Minnesträning jämfört med sedvanlig vård/ingen minnesträning vid nedsatt minne efter stroke
Vad behövs?
Fler primärstudier behövs.
Vad finns?
Åtgärden kan minska symtom samt öka självständighet och livskvalitet vid ett tillstånd med måttlig till stor svårighetsgrad. Det vetenskapliga underlaget för åtgärden är otillräckligt, men åtgärden har stöd i beprövad erfarenhet enligt ett systematiskt konsensusförfarande. Kommentar: Enligt den kliniska erfarenheten är minnesträning mer resurskrävande och har mindre effekter än kompensatoriska tekniker. Se Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid stroke 2018. Läs riktlinjerna (rad F19)
Systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:
Inga identifierade
Ej uppdaterade systematiska översikter som visar på kunskapsluckan:
Inga identifierade
Informationen är hämtad från:
- Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid stroke 2018. Läs riktlinjerna (rad F19)
- SBU. Uppdatering av underlag till Socialstyrelsens nationella riktlinjer för strokesjukvård. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2018. SBU Bereder nr 283. Läs rapporten
- Diarienr:
- Publicerad:

Vetenskaplig kunskapslucka
En vetenskaplig kunskapslucka innebär att systematiska översikter visar på osäker effekt eller att det saknas systematiska översikter. Kunskapsluckorna publiceras på SBU:s webbplats. Ett syfte är att ge forskare och forskningsfinansiärer tips om var det saknas kunskap och identifiera var behovet av forskning är stort. Ett annat syfte är att ge vården och socialtjänsten ett underlag för prioritering.
Hitta publikationer och andra sidor här