Prioritering av vetenskapliga kunskapsluckor inom området graviditetsrelaterad bäckensmärta
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Bakgrund
På uppdrag av Regeringen ska SBU prioritera vetenskapliga kunskapsluckor inom området graviditetskomplikationer. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31/12 2022.
Den metod som SBU använder för identifiering och prioritering av kunskapsluckor (forskningsfrågor) baseras på James Lind Alliance metod (JLA). JLA:s arbete bygger på att patienter/brukare och de som arbetar inom ett bestämt område (professionen) tillsammans kommer överens om de viktigaste frågorna inom det bestämda området.
Det område som vi valt att fokusera på är graviditetsrelaterad bäckensmärta.
Syfte
Syftet med projektet är att lyfta fram vad de som har egen erfarenhet av graviditetsrelaterad bäckensmärta, patienter och deras anhöriga samt professionen, tycker är de viktigaste vetenskapliga kunskapsluckorna (forskningsfrågorna). Resultatet av arbetet sammanställs i en rapport där de tio högst prioriterade luckorna redovisas.
Här kan du läsa mer om den metod vi använder (James Lind Alliance)
Projektgrupp
Sakkunniga
- Helen Elden, Docent, Universitetslektor, universitetssjukhusöverbarnmorska, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Göteborgs universitet
- Annelie Gutke, Leg fysioterapeut, docent, specialist gynekologi, obstetrik och urologi, Institutionen för Neurovetenskap och fysiologi, Enheten för fysioterapi, Göteborgs universitet
- Elin Naurin, Professor, Göteborgs universitet
Från SBU
- Helena Domeij, projektledare
- Karin Rydin, biträdande projektledare
- Irini Åberg, projektadministratör