Observera att det är möjligt att ladda ner hela eller delar av en publikation. Denna pdf/utskrift behöver därför inte vara komplett. Hela publikationen och den senaste versionen hittar ni på www.sbu.se/2019_12
Här sammanfattar och kommenterar SBU en systematisk översikt från NICE som utvärderar psykologiska, psykosociala och andra icke-farmakologiska insatser för behandling av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) hos vuxna.
PTSD kan uppkomma efter traumatiska händelser som att bevittna faktisk eller risk för död, allvarlig skada eller sexuellt våld. Det kan vara att man själv har blivit utsatt eller bevittnat när någon annan har drabbats [1] (se Faktaruta 1). Symtom på PTSD är att man återupplever den traumatiska händelsen, undviker situationer eller sinnesintryck som påminner om traumat, får negativa tankar och sinnesstämningar samt blir överspänd eller lättskrämd. Omkring en av fyra personer diagnostiseras med PTSD efter en traumatisk händelse enligt NICE, men den andelen varierar mellan olika typer av traumatiska händelser. Risken är extra hög efter våldtäkt eller tortyr (cirka 50 %) [2]. Det kan dröja flera år innan personer med PTSD söker hjälp. Obehandlad PTSD kan leda till ökad risk för suicid och att tillståndet blir kroniskt [3]. Det är därför viktigt att patienter med PTSD eller kliniskt viktiga symtom får information om att det är behandlingsbart, oavsett typ av trauma och hur länge sedan traumat inträffade.
National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Post-traumatic stress disorder: [D] Evidence reviews for psychological, psychosocial and other non-pharmacological interventions for the treatment of PTSD in adults. NICE guideline NG116 Evidence reviews.
Publicerad: December 2018
Senaste sökning i NICE-rapporten: 2018-01-29
Tillförligheten till det vetenskapliga underlaget för psykologisk, psykosocial och annan icke-farmakologisk behandling av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) hos vuxna är generellt låg till mycket låg. Men baserat på likartade effekter över flera utfallsmått, lång uppföljningstid och det hälsoekonomiska underlaget rekommenderar NICE ändå ett fåtal insatser trots det osäkra evidensläget. Det fanns ett vetenskapligt stöd för traumafokuserad kognitiv beteendeterapi (KBT) för sen behandling av PTSD eller kliniskt viktiga symtom på PTSD mer än tre månader efter en traumatisk händelse. Det fanns även stöd för behandling med eye movement desensitisation and reprocessing (EMDR) och traumafokuserad internetbaserad KBT vid PTSD eller kliniskt viktiga symtom på PTSD, samt för KBT-interventioner vid behandling av specifika symtom, som sömnbesvär. SBU anser att framtida forskning bör fokusera på behandling av komplex PTSD, specifika subgrupper av patienter med PTSD och att undersöka enskilda symtom i samband med PTSD samt kvarvarande symtom efter PTSD-behandling.
Översiktens poulation är vuxna personer med diagnostiserat posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) enligt DSM eller ICD mer än en månad efter ett trauma samt vuxna personer med kliniskt viktiga symtom på PTSD mätt med validerade skalor mer än en månad efter ett trauma (se Faktaruta 1).
Sammanlagt inkluderades 184 randomiserade kontrollerade studier. Totalt exkluderades 530 studier efter fulltextläsning på grund av till exempel fel publikationstyp, utfallsmått eller studiedesign.
Följande insatser utvärderades i NICE-rapporten:
I Faktaruta 2 kan du läsa mer om de olika insatserna. Effekten av dem jämfördes med annan insats, väntelista, uppmärksamhetsplacebo, placebotabletter eller sedvanlig vård.
Följande utfallsmått inkluderades i SBU:s rapport:
NICE översikt inkluderar fler utfallsmått (dissociativa symtom, funktion, sömnsvårigheter, livskvalitet och annan psykisk ohälsa). SBU redovisar dock endast de utfallsmått som NICE bedömer som kritiska. För övriga utfallsmått hänvisas till originalrapporten.
Resultaten presenteras utförligt i Tabell 1 och 2 (Bilaga 1). Nedan sammanfattas resultaten som bygger på mer än en studie1 och som bedömdes ha låg tillförlitlighet eller högre enligt NICE:s evidensgradering. I Faktaruta 2 kan du läsa mer om de olika insatserna och i Faktaruta 3 redogörs för principerna för evidensgradering.
På grund av den stora mängd jämförelser och resultat som presenteras i NICE:s vetenskapliga underlag har SBU valt att fokusera på de utfallsmått som NICE lyfter som centrala. De resultat som presenteras av SBU är effekt (genomsnittlig minskning av kliniskt betydande PTSD-symtom), respons (antal personer som uppvisar en klinisk förbättring mätt på någon validerad skala), remission (att personen inte längre har en PTSD-diagnos eller mäter under ett kliniskt tröskelvärde på en validerad skala) och acceptans (mätt genom bortfall i insatserna).
NICE delar upp insatserna i två kategorier: tidig (en till tre månader efter den traumatiska händelsen) och sen (tre månader eller mer efter den traumatiska händelsen) behandling av PTSD. För tidig behandling fanns inga resultat som bygger på mer än en studie eller bedömdes ha låg tillförlitlighet eller högre.
1. Vid en enstaka liten studie bedömer SBU att det vetenskapliga underlaget i normalfallet har mycket låg tillförlitlighet.
NICE använder bortfall, avhopp av alla skäl, i studien som ett mått på acceptans.
2. Ingen skillnad är inte samma sak som att det är likhet mellan jämförelserna.
NICE-rapporten innehåller även en hälsoekonomisk modellanalys av psykologiska insatser för att behandla PTSD hos vuxna. Här redogör SBU endast för de interventioner som NICE rekommenderat i rapporten, det vill säga individuell KBT med traumafokus, EMDR och självhjälp med stöd.
Behandlingseffekterna som användes i modellanalysen skattades genom en nätverksmetaanalys. Kostnaderna för interventionerna skattades genom att kombinera resursåtgång med lämplig enhetskostnad för Storbritannien. Kvalitetsjusterande levnadsår (QALY) användes som utfallsmått och tidshorisonten för analysen var tre år. Interventionskostnaderna som låg till grund för beräkningarna av kostnadseffektivitet redovisas i Tabell 1.
Modellanalysen tyder på att samtliga rekommenderade interventioner är kostnadseffektiva jämfört med ingen behandling, med ett brittiskt tröskelvärde på 20 000 pund (cirka 250 000 kronor), förutom individuell KBT med traumafokus om patienten får fler än 12 sessioner. Färre än 8 sessioner av KBT med traumafokus hade lägst kostnad per vunnen QALY (9 208 pund, motsvarande cirka 115 000 kronor).
Trots det rekommenderar NICE 8–12 sessioner individuell KBT med traumafokus. Detta förklarar kommittén med att patienter som får 8–12 sessioner troligen också har allvarligare symtom, vilket ger en begränsad respons på behandlingen. Kommittén pekar på att 8–12 sessioner också är ett kostnadseffektivt alternativ.
NICE:s slutsatser och rekommendationer är resultatet av diskussioner och tolkningar som dess kommitté har gjort. NICE har utifrån ett brittiskt hälso- och sjukvårdsperspektiv gjort prioriteringar av resursanvändning (personal, lokaler, apparatur) och överväganden kring terapitraditioner, ekonomiskt utrymme, etiska och sociala faktorer med mera. De prioriteringar som NICE gör utgår därmed inte enbart från det vetenskapliga underlaget utan innefattar även andra hänsynstaganden. SBU har inte granskat eller tagit ställning till NICE:s prioriteringar eller rekommendationer, utan fokuserar på det vetenskapliga underlaget. NICE:s rekommendationer redovisas endast som information till läsaren.
NICE:s kommitté baserar sina rekommendationer på de kritiska utfallsmåtten effekt (PTSD-symtom, diagnos, respons, remission och återfall) och acceptans för insatsen samt på det hälsoekonomiska underlaget.
NICE:s kommitté konstaterar att evidensen för de undersökta insatserna generellt är låg. Detta beror på hög risk för bias, det vill säga snedvridning av resultaten, på grund av bland annat hur randomiseringsprocessen gått till, i vilken grad mätning av utfallet har blindats, att deltagarantalet är lågt samt bristande precision i resultaten med breda konfidensintervall. Kommittén väljer ändå att ge starka rekommendationer för några insatser trots att evidensläget är osäkert.
För att starkt rekommendera en insats krävde kommittén att resultaten för insatsen var likartade över flera utfallsmått, hade lång uppföljningstid och stöddes av det hälsoekonomiska underlaget. Kommittén valde också att ge svagare rekommendationer (”att överväga”) kring insatser som grundades på en mer osäker evidensbas.
NICE listar fyra viktiga områden för framtida forskning.
Även om det finns evidens för att psykologisk behandling är effektiv för att behandla PTSD så fungerar det inte på alla patienter. Vissa har kvarvarande symtom efter insatsen. I de fallen saknas evidens som kan vägleda terapeuter kring vilka ytterligare insatser som dessa patienter behöver och i vilken ordning dessa ska sättas in. Ska man exempelvis börja behandla enskilda symtom först för att sedan gå vidare med traumafokuserad KBT, och ska man sätta in läkemedelsbehandling?
Det finns indikationer på att vissa subgrupper av PTSD-patienter, som krigsveteraner, har en annan sjukdomsprognos. Olika typer av patienter verkar också svara olika på olika former av psykologisk behandling. För att terapeuter ska kunna råda patienter kring val av behandling behöver de bättre kunskap om vilken behandling just den patienten får bäst effekt av.
Evidensen pekar på att personer med komplex PTSD inte alltid blir helt återställda med nuvarande interventioner. För dessa grupper krävs mer forskning om vilken behandling som ska sättas in, när och hur, för att på bästa sätt ge stabilitet och återanpassning.
Det finns behov av att utveckla nya, effektivare metoder för att behandla PTSD. NICE:s kommitté noterade att evidensen för kliniska effekter av EFT verkar lovande för att öka patienters valmöjligheter bland behandlingar.
Vid SBU:s genomgång av originalrapporten användes en granskningsmall för systematiska översikter som kallas AMSTAR. Granskningen visade att litteratursökning, studieurval och dataextraktion uppfyllde definierade kvalitetskrav för en systematisk översikt.
Tillståndet posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) kan uppstå efter att en person har drabbats av en eller flera traumatiska händelser eller har bevittnat en eller flera traumatiska händelser där någon annan drabbats [1]. En traumatisk händelse definieras som exponering för faktisk eller risk för död, allvarlig skada eller sexuellt våld [1]. Exempel på traumatiska händelser kan vara en svår förlossning, en bilolycka eller andra olycksfall, våldtäkt, tortyr, slaveri, folkmord, eller långvarigt och upprepat våld i nära relationer.
PTSD kan även uppstå om en person får höra om en eller flera traumatiska händelser som drabbat en närstående, eller om en person upprepade gånger utsatts för motbjudande detaljer i traumatiska händelser under tjänsteutövning, vilket exempelvis kan drabba räddningspersonal.
Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) utmärks av:
En PTSD-diagnos kan sättas tidigast en månad efter den traumatiska händelsen. Personer med PTSD har ofta en samsjuklighet med andra psykiska tillstånd, som exempelvis depression, ångestsyndrom, bipoläritet och missbruk.
NICE inkluderar personer med kliniskt viktiga symtom på PTSD i översikten. Även om dessa personer inte har en formell PTSD-diagnos så har de överstigit det kliniska tröskelvärdet för PTSD. I de inkluderade studierna har man använt självrapporterade PTSD-symtom istället för en klinisk intervju.
Vissa patienter kan utveckla komplex PTSD om den traumatiska händelsen eller händelserna varit extemt hemska eller hotfulla, till exempel vid en rad upprepade eller långvariga traumatiska händelser som tortyr, folkmord, långvarig misshandel i hemmet, fysiska eller sexuella övergrepp hos barn. Komplex PTSD är en specifik diagnos i ICD-11 där patienten uppvisar kärnsymtomen för PTSD samt allvarliga relationssvårigheter, bristande känsloreglering, en ensidig och genomgripande negativ självbild i kombination med starka känslor av skam, skuld och misslyckande kopplade till traumat.
I forskning används utöver de diagnostiska klassificeringssystemen DSM eller ICD även olika validerade skalor för att mäta graden av PTSD, det vill säga om personen har fler eller färre symtom. Kriterier för en traumatisk händelse ändrades i DSM-5 och studierna i NICE-rapporten är främst baserade på kriterierna i DSM-IV.
Definitionen av PTSD i den engelska versionen av DSM-5 skiljer sig från den svenska. I den svenska saknas en essentiell del av kriteriet för PTSD i den engelska versionen, nämligen upplevd risk för allvarlig skada eller sexuellt våld. Den svenska översättningen nämner endast exponering för faktisk död eller livsfara, allvarlig skada eller sexuellt våld. Detta täcker inte den del av kriteriet i den engelska versionen som även inkluderar att vara utsatt för en risk för allvarlig skada eller sexuellt våld. Exempel på händelser som inte täcks av den svenska versionen av kriteriet är därmed händelser där patienten upplever risk för allvarlig skada, men inte har ådragit sig en faktisk allvarlig fysisk skada.
NICE använder KBT med traumafokus som ett paraplybegrepp som innefattar flera terapiformer, som KBT för PTSD, cognitive processing therapy, narrative exposure therapy (NET) och prolonged exposure therapy. Traumafokuserad KBT ska, enligt NICE, baseras på en validerad manual och ges över 8 till 12 sessioner, ibland flera om det behövs vid till exempel upprepade trauman. Behandlingen ska ges av tränade terapeuter under handledning och innehålla komponenter som
Behandlingen ska fokuseras på att återetablera vardaliga färdigheter i till exempel arbete och sociala relationer. I behandlingen ska man också förbereda inför behandlingsavslut och planera extra sessioner om det behövs, exemplevis runt årsdagen av traumat. Se Lästips för en fördjupning om dessa fyra insatser.
EMDR ska, enligt NICE, baseras på en validerad manual och ges över 8 till 12 sessioner av tränade terapeuter under handledning. Behandling ska inkludera psykoedukation kring reaktioner på traumat, som hur man ska hantera obehagliga minnen (ofta visuella minnesbilder), hur man identifierar och behandlar specifika obehagliga minnen samt uppmuntra patienten att få en positiv uppfattning om sig själv i situationen. EMDR ska använda upprepad bilateral stimulering, vanligtvis via ögonrörelser, för specifika störande minnen tills de inte längre väcker obehag. Behandlingen ska också inkludera avslappningstekniker och tekniker för att hantera oönskade minnesbilder eller negativa tankar som kan uppstå utanför terapin. Se Lästips för en fördjupning om EMDR.
Med självhjälp med stöd avser NICE traumafokuserad internetbaserad KBT-behandling med stöd som ska vara baserad på en validerad manual och ges över 8 till 10 sessioner. Behandlingen ska innehålla
Vidare ska behandlingen inkludera vägledning och stöd från en tränad terapeut som ska uppmana patienten att genomgå hela behandlingen, ge feed-back på hemläxor och övervaka utveckling och utfall. Se Lästips för en fördjupning om självhjälp med stöd.
GRADE-systemet (http://www.gradeworkinggroup.org) används för att göra en strukturerad bedömning av tillförlitligheten (evidensstyrkan) hos varje sammanvägt delresultat (utfall) i en systematisk översikt. Den sakliga grunden för värderingen ska redovisas tydligt så att det är möjligt för andra att granska och göra sin egen bedömning.
Bedömningen av tillförlitlighet innefattar, för varje sammanvägt delresultat:
Hänsyn tas också till storleken på delresultatet, eventuellt samband mellan dos och respons samt i vilken riktning som tänkbara snedvridande faktorer kan förväntas verka.
Tillförlitligheten graderas i fyra nivåer:
Emily Holmes, professor i psykologi, Uppsala universitet
Margareta Hedner, projektledare
Jien Long, hälsoekonom
Caroline Jungner, projektadministratör
Ata Ghaderi, professor i psykologi, Karolinska Institutet
Sakkunniga och granskare har i enlighet med SBU:s krav inlämnat deklaration rörande bindningar och jäv. Dessa dokument finns tillgängliga på SBU:s kansli. SBU har bedömt att de förhållanden som redovisas där är förenliga med kraven på saklighet och opartiskhet.
Resultaten har tabellerats efter typ av utfall: Effekt av insatsen på PTSD-symtom/-diagnos (Tabell 1) eller acceptans för insats (Tabell 2). Tidig behandling syftar till behandling 1 till 3 månader efter den traumatiska händelsen och sen behandling syftar till behandling mer än 3 månader efter den traumatiska händelsen. I tabellerna presenteras de resultat som bygger på jämförelser med mer än en studie1. Evidensgraderingen är gjord av NICE.
1. Vid en enstaka liten studie bedömer SBU att det vetenskapliga underlaget i normalfallet har mycket låg tillförlitlighet.
CAPS = Clinician Administered PTSD Scale; CIDI-PTSD = Composite International Diagnostic Interview for PTSD; DTS = Davidson Trauma Scale; EMDR = Eye movement desensitisation and reprocessing; HTQ = Harvard Trauma Questionnaire; IES = Impact of Event Scale; IES-R = Impact of Event Scale-Revised; KBT = Kognitiv beteendeterapi; KI = Konfidensintervall; MBSR = Mindfulnessbaserad stressreduktion; MPSS = Modified PTSD Symptom Scale; PCL = PTSD Checklist for DSM-5; PDS = Post-traumatic Diagnostic Scale; PSS-I = Posttraumatic symptom scale – interview version; PSS-SR = PTSD Symptom Scale-Self Report; PTSD = Posttraumatiskt stressyndrom; RR = Riskkvot; SI-PTSD = Structured Interview for PTSD; SMD = Standardiserad medelvärdesskillnad; SSRI = Selektiva serotoninåterupptagshämmare | |||||
Jämförelse | Antal studier/ patienter | Utfallsmått Uppföljning |
Resultat SMD/RR (KI)* |
Tillförlitlighet | Figur (i originalrapporten) |
KBT med traumafokus jämfört med väntelista eller ingen behandling Tidig behandling |
2/265 | PTSD-symtom (klinikerskattad, CAPS change score) 4 veckor efter insats |
SMD –0,43 (–0,98 till 0,12) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 3 |
KBT med traumafokus jämfört med väntelista Sen behandling |
14/618 | PTSD-symtom (självskattade, PCL/SPTSS/HTQ/ MPSS/PDS/PSS-SR/ IES-R change score) 1 till 26 veckor efter insats |
SMD –1,64 (–2,29 till –1,00) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 9 |
KBT med traumafokus jämfört med väntelista Sen behandling |
2/145 | PTSD-symtom (självskattade, IES/HTQ change score) 6 till 7 veckor efter insats |
SMD –0,7 (–1,12 till –0,28) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 10 |
KBT med traumafokus jämfört med väntelista Sen behandling |
12/632 | PTSD-symtom (klinikerskattad, CAPS/HTQ/SI–PTSD/PSS-I change score) 2 till 20 veckor efter insats |
SMD –1,35 (–1,81 till – 0,89) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 14 |
KBT med traumafokus jämfört med väntelista Sen behandling |
4/507 | PTSD-symtom (klinikerskattad, CAPS/PSS-I/HTQ change score) 3 till 5 månader efter insats |
SMD –0,58 (–0,9 till –0,25) Fördel KBT med traumafokus |
Låg ![]() |
Figur 15 |
KBT med traumafokus jämfört med väntelista Sen behandling |
14/628 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 2 till 20 veckor efter insats |
RR 2,83 (2,20 till 3,64) KBT med traumafokus: 191/321 (59,5 %) Väntelista: 56/307 (18,6 %) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 16 |
KBT med traumafokus jämfört med väntelista Sen behandling |
3/175 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 3 till 6 månader |
RR 2,4 (1,68 till 3,42) KBT med traumafokus: 55/88 (62,5 %) Väntelista: 21/87 (24,1 %) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 17 |
KBT med traumafokus jämfört med väntelista Sen behandling |
3/111 | Respons (självskattad, antal personer som uppvisar en signifikant förbättring) 10 till 13 veckor efter insats |
RR 4,75 (2,28 till 9,88) KBT med traumafokus: 38/55 (69,1 %) Väntelista: 6/56 (10,7 %) Fördel KBT med traumafokus |
Låg ![]() |
Figur 19 |
KBT med traumafokus jämfört med väntelista Sen behandling |
3/89 | Respons (klinikerskattad, antal personer som uppvisar en signifikant förbättring) 2 till 12 veckor efter insats |
RR 2,53 (1,01 till 6,31) KBT med traumafokus: 20/45 (44,4 %) Väntelista: 7/44 (15,9 %) Fördel KBT med traumafokus |
Låg ![]() |
Figur 21 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
21/1 179 | PTSD-symtom (självskattade, IES/IES-R/PDS/PSS-SR/ HTQ/DTS/PCL/MPSS change score) 3 till 26 veckor efter insats |
SMD –1,18 (–1,55 till –0,82) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 52 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
2/134 | PTSD-symtom (självskattade, PDS/ PCL change score) 1 månad efter insats |
SMD –1,56 (–2,16 till –0,95) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 53 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
4/286 | PTSD-symtom (självskattade, IES-R/PDS/PCL change score) 3 till 4 månader efter insats |
SMD –1,22 (–1,65 till –0,079) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 54 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
3/201 | PTSD-symtom (självskattade, IES-R/PDS change score) 5 till 6 månader efter insats |
SMD –0,88 (–1,45 till –0,31) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 55 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
3/121 | PTSD-symtom (självskattade, PDS change score) 9 till 12 månader efter insats |
SMD –0,77 (–1,98 till 0,44) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 56 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
22/1 640 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS/HTQ/PSS-I/ SI-PTSD change score) 2 till 26 veckor efter insats |
SMD –1,35 (–1,69 till –1,02) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 57 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
4/343 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS change score) 1 månad efter insats |
SMD –0,81 (–1,54 till –0,08) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 58 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) 18Sen behandling |
5/280 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS change score) 3 till 4 månader efter insats |
SMD –1,01 (–1,76 till –0,27) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 59 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
7/648 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS/HTQ/PSS-I/PDS change score) 5 till 6 månader efter insats |
SMD –0,78 (–1,06 till –0,51) Fördel KBT med traumafokus |
Låg ![]() |
Figur 60 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
3/94 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS/PDS-I/CIDI-PTSD change score) 9 till 12 månader efter insats |
SMD 0,6 (1,67 till 0,47) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 61 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
12/912 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 6 till 26 veckor efter insats |
RR 3,34 (1,95 till 5,73) KBT med traumafokus: 235/505 (46,5 %) Kontroll: 59/412 (14,3 %) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 62 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
3/249 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 1 till 3 månader efter insats |
RR 1,67 (0,73 till 3,81) KBT med traumafokus: 34/135 (25,2 %) Kontroll: 16/114 (14,0 %) Ingen skillnad |
Låg ![]() |
Figur 63 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
4/324 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 6 månader efter insats |
RR 2,26 (1,39 till 3,66) KBT med traumafokus: 49/176 (27,8 %) Kontroll: 17/148 (11,5 %) Fördel KBT med traumafokus |
Låg ![]() |
Figur 65 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
5/328 | Respons (självskattad, antal personer som uppvisar en signifikant förbättring) 5 till 20 veckor efter insats |
RR 1,83 (1,08 till 3,1) KBT med traumafokus: 100/197 (50,8 %) Kontroll: 33/131 (25,2 %) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 66 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
4/245 | Respons (klinikerskattad, antal personer som uppvisar en signifikant förbättring) 6 till 14 veckor efter insats |
RR 2,86 (1,44 till 5,69) KBT med traumafokus: 63/129 (48,8 %) Kontroll: 19/116 (16,4 %) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 68 |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
2/141 | Respons (klinikerskattad, antal personer som uppvisar en signifikant förbättring) 1 månad efter insats |
RR 3,65 (0,37 till 36,42) KBT med traumafokus: 34/81 (29,6 %) Kontroll: 10/60 (16,7 %) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 69 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört med EMDR (± sedvanlig vård) Sen behandling |
4/139 | PTSD-symtom (självskattade, IES/IES-R/PSS-SR change score) 6 till 10 veckor efter insats |
SMD 0,60 (–0,27 till 1,48) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 114 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört med EMDR (± sedvanlig vård) Sen behandling |
5/204 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS/SI-PTSD change score) | SMD 0,2 (–0,23 till 0,63) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 117 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört med EMDR (± sedvanlig vård) Sen behandling |
4/230 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 6 till 8 veckor efter insats |
RR 0,84 (0,35 till 2,04) KBT med traumafokus: 64/125 (51,2 %) EMDR: 73/105 (69,5 %) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 120 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört med KBT utan traumafokus (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/121 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS change score) 1 till 3 månader efter insats |
SMD –0,53 (–1,35 till 0,30) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 149 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
6/177 | PTSD-symtom (självskattade, PCL/PDS/PSS-SR change score) 1 till 13 veckor efter insats |
SMD –0,58 (–1,11 till –0,05) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 159 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
5/434 | PTSD-symtom (självskattade, PCL/PDS/PSS-SR change score) 2 till 4 månader efter insats |
SMD –0,38 (–0,81 till 0,05) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 160 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
4/392 | PTSD-symtom (självskattade, PCL/PDS/PSS-SR change score) 6 till 8 månader efter insats |
SMD –0,30 (–0,83 till 0,24) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 161 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/79 | PTSD-symtom (självskattade, PCL/PDS/PSS-SR change score) 1 år efter insats |
SMD –1,91 (–2,78 till 0,95) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 162 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
6/321 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS/PSS-I change score) 5 till 16 veckor efter insats |
SMD –1,04 (–1,73 till –0,36) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 164 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
3/184 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS change score) 3 månader efter insats |
SMD –0,89 (–1,42 till –0,37) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 165 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/132 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS change score) 6 månader efter insats |
SMD –0,85 (–1,20 till –0,49) Fördel KBT med traumafokus |
Låg ![]() |
Figur 166 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
3/109 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS/PSS-I/CIDI-PTSD change score) 1 år efter insats |
SMD –1,62 (–2,87 till –0,38) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 167 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
6/320 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 5 till 16 veckor efter insats |
RR 1,63 (1,25 till 2,13) KBT med traumafokus: 89/170 (52,4 %) Counselling: 45/150 (30 %) Fördel KBT med traumafokus |
Låg ![]() |
Figur 169 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/100 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 3 månader efter insats |
RR 2,68 (1,29 till 5,59) KBT med traumafokus: 37/52 (71,1 %) Counselling: 12/48 (25 %) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 170 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
5/472 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 6 till 8 månader efter insats |
RR 1,64 (1,10 till 2,44) KBT med traumafokus: 105/246 (42,7 %) Counselling: 63/226 (27,9 %) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 171 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/70 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 1 år efter insats |
RR 1,86 (1,19 till 2,91) KBT med traumafokus: 28/38 (73,7 %) Counselling: 12/32 (37,5 %) Fördel KBT med traumafokus |
Låg ![]() |
Figur 172 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört present-centred therapy (± sedvanlig vård) Sen behandling |
4/766 | PTSD-symtom (självskattade, PCL change score) 10 till 30 veckor efter insats |
SMD –1,29 (–2,59 till 0,02) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 198 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört present-centred therapy (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/370 | PTSD-symtom (självskattade, PCL change score) 2 till 3 månader efter insats |
SMD –2,83 (–6,62 till 0,97) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 199 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört present-centred therapy (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/370 | PTSD-symtom (självskattade, PCL change score) 6 månader efter insats |
SMD –2,43 (–5,80 till 0,98) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 201 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört present-centred therapy (± sedvanlig vård) Sen behandling |
6/970 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS change score) 10 till 30 veckor efter insats |
SMD –0,65 (–1,17 till –0,14) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 202 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört present-centred therapy (± sedvanlig vård) Sen behandling |
4/602 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS change score) 1 till 3 månader efter insats |
SMD –0,91 (–1,70 till –0,13) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 203 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört present-centred therapy (± sedvanlig vård) Sen behandling |
4/602 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS change score) 6 månader efter insats |
SMD –0,55 (–1,04 till –0,06) Fördel KBT med traumafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 205 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört present-centred therapy (± sedvanlig vård) Sen behandling |
3/531 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 10 till 20 veckor efter insats |
RR 1,44 (0,97 till 2,13) KBT med traumafokus: 92/268 (34,3 %) Present-centred therapy: 59/263 (22,4 %) Ingen skillnad |
Låg ![]() |
Figur 206 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört present-centred therapy (± sedvanlig vård) Sen behandling |
3/516 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 1 till 3 månader efter insats |
RR 1,42 (1,12 till 1,80) KBT med traumafokus: 103/256 (40,2 %) Present-centred therapy: 75/260 (28,8 %) Fördel KBT med traumafokus |
Låg ![]() |
Figur 207 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört present-centred therapy (± sedvanlig vård) Sen behandling |
3/516 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 6 månader efter insats |
RR 1,19 (0,85 till 1,68) KBT med traumafokus: 97/256 (37,9 %) Present-centred therapy: 86/260 (33,1 %) Ingen skillnad |
Låg ![]() |
Figur 208 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört present-centred therapy (± sedvanlig vård) Sen behandling |
3/680 | Respons (klinikerskattad, antal personer som uppvisar en signifikant förbättring) 10 till 30 veckor efter insats |
RR 1,15 (0,99 till 1,33) KBT med traumafokus: 172/339 (50,7 %) Present-centred therapy: 154/341 (45,2 %) Ingen skillnad |
Låg ![]() |
Figur 209 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört självhjälp utan stöd (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/182 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 12 veckor efter insats |
RR 2,32 (0,85 till 6,31) KBT med traumafokus: 50/91 (54,9 %) Självhjälp utan stöd: 24/91 (26,4 %) Ingen skillnad |
Mycket låg ![]() |
Figur 249 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört med avslappning (± sedvanlig vård) Sen behandling |
3/80 | PTSD-symtom (självskattade, PCL/PSS-SR change score) 14 veckor efter insats |
SMD –1,18 (–2,16 till –0,2) Fördel KBT med tramafokus |
Mycket låg ![]() |
Figur 269 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört med avslappning (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/54 | PTSD-symtom (självskattade, PCL/PSS-SR change score) 3 månader efter insats |
SMD –1,47 (–2,66 till –0,28) Fördel KBT med tramafokus |
Mycket låg![]() |
Figur 270 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört med avslappning (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/82 | PTSD-symtom (klinikerskattade, CAPS change score) 14 veckor efter insats |
SMD –0,56 (–1,00 till –0,12) Fördel KBT med tramafokus |
Låg![]() |
Figur 271 |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört med avslappning (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/111 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 14 veckor efter insats |
RR 1,58 (0,73 till 3,46) KBT med traumafokus: 15/60 (25 %) Avslappning: 8/51 (15,7 %) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 273 |
KBT med traumafokus jämfört med SSRI Sen behandling |
2/226 | PTSD-symtom (självskattade, HTQ/PDS change score) 12 till 26 veckor efter insats |
SMD 0,35 (0,06 till 0,63) Fördel SSRI |
Mycket låg![]() |
Figur 291 |
KBT med traumafokus jämfört med SSRI Sen behandling |
2/161 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 10 till 12 veckor efter insats |
SMD –0,76 (–1,13 till –0,39) Fördel KBT med tramafokus |
Låg![]() |
Figur 292 |
KBT utan traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört väntelista Sen behandling |
5/208 | PTSD-symtom (självskattade) 3 till 15 veckor efter insats |
SMD –0,93 (–1,26 till –0,59) Fördel KBT utan traumafokus |
Låg![]() |
Figur 308 |
KBT utan traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört väntelista Sen behandling |
4/339 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 3 till 26 veckor efter insats |
SMD –0,59 (–0,61 till –0,37) Fördel KBT utan traumafokus |
Mycket låg![]() |
Figur 309 |
KBT utan traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista Sen behandling |
3/194 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 12 till 15 veckor efter insats |
RR 1,94 (0,65 till 5,83) KBT med traumafokus: 51/104 (49,0 %) Väntelista: 23/90 (25,6 %) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 311 |
KBT utan traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört med uppmärksamhetsplacebo (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/413 | PTSD-symtom (självskattade) 3 till 6 veckor efter insats |
SMD –0,22 (–0,61 till 0,16) Ingen skillnad |
Låg![]() |
Figur 329 |
Present-centred therapy (± sedvanlig vård) jämfört med sedvanlig vård Tidig behandling |
2/119 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 6 till 23 veckor efter insats |
SMD –0,52 (–0,89 till –0,15) Fördel present-centered therapy |
Mycket låg![]() |
Figur 352 |
Present-centred therapy (± sedvanlig vård) jämfört med sedvanlig vård Tidig behandling |
2/116 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 3 månader efter insats |
SMD –0,44 (–1,26 till 0,37) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 352 |
Present-centred therapy (± sedvanlig vård) jämfört med sedvanlig vård Tidig behandling |
2/114 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 6 månader efter insats |
SMD –0,24 (–0,91 till 0,43) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 352 |
Present-centred therapy jämfört med väntelista Sen behandling |
2/143 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 12 till 20 veckor efter insats |
SMD –1,02 (–1,37 till –0,67) Fördel present-centered therapy |
Mycket låg![]() |
Figur 356 |
Present-centred therapy jämfört med väntelista Sen behandling |
2/143 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 12 till 20 veckor efter insats |
RR 3,65 (0,43 till 31,00) Present-centred therapy: 15/75 (20 %) Väntelista: 4/68 (5,9 %) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 357 |
Metakognitiv terapi (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/40 | PTSD-symtom (självskattade) 8 veckor efter insats |
SMD –3,45 (–4,51 till –2,39) Fördel metakognitiv terapi |
Låg![]() |
Figur 364 |
Rekonsolidering av traumatiska minnen i kombination med sedvanlig vård jämfört med sedvanlig vård Sen behandling |
2/104 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 5 veckor efter insats |
SMD –3,94 (–5,68 till –2,20) Fördel rekonsolidering av traumatiska minnen |
Mycket låg![]() |
Figur 369 |
En session av beteendeterapi jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
2/90 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 6 till 8 veckor efter insats |
SMD –1,2 (–1,65 till –0,75) Fördel en session av beteendeterapi |
Mycket låg![]() |
Figur 373 |
EMDR (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
10/440 | PTSD-symtom (självskattade) 1 till 10 veckor efter insats |
SMD –1,56 (–2,32 till –0,81) Fördel EMDR |
Mycket låg![]() |
Figur 380 |
EMDR (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
2/145 | PTSD-symtom (självskattade) 1 månad efter insats |
SMD –1,43 (–2,98 till 0,12) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 381 |
EMDR (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
2/64 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 2 till 6 veckor efter insats |
SMD –1,45 (–3,30 till 0,39) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 382 |
EMDR (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
3/194 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 1 till 7 veckor efter insats |
RR 7,34 (3,68 till 14,65) EMDR: 55/92 (59,8 %) Väntelista eller sedvanlig vård: 8/102 (7,8 %) Fördel EMDR |
Måttlig![]() |
Figur 383 |
EMDR (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
2/145 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 1 månad efter insats |
RR 10,31 (3,87 till 27,5) EMDR: 35/67 (52,2 %) Väntelista eller sedvanlig vård: 4/78 (5,1 %) Fördel EMDR |
Låg![]() |
Figur 384 |
EMDR (± sedvanlig vård jämfört med avslappning (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/52 | PTSD-symtom (självskattade) 6 veckor efter insats |
SMD –0,26 (–0,82 till 0,30) Ingen skillnad |
Låg![]() |
Figur 414 |
EMDR (± sedvanlig vård) jämfört med avslappning (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/88 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 13 till 26 veckor efter insats |
RR 0,93 (0,43 till 2,01) EMDR: 18/44 (40,9 %) Avslappning: 19/44 (43,2 %) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 420 |
Counselling (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
4/249 | PTSD-symtom (självskattade) 3 till 14 veckor efter insats |
SMD –0,97 (–1,24 till –0,69) Fördel counselling |
Låg![]() |
Figur 467 |
Counselling (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
2/234 | PTSD-symtom (självskattade) 1 till 4 månader efter insats |
SMD –0,63 (–1,51 till 0,25) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 468 |
Counselling (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
2/190 | PTSD-symtom (självskattade) 8 till 12 månader efter insats |
SMD –1,03 (–1,68 till –0,38) Fördel counselling |
Mycket låg![]() |
Figur 469 |
Counselling (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
2/111 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 12 till 14 veckor efter insats |
SMD –0,94 (–1,39 till –0,49) Fördel counselling |
Låg![]() |
Figur 470 |
Counselling (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
2/102 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 13 till 26 veckor efter insats |
RR 2,38 (1,05 till 5,38) Counselling: 16/51 (31,4 %) Väntelista: 6/51 (11,8 %) Fördel counselling |
Låg![]() |
Figur 472 |
Counselling (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
2/192 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 8 till 12 månader efter insats |
RR 1,94 (0,98 till 3,85) Counselling: 33/125 (26,4 %) Väntelista: 9/67 (13,4 %) Fördel counselling |
Mycket låg![]() |
Figur 473 |
Kombinerad somatisk och kognitiv terapi (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista (± sedvanlig vård) Sen behandling |
4/484 | PTSD-symtom (självskattade) 0 till 6 veckor efter insats |
SMD –2,13 (–3,47 till –0,79) Fördel Kombinerad somatisk och kognitiv terapi |
Mycket låg![]() |
Figur 483 |
Attention Bias Modification jämfört med uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
3/170 | PTSD-symtom (självskattade) 3 till 4 veckor efter insats |
SMD 2,48 (–0,32 till 5,28) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 501 |
Attention Bias Modification jämfört med uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
2/118 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 3 till 4 veckor efter insats |
SMD 1,62 (–2,31 till 5,55) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 502 |
Självhjälp med stöd (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
6/484 | PTSD-symtom (självskattade) 5 till 10 veckor efter insats |
SMD –1,38 (–1,80 till –0,97) Fördel självhjälp med stöd |
Låg![]() |
Figur 523 |
Självhjälp med stöd (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
3/161 | PTSD-symtom (självskattade) 1 till 3 månader efter insats |
SMD –0,98 (–2,03 till 0,00) Fördel självhjälp med stöd |
Mycket låg![]() |
Figur 524 |
Självhjälp med stöd (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
2/221 | Respons (antal personer som uppvisar en signifikant förbättring) 5 till 8 veckor efter insats |
RR 5,69 (1,40 till 23,05) Självhjälp med stöd: 57/110 (51,8 %) Väntelista: 10/111 (9,0 %) Fördel självhjälp med stöd |
Mycket låg![]() |
Figur 527 |
Självhjälp med stöd (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
2/211 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 5 till 8 veckor efter insats |
RR 3,01 (0,65 till 14,00) Självhjälp med stöd: 53/105 (50,5 %) Väntelista: 19/106 (17,9 %) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 528 |
Självhjälp utan stöd jämfört med väntelista Sen behandling |
5/288 | PTSD-symtom (självskattade) 3 till 14 veckor efter insats |
SMD –0,65 (–0,90 till –0,40) Fördel självhjälp utan stöd |
Låg![]() |
Figur 556 |
Självhjälp utan stöd jämfört med väntelista Sen behandling |
2/103 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 6 till 12 veckor efter insats |
RR 2,61 (1,42 till 4,81) Självhjälp utan stöd: 27/50 (54 %) Väntelista: 11/53 (20,8 %) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 557 |
Självhjälp utan stöd jämfört med väntelista Sen behandling |
2/103 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 3 till 6 månader efter insats |
RR 1,53 (1,01 till 2,34) Självhjälp utan stöd: 29/50 (58 %) Väntelista: 20/53 (37,7 %) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 557 |
Självhjälp utan stöd jämfört med väntelista Sen behandling |
4/283 | Respons (antal personer som uppvisar en signifikant förbättring) 4 till 13 veckor efter insats |
RR 2,39 (1,11 till 5,14) Självhjälp utan stöd: 66/137 (48,2 %) Väntelista: 27/135 (20 %) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 558 |
Självhjälp utan stöd jämfört med väntelista Sen behandling |
2/103 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 3 till 6 månader efter insats |
RR 1,24 (0,37 till 4,11) Självhjälp utan stöd: 29/50 (58 %) Väntelista: 22/53 (41,5 %) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 559 |
Självhjälp utan stöd jämfört med uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
5/377 | PTSD-symtom (självskattade) 0,1 till 0,6 veckor efter insats |
SMD –0,69 (–1,09 till –0,29) Fördel självhjälp utan stöd |
Mycket låg![]() |
Figur 574 |
Självhjälp utan stöd jämfört med uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
2/185 | PTSD-symtom (självskattade) 1 månad efter insats |
SMD –0,50 (–1,32 till 0,31) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 575 |
Meditation/MBSR (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista, sedvanlig vård, uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
6/387 | PTSD-symtom (självskattade) 4 till 12 veckor efter insats |
SMD –0,23 (–0,47 till 0,02) Ingen skillnad |
Låg![]() |
Figur 592 |
Meditation/MBSR (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista, sedvanlig vård, uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
2/109 | PTSD-symtom (självskattade) 1 till 4 månader efter insats |
SMD –0,04 (–0,48 till 0,40) Ingen skillnad |
Låg![]() |
Figur 593 |
Meditation/MBSR (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista, sedvanlig vård, uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
4/284 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 4 till 8 veckor efter insats |
SMD –0,43 (–0,70 till –0,16) Ingen skillnad |
Låg![]() |
Figur 594 |
Meditation/MBSR (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista, sedvanlig vård, uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
2/172 | Remission (antal personer som inte längre möter diagnostiska kriteriet för PTSD eller inte ligger över det kliniska tröskelvärdet på skalan) 6 till 12 veckor efter insats |
RR 1,31 (0,55 till 3,11) Meditation/MBSR: 24/86 (27,9 %) Kontroll: 15/86 (17,4 %) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 596 |
Meditation/MBSR (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista, sedvanlig vård, uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
2/124 | Respons (antal personer som uppvisar en signifikant förbättring) 6 till 8 veckor efter insats |
RR 1,37 (0,71 till 2,65) Meditation/MBSR: 22/77 (28,6 %) Kontroll: 10/47 (21,3 %) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 597 |
Yoga (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista, sedvanlig vård, uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
3/148 | PTSD-symtom (självskattade) 6 till 10 veckor efter insats |
SMD –0,71 (–1,95 till 0,52) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 672 |
Bio-/neuro-feedback (± sedvanlig vård) jämfört med sedvanlig vård eller ingen behandling Sen behandling |
3/94 | PTSD-symtom (självskattade) 6 till 12 veckor efter insats |
SMD –0,73 (–3,15 till –0,30) Fördel bio-/neuro-feedback |
Mycket låg![]() |
Figur 688 |
Bio-/neuro-feedback (± sedvanlig vård) jämfört med sedvanlig vård eller ingen behandling Sen behandling |
2/68 | PTSD-symtom (självskattade) 4 till 6 veckor efter insats |
SMD –2,49 (–4,41 till –0,57) Fördel bio-/neuro-feedback |
Mycket låg![]() |
Figur 689 |
Bio-/neuro-feedback (± sedvanlig vård) jämfört med sedvanlig vård eller ingen behandling Sen behandling |
2/64 | PTSD-symtom (klinikerskattade) 8 till 12 veckor efter insats |
SMD –1,25 (–2,67 till 0,18) Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 690 |
EMDR = Eye movement desensitisation and reprocessing; KBT = Kognitiv beteendeterapi; KI = Konfidensintervall; MBSR = Mindfulnessbaserad stressreduktion; RR = Riskkvot; SSRI = Selektiva serotoninåterupptagshämmare | |||||
Jämförelse Typ av insats |
Antal studier/ patienter |
Resultat RR (KI)* |
Tillförlitlighet | Figur (i originalrapporten) | |
KBT med traumafokus jämfört med väntelista eller ingen behandling Tidig insats |
2/295 | RR 0,89 (0,42 till 1,9) KBT med traumafokus: 25/155 Väntelista eller ingen behandling: 25/140 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 8 | |
KBT med traumafokus jämfört med väntelista Sen behandling |
26/1 834 | RR 1,50 (1,04 till 2,17) KBT med traumafokus: 232/1061 Väntelista: 136/773 Fördel väntelista |
Låg![]() |
Figur 42 | |
KBT med traumafokus + läkemedel/ sedvanlig vård jämfört med läkemedel/ sedvanlig vård (± uppmärksamhetsplacebo) Sen behandling |
35/2 764 | RR 1,19 (1,01 till 1,4) KBT med traumafokus: 459/1506 Kontroll: 320/1258 Fördel kontroll |
Måttlig![]() |
Figur 99 | |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört med EMDR (± sedvanlig vård) Sen behandling |
6/346 | RR 1,38 (0,98 till 1,94) KBT med traumafokus: 54/172 Kontroll: 40/174 Ingen skillnad |
Låg![]() |
Figur 134 | |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört med KBT utan tramafokus (± sedvanlig vård) Sen behandling |
3/183 | RR 1,86 (1,01 till 3,43) KBT med traumafokus: 24/90 KBT utan tramafokus: 13/93 Fördel KBT utan tramafokus |
Låg![]() |
Figur 158 | |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört counselling (± sedvanlig vård) Sen behandling |
11/754 | RR 0,89 (0,67 till 1,17) KBT med traumafokus: 101/390 Counselling: 110/364 Ingen skillnad |
Låg![]() |
Figur 191 | |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört present-centred therapy (± sedvanlig vård) Sen behandling |
6/931 | RR 1,34 (0,99 till 1,80) KBT med traumafokus: 101/390 Present-centred therapy: 110/364 Ingen skillnad |
Låg![]() |
Figur 222 | |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört självhjälp utan stöd (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/182 | RR 1,43 (0,02 till 100,44) KBT med traumafokus: 11/91 Självhjälp utan stöd: 4/91 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 259 | |
KBT med traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört avslappning (± sedvanlig vård) Sen behandling |
3/135 | RR 1,00 (0,56 till 1,79) KBT med traumafokus: 18/72 Avslappning: 15/63 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 283 | |
KBT med traumafokus jämfört med SSRI Sen behandling |
2/312 | RR 0,79 (0,17 till 3,59) KBT med traumafokus: 52/184 SSRI: 50/128 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 301 | |
KBT utan traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört väntelista Sen behandling |
9/684 | RR 1,01 (0,81 till 1,24) KBT med traumafokus: 114/358 Väntelista: 106/326 Ingen skillnad |
Låg![]() |
Figur 319 | |
KBT utan traumafokus (± sedvanlig vård) jämfört uppmärksamhetsplacebo (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/413 | RR 1,11 (0,85 till 1,45) KBT med traumafokus: 72/209 Väntelista: 65/204 Ingen skillnad |
Måttlig![]() |
Figur 337 | |
Present-centered therapy ± sedvanlig vård) jämfört med sedvanlig vård Tidig behandling |
2/130 | RR 0,83 (0,27 till 2,52) Present-centered therapy: 5/65 Sedvanlig vård: 6/65 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 355 | |
Present-centered therapy enskilt jämfört med väntelista Sen behandling |
2/143 | RR 1,38 (0,74 till 2,55) Present-centered therapy: 20/75 Väntelista: 13/68 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
363 | |
Metakognitiv terapi (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista (± sedvanlig vård) Sen behandling |
2/42 | RR 2,87 (0,32 till 25,57) Metakognitiv terapi: 2/21 Väntelista: 0/21 Ingen skillnad |
Låg![]() |
368 | |
Rekonsolidering av traumatiska minnen i kombination med sedvanlig vård jämfört med sedvanlig vård Sen behandling |
2/104 | RR 0,20 (0,04 till 1,14) Rekonsolidering av traumatiska minnen: 1/52 Sedvanlig vård: 7/52 Ingen skillnad |
Måttlig![]() |
371 | |
En session av beteendeterapi jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
2/90 | En session av beteendeterapi: 0/43 Väntelista eller sedvanlig vård: 0/47 Ingen skillnad |
Låg![]() |
Ingen figur | |
EMDR (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
8/419 | RR 1,46 (0,69 till 3,09) EMDR: 49/214 Väntelista eller sedvanlig vård: 32/205 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
391 | |
EMDR (± sedvanlig vård) jämfört med avslappning (± sedvanlig vård) Sen behandling |
3/111 | RR 1,16 (0,49 till 2,77) EMDR: 9/54 Avslappning: 8/57 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 428 | |
Counselling (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
6/646 | RR 1,07 (0,59 till 1,96) Counselling: 95/432 Väntelista: 48/214 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 482 | |
Kombinerad somatisk och kognitiv terapi (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista (± sedvanlig vård) Sen behandling |
4/544 | RR 1,17 (0,61 till 2,23) Kombinerad somatisk och kognitiv terapi: 33/274 Väntelista: 27/270 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 488 | |
Attention Bias Modification jämfört med uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
3/200 | RR 0,87 (0,57 till 1,31) Attention Bias Modification: 28/97 Uppmärksamhetsplacebo: 35/103 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 505 | |
Självhjälp med stöd (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista eller sedvanlig vård Sen behandling |
7/772 | RR 1,02 (0,78 till 1,33) Självhjälp med stöd: 113/368 Väntelista: 80/305 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 540 | |
Självhjälp utan stöd jämfört med väntelista Sen behandling |
7/434 | RR 1,47 (0,99 till 2,20) Självhjälp utan stöd: 45/219 Väntelista: 30/215 Ingen skillnad |
Låg![]() |
Figur 566 | |
Självhjälp utan stöd jämfört med uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
4/283 | RR 0,99 (0,47 till 2,09) Självhjälp utan stöd: 13/153 Väntelista: 11/130 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 582 | |
Meditation/MBSR (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista, sedvanlig vård, eller uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
6/424 | RR 1,49 (0,92 till 2,41) Meditation/MBSR: 33/211 Kontroll: 23/213 Ingen skillnad |
Låg![]() |
Figur 607 | |
Yoga (± sedvanlig vård) jämfört med väntelista, sedvanlig vård, eller uppmärksamhetsplacebo Sen behandling |
2/118 | RR 3,88 (0,05 till 282,52) Yoga: 36/79 Kontroll: 6/39 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 687 | |
Bio-/neuro-feedback (± sedvanlig vård) jämfört med sedvanlig vård eller ingen behandling Sen behandling |
2/72 | RR 2,57 (0,57 till 11,58) Bio-/neuro-feedback: 6/38 Kontroll: 2/34 Ingen skillnad |
Mycket låg![]() |
Figur 696 |
Ett generellt standardiserat mått för att visa skillnader i effekt där medelvärdesskillnaden dividerats med en vägd spridning (standardavvikelsen) avseende interventions- respektive kontrollgrupp.
Kvoten mellan risktalen hos två undersökta grupper. Exempelvis kan ena risktalet gälla sannolikheten för återfall i sjukdom efter viss en psykologisk behandling i behandlad grupp och andra risktalet gälla motsvarande sannolikhet för återfall hos en icke-behandlad grupp (kontrollgrupp).
Typ av osäkerhetsintervall för en statistisk skattning. Konfidensintervallet förväntas vid upprepade statistiska tester innehålla det sanna värdet i en i förväg vald andel av fallen. Ofta väljs 95 %.