SBU Kommenterar
Publikation nr: 2022_05
Publicerad: 21 april 2022
Nedladdad: 10 maj 2024
Signs of Safety
En modell för utredning och uppföljning av barns trygghet och säkerhet

Innehåll

Översiktens fråga NNN
Bakgrund NNN
Kommenterad systematisk översikt NNN
SBU:s bedömning av översikten NNN
SBU vill särskilt lyfta följande: NNN
Beskrivning av den systematiska översiktena NNN
Vilka studier ingår i översikten? NNN
Vilka resultat redovisas i översikten? NNN
Lästips NNN
Referenser NNN
Projektgrupp NNN
Sakkunnig NNN
SBU NNN
Granskare NNN
Bindningar och jäv NNN

Observera att det är möjligt att ladda ner hela eller delar av en publikation. Denna pdf/utskrift behöver därför inte vara komplett. Hela publikationen och den senaste versionen hittar ni på www.sbu.se/2022_05

Signs of Safety

Översiktens fråga

Om, hur, för vem och under vilka omständigheter fungerar Signs of Safety för att på ett säkert sätt minska antalet placerade eller återplacerade barn i samhällsvård och öka antalet barn som återförenas med sin familj?

Bakgrund

Signs of Safety är en modell som används vid flera av socialtjänstens barn- och ungdomsenheter i Sverige. Modellen utvecklades av familjeterapeuten Andrew Turnell och socialarbetaren Steve Edwards under 1990-talet med avsikt att användas inom den myndighetsstyrda barnskyddsverksamheten i Australien. För närvarande består modellen av en lösningsfokuserad metod för samtal med föräldrar och barn där man med utgångspunkt i en värdegrund (partnership) kartlägger, riskbedömer, säkerhetsplanerar och följer upp den oro som finns för barnet och vad som kan behövas för att förstärka det som fungerar med hjälp av familjen och barnets nätverk. Den aktuella och framtida risken för barnets säkerhet och trygghet ska konkretiseras kontinuerligt på en skala. Modellen inkluderar hela ärendeprocessen, från att anmälan kommer in fram tills dess att socialtjänsten avslutar ärendet. Centrala antaganden i säkerhetsarbetet är att nätverket aktiveras i att trygga barnets säkerhet [1] [2] [3].

I högriskärenden ska en tydlig planering ske för barnets fortsatta skydd och säkerhet, när överväganden görs om ett barn ska placeras utanför hemmet eller om det kan bo kvar hemma, alternativt tas hem efter en placering (hemtagning). I dessa fall ska socialsekreterare göra en säkerhetsplan tillsammans med familjen och dess nätverk som syftar till att trygga barnets säkerhet på lång sikt.

Modellen har sedan dess uppkomst fått en allt större spridning och används för närvarande i en relativt bred omfattning inom den sociala barnavården i Europa och Nordamerika. Över tid har SofS genomgått en dynamisk utveckling och fler verktyg för det praktiska barnavårdsarbetet har utvecklats inom ramen för modellen. Modellen uppdateras kontinuerligt på sin hemsida genom det digitala dokumentet Signs-of-Safety Briefing Paper [3] (Faktaruta 1 och 2).

Kommenterad systematisk översikt

Sheehan L, O'Donnell C, Brand SL, et al. (2018). Signs of Safety: Findings from a mixed-methods systematic review focussed on reducing the need for children to be in care. Cardif: CASCADE; 2018. [accessed Feb 10 2022] Available from: https://assets.ctfassets.net/7swdj0fkojyi/2d9bU5LbiYQIUkiMy4MkMC/d1dd7ba5b7bc457880e3fdfed631570a/SoS_systematic_review_GD_Edit_v3.pdf

Publicerad: Nov 2018 av What Works Centre for Children´s Social Care

Senaste sökning: Jun 2018

SBU:s bedömning av översikten

Översiktsförfattarna sammanfattar att det finns lite forskning på effekten av SofS och att den forskning som finns har brister. Vid en evidensgradering landar därför översiktsförfattarna på den lägsta evidensnivån. SBU konstaterar att denna bedömning av det vetenskapliga underlaget är rimlig.

Den systematiska översikten består av en kvantitativ del och en kvalitativ del. Den kvantitativa delen består av effektstudier som mäter om modellen bidrar till att minska antalet placeringar. Den kvalitativa delen undersöker mekanismer kopplade till modellens måluppfyllelse och i vilka sammanhang de fungerar, där professionellas, föräldrars och barns uppfattningar har studerats. SBU lyfter endast den kvantitativa delen då den kvalitativa delen har alltför stora metodologiska brister.

Litteratursökningen är uttömmande och översiktsförfattarna har beskrivit att två personer, oberoende av varandra, har granskat sammanfattningarna i de studier som fångades upp i litteratursökningen. Vid evidensgraderingen har de använt evidensgraderingssystemet GRADE och förklarat vad de baserar sina bedömningar på. De brister som SBU ser är att översiktsförfattarna har använt vaga kriterier vid bedömning av inklusion av artiklar. Det saknas en sammanvägning av resultat från inkluderade studier och det saknas information om bedömningen av studier och evidensgradering har genomförts av mer än en person. Minst två personer bör oberoende av varandra granska studierna och evidensgradera ett sammanvägt resultat från studierna, för att minska risken för snedvridning av översiktens slutsatser.

Klicka här för mer information om den granskningsmall som använts vid granskningen av översikten.

SBU vill särskilt lyfta följande:

1. Treatment-As-Usual

Beskrivning av den systematiska översiktena

Översikten består av en kvantitativ del och en kvalitativ del. SBU lyfter endast den kvantitativa delen då den kvalitativa delen har alltför stora metodologiska brister.

Vilka studier ingår i översikten?

Fyra studier identifierades i översikten, av dessa var tre kontrollerade studier och en studie med mixed-method design. Studierna har jämfört SofS med TAU. Tre av studierna har bedömts ha måttlig risk för bias och en hög risk för bias. Två av studierna är genomförda i Nederländerna, en i Danmark och en i Kanada. Antalet studerade familjer i varje studie varierar från 20 till 143. Det är dock oklart hur många barn som ingår i studierna och hur gamla barnen är samt vilken problematik som familjerna uppvisade. Då studierna har utvärderat effekten av SofS på olika sätt, det vill säga med olika utfallsmått, har översiktsförfattarna evidensgraderat utfallet ”rapporterat minst ett kvantitativt mått relaterat till minskning av samhällsvård utan negativa konsekvenser för barnet” (reported at least one quantitative measure relating to safely reducing care entry).

Vilka resultat redovisas i översikten?

Vid en evidensgradering av effekten av SofS jämfört med TAU på primära utfallet ”at least one quantitative measure relating to safely reducing care entry” landade översiktförfattarnas bedömning på ”en mycket låg tillförlitlighet”. För att stärka den vetenskapliga evidensen behövs det därför fler välgjorda studier som undersöker effekten av SofS.

Lästips

Referenser

  1. Turnell A, Edwards S. Signs of safety: a solution and safety oriented approach to child protection. New York: W.W. Norton; 1999.
  2. Turnell A, Essex S. Working with denied child abuse: the resolutions approach. Maidenhead: Open University Press; 2006.
  3. Turnell A, Murphy T. Signs of Safety Comprehensive Briefing Paper. East Perth: Elia International Ltd; 2018. [accessed Mar 9 2022]. Available from: Signs of Safety Comprehensive Briefing Paper - Signs of Safety Knowledge Bank
  4. Combatting child abuse: International perspectives and trends. Gilbert N, editor. New York: Oxford University Press; 1997.
  5. Gilbert N, Parton N, Skivenes M. Child Protection Systems. Gilbert N, Parton N, Skivenes M, editors. New York: Oxford University Press; 2011.
  6. Andersson G, Sjöblom Y, Höjer I, Sallnäs M. När samhället träder in: barn, föräldrar och social barnavård. Lund: Studentlitteratur; 2019.
  7. Cameron G, Freymond N. Understanding International Comparisons of Child Protection, Family Service, and Community Caring Systems of Child and Family Welfare. In: Cameron G, Freymond N, editors. Towards Positive Systems of Child and Family Welfare. International Comparisons of Child Protection, Family Service, and Community Caring Systems: University of Toronto Press; 2006. p. 3-26.
  8. Baginsky M, Moriarty J, Manthorpe J. Signs of Safety: lessons learnt from evaluations. Journal of Children's Services. 2019;14(2):107-23. Available from: https://doi.org/10.1108/jcs-11-2018-0028.
  9. Östberg F, Wiklund S, Backlund Å. Signs-of-Safety i praktiken: En studie om användning i Stockholms län. Tullinge: FoU Södertörn; 2018. FoU Södertörns skriftserie. [accessed Feb 10 2022]. Available from: Signs-of-Safety (diva-portal.org)

Projektgrupp

Sakkunnig

Francesca Östberg, Fil.Dr, Socionom, Lektor vid Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.

SBU

Granskare

Lennart Nygren, Professor emeritus, Institutionen för socialt arbete, Umeå Universitet.

Bindningar och jäv

Sakkunniga och granskare har i enlighet med SBU:s krav inlämnat deklaration rörande bindningar och jäv. Dessa dokument finns tillgängliga på SBU:s kansli. SBU har bedömt att de förhållanden som redovisas där är förenliga med kraven på saklighet och opartiskhet.