editors
  • Patient/ support group representatives
  • Researchers
  • Service commissioners
  • Service providers
  • Service users
  • Statisticians
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Not enough information
[66]
(registered in COMET database)
Intervention to support women and infants to breastfeed

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Consumers (caregivers)
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
Not enough information
[69]
(registered in COMET database)
Maternal and fetal Composite Adverse

Obstetric Outcomes

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Conference participants
  • Consumers (caregivers)
  • Consumers (patients)
  • Epidemiologists
  • Families
  • Policy makers
  • Researchers
  • Service providers
  • Service users
  • Statisticians
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
  • Determining how core outcomes should be measured
Not enough information
[19]
Nielsen
Published protocol
Interventions to prevent diabetes after pregnancy for women with previous GDM

COS for clinical trials
  • Clinical experts
  • Conference participants
  • Consumers (patients)
  • Epidemiologists
  • Families
  • Methodologists
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Semi-structured discussion meeting will inform the Delphi survey development
  • Two-round Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Yes
[47]
Danouch
Published protocol
Antenatal and peripartum intervention for obesity

COS for clinical trials
  • Clinical experts
  • Conference participants
  • Consumers (caregivers)
  • Consumers (patients)
  • Epidemiologists
  • Families
  • Guideline developers
  • Policy makers
  • Researchers
  • Service providers
  • Service users
  • Statisticians
  • Trialists
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Two-round Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
  • Determining how core outcomes should be measured
Yes
[65]
Smith
Published protocol
What constitutes positive health and wellbeing (saluto­genesis) in maternity care

COS for clinical trials and measuring in daily intrapartum clinical care
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Researchers
  • Service users
  • Three-round Delphi survey
Yes
[21]
Duffy
Published protocol
Therapeutic interventions for pre-eclampsia

COS for clinical trials or clinical research
  • Academic research representatives
  • Carer organisation/support­group representatives
  • Charities
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Correlative science experts
  • Governmental agencies
  • Individuals with a known interest
  • Patient/support group representatives
  • Pharmaceutical industry representatives
  • Service commissioners
  • Service providers
  • Study investigators
  • Trialists
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Two-three-round Delphi survey
  • Determining how core outcomes should be measured
Yes
[60]
Smith
Published protocol
Prevention and treatment of miscarriage

COS for clinical trials
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Families
  • Patient/ support group representatives
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Three-round Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Yes
[62]
Whitehouse
Published protocol
Medical and surgical abortion

COS for clinical trials
  • Clinical experts
  • Consumers (patients)
  • Epidemiologists
  • Governmental agencies
  • Service providers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Two-round Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Yes
[31]
Viau-Lapointe
Published protocol
Research on critically ill obstetric patients

COS for clinical trials or clinical research

COS for practice
  • Clinical experts
  • Consumers (caregivers)
  • Consumers (patients)
  • Families
  • Journal editors
  • Researchers
  • Service providers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Two-round Delphi survey
  • Virtual consensus meeting
Yes
[32]
Prins
Published protocol
Immune modulation interventions as preventive or therapeutic strategies for pregnancy complications

COS for clinical trials or clinical research

COS for practice
  • Clinical experts
  • Consumers (caregivers)
  • Consumers (patients)
  • Patient/support group representatives
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Three-round Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Yes
[28]
Kelly
Published protocol
Prevention and management strategies of neonatal abstinence syndrome

COS for clinical trials or clinical research

COS for practice
  • Clinical experts
  • Consumers (caregivers)
  • Epidemiologists
  • Methodologists
  • Researchers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Qualitative patient interviews to identify potential core outcomes
  • Three-round Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
Yes
[29]
Viau-Lapointe
Conference abstract
Pregnant women requiring mechanical ventilation

COS for clinical trials
  • International group of patients and members of the public
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
Not enough information

Conference abstract
[30]
Sankaran
Published protocol Conference abstract
Obstetric antiphospholipid antibody syndrome (OAPS), the need for low-molecular weight heparin (LMWH for pregnant women

COS for clinical trials
  • Clinicians (rheumatology, obstetrics, maternal-fetal medicine, fertility and haematologists) patients
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
Not enough information

Conference abstract
[70]

(registered in COMET database)
Uniform

Definitions of maternal morbidity

Definition
  • Researchers
  • Delphi survey
  • Consensus meeting
Not enough information
[27]

(registered in COMET database)
Ectopic pregnancy

COS for clinical trials or clinical research
  • Clinical experts
  • Patient/ support group representatives
  • Researchers
  • Service providers
  • Systematic review to identify outcome measures
  • Delphi survey
  • Consensus face-to-face meeting
  • Recommendations for outcome measures (measure­ment/how)
Not enough information