Arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholm erbjuder ett program med arbetsinriktat hälsostöd i syfte att öka aktivitetsnivån hos personer med försörjningsstöd, som ett steg mot arbete. Programmet består av individuellt anpassade livsstils- och hälsoråd, exempelvis att komma igång med avslappningsövningar och träning. Frågan som ställts till upplysningstjänsten gäller vilket vetenskapligt stöd denna verksamhet har för att få deltagarna i aktivitet och förbättra deras möjligheter att komma i arbete.
Finns det vetenskapligt stöd för att arbetslivsinriktat hälsostöd, givet individuellt eller i grupp, ökar aktivitetsnivån eller möjligheterna till anställning hos personer som uppbär eller ansöker om försörjningsstöd på grund av arbetslöshet?
Upplysningstjänsten fann inte någon studie som undersökt den typ av arbetslivsinriktat hälsostöd som används i Sverige av Arbetsmarknadsförvaltningen. Däremot identifierades en randomiserad studie från 2011 som undersökt effekterna av JOBS, ett gruppundervisningsprogram med syfte att genom att öka självkänsla och problemlösning stödja arbetslösa i processen att finna ett arbete. Författarnas slutsats i denna studie är att JOBS-programmet tycks vara bättre än kontrollbehandlingen för att främja deltagarnas möjlighet att få arbete.
SBU har inte tagit ställning i sakfrågan eftersom vi inte har bedömt de enskilda studiernas kvalitet eller vägt samman resultaten. Här redovisar vi därför endast de enskilda författarnas slutsatser.
SBU:s upplysningstjänst Systematisk litteratursökning som besvarar fråga från vården eller socialtjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig. Systematisk kvalitetsgranskning görs inte.
Publicerad: | 2017-10-02 |
---|---|
Kontakta SBU: | registrator@sbu.se |
Detta svar är sammanställt av Per Lytsy och Miriam Entesarian Matsson vid SBU.