Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Påverkan på smak och lukt vid behandling med cytostatika

Lästid: ca 2 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Cancerpatienter som behandlas med cytostatika (cellhämmande läkemedel) har/får ofta problem med att behålla aptit, matlust och att hålla vikten. En bidragande orsak kan vara att behandlingen i sig påverkar smak- och luktsinnena.

Fråga till Upplysningstjänsten

Vilka effekter har cytostatikabehandling på smak- respektive luktsinnet?

Upplysningstjänstens svar

Upplysningstjänsten fann två systematiska översikter och en kvalitativ intervjustudie som kan vara av värde för att belysa frågeställningen.

De systematiska översikterna har något olika fokus, den ena rör förändringar av patienternas smak och luktsinne medan den andra fokuserar enbart på smakförändringar och förmågan att njuta av matintag (hedonics). Den kvalitativa studien beskriver betydelsen av förändringar av smaksinnet hos tio patienter.

Forskningsfältet är generellt klent beforskat och de studier som inkluderas i översikterna använder olika metodik, studerar olika läkemedel och cancertyper. Därför är det inte möjligt att lägga samman resultat från olika studier till en enhetlig bild. Alla författare är dock ense om att förändrad smak (och lukt) är ett vanligt och kliniskt betydelsefullt problem, men att det behövs både mer studier och studier av högre kvalitetet som använder bättre och definierade metoder. 

Detta är SBU:s Upplysningstjänsts svar på en avgränsad medicinsk fråga. Observera att det kan ha tillkommit nya studier efter litteratursökningsdatum: 2013-11-07.

Identifierad litteratur

Systematiska översikter

Boltong A, Keast R. The influence of chemotherapy on taste perception and food hedonics: A systematic review. Cancer Treatment Reviews 2012;38:152-63.

Gamper EM, Zabernigg A, Wintner LM, Giesinger JM, Oberguggenberger A, Kemmler G, et al. Coming to your senses: detecting taste and smell alterations in chemotherapy patients - a systematic review (Provisional abstract). Database of Abstracts of Reviews of Effects; 2012. p 880-95.

Kvalitativa studier

Boltong A, Keast R, Aranda S. Experiences and consequences of altered taste, flavour and food hedonics during chemotherapy treatment. Supportive Care in Cancer 2012;20:2765-74


Frågeställare

Sjuksköterska, Stockholm

Datum

2014-01-17

Programchef

Jan Liliemark

Projektledare

Jan Liliemark

Övriga medarbetare

Jessica Dagerhamn

Sidan publicerad