Främjande av psykiskt välbefinnande hos barn och unga
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Bakgrund
SBU har fått i uppdrag från regeringen att se över kunskapsläget för program som syftar till att främja psykisk hälsa bland barn och unga. Som en del av uppdraget ska SBU också identifiera kunskapsluckor och belysa områden där det behövs mer forskning. Arbetet genomförs i samråd med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), samt med andra aktörer som har kunskap om området och är viktiga för uppdragets genomförande.
Syfte
Det hälsofrämjande arbetet för barn och unga genomförs framför allt av regioner och kommuner. För att dessa ska kunna genomföra effektiva hälsofrämjande insatser behöver de ha tillgång till kunskap om vilka metoder och program som har effekt och kan påverka hur barn och unga mår. Det här projektet syftar till att hitta interventioner med bevisad effekt och även till att identifiera områden där mer forskning behövs.
Projektgrupp
Sakkunniga
- Anneli Ivarsson, Professor och överläkare, Institutionen för epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet & Folkhälsoenheten, Region Västerbotten
- Martin Karlberg, Filosofie doktor, Universitetslektor, Uppsala universitet
- Catrine Kostenius, Professor, Luleå tekniska universitet
- Elisabeth Mangrio, Docent, Institutionen för vårdvetenskap, Malmö universitet
Från SBU
- Lotta Ryk, projektledare
- Agneta Pettersson, biträdande projektledare
- Leif Strömwall, biträdande projektledare
- Hanna Olofsson, informationsspecialist
- Irini Åberg, projektadministratör
- Martina Lundqvist, hälsoekonom