Långvarig smärta är en av de vanligaste orsakerna till patientkontakt i primärvården och svarar för en huvuddel av långvariga sjukskrivningar. Förekomsten i befolkningen har i svenska studier rapporterats till mellan 35 och 50%. Långvarig smärta innebär i allmänhet en stor inverkan på hälsostatus och livskvalitet för den drabbade och orsakar även stora samhällskostnader. Huvuddelen av samhällskostnaderna i indirekta och endast en mindre del används för behandling och rehabilitering.
Samtidigt som problemet med långvarig smärta är vanligt, uttrycker ofta såväl vårdgivare som patienter en frustration över sin situation. En europeisk studie har visat att 40% av patienterna med långvarig smärta upplever ett otillfredsställande omhändertagande.
Med en ökad kunskap om mekanismerna bakom långvarig smärta kan behandlingen i större utsträckning riktas mot dessa. Orsaken till långvarig smärta är oftast mångfacetterad och måste ses i ett biopsykosocialt perspektiv. Även behandlingsinsatserna måste på ett i tiden samordnat sätt möta flera olika dimensioner av smärtproblemet. SBU-rapporten ”Metoder för behandling av långvarig smärta” pekar ut behovet av denna ”multimodala” behandling och rehabilitering.
Detta studiebrev syftar till att öka kunskapen hos främst primärvårdsläkare att möta patienter med långvarig smärta. Studiebrevet lutar sig mot faktaunderlaget i SBU-rapporten och är tänkt att stimulera till fördjupad reflexion och diskussion kring bemötandet av denna stora patientgrupp.
Studiebrevet är producerat av SFAM med ekonomiskt stöd från SBU – Statens beredning för medicinsk utvärdering. Texten, som innehåller kliniska tolkningar av SBU:s evidens, har dock inte genomgått någon granskning av SBU och ansvaret för detta studiebrev vilar helt på författen och SFAM.
Författaren Stefan Bergman är specialist i allmänmedicin och forskningschef vid FoU-centrum Spenshult. Stefan har i sin forskning främst intresserat sig för de långvariga smärt-tillståndens bestämningsfaktorer, utveckling och behandling. Han har även arbetat med utveckling av hälso- och sjukdomsprogram inom område långvarig smärta och är engagerad som expert både i nationella och internationella sammanhang.