SBU:s upplysningstjänst
Publikation nr: ut202122
Publicerad: 10 oktober 2021
Nedladdad: 9 december 2024
Hydroxylapatit i tandkräm för att förbygga och behandla karies

Innehåll

Fråga och sammanfattning NNN
Fråga NNN
Sammanfattning NNN
Bakgrund NNN
Avgränsningar NNN
Bedömning av risk för bias NNN
Resultat från sökningen NNN
Primärstudier NNN
Lästips NNN
Projektgrupp NNN
Referenser NNN
Bilaga 1 Sökdokumentation NNN
Cochrane Library via Wiley 30 August 2021 (CDSR, Cochrane Protocols & CENTRAL) NNN
Embase via Elsevier 30 August 2021 NNN
PubMed via NLM 30 August 2021 NNN
Bilaga 2 Flödesschema för urval av artiklar från primärstudier NNN
Bilaga 3 Exkluderade artiklar NNN
Ej relevant efter läsning av artikel i fulltext NNN

Observera att det är möjligt att ladda ner hela eller delar av en publikation. Denna pdf/utskrift behöver därför inte vara komplett. Hela publikationen och den senaste versionen hittar ni på www.sbu.se/ut202122

Hydroxylapatit i tandkräm för att förbygga och behandla karies

Fråga och sammanfattning

Karies orsakas av att mineral från tandens hårdvävnader (emalj, dentin och rotcement) löses ut av syra som bildas av bakterier när de bryter ner socker. Först demineraliseras tandytan och blir porös, därefter kan det bildas en kavitet (hål). Fluoridinnehållande tandkräm används för att remineralisera tandens hårdvävnad och förhindra att kariesangreppet växer. Laboratoriestudier har visat att emalj även kan remineraliseras med hjälp av små kristaller eller partiklar av hydroxylapatit.

Fråga

Vilken sammanställd forskning och vilka vetenskapliga studier finns om effekten av hydroxylapatit i tandkräm, på karies?

Frågeställare: Tandläkare, Göteborg

Sammanfattning

SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning inte identifierat någon systematisk översikt som är relevant för frågan. Däremot identifierades fyra artiklar från primärstudier som kortfattat presenteras i svaret. I två av studierna har man undersökt effekten av tandkräm som innehåller hydroxylapatit på mjölktänder (primära tänder) hos barn och i två undersöktes effekten på permanenta tänder. I studierna på primära tänder mättes nya kariesskador i den ena och ytstrukturförändringar i emaljen i den andra. I studierna på permanenta tänder mättes effekten av hydroxylapatit-innehållande tandkräm på emaljkaries efter, respektive under, tandreglering. Primärstudier granskas inte med avseende på risk för bias av Upplysningstjänsten så inga resultat eller slutsatser har redovisats i svaret, men studierna finns i referenslistan för den som önskar läsa mer.

Bakgrund

Karies orsakas av bakterier som bildar plack på tänderna och producerar syra då bakterierna bryter ner kolhydrater från kosten. Syrorna löser ut de mineralkristaller som bygger upp en stor del av tandens hårdvävnader som emalj, dentin och rotcement. Hårdvävnaden demineraliseras (urkalkas) och mjuknar och efter en tid så bildas en kavitet. Risken för karies är individuell och beror på faktorer som kost- och munhygienvanor, saliv samt tändernas form och position. De förbyggande åtgärderna mot karies är framför allt minskat sockerintag, förbättrad munhygien samt användning av flouridtandkräm [1].

Det finns ett starkt vetenskapligt underlag för att daglig användning av tandkräm med fluor är effektivt för att förebygga karies i de permanenta tänderna hos barn och ungdomar [1] [2]. Tillsats av fluorid i exempelvis tandkräm har visats kunna öka remineralisering av emaljen i både primära och permanenta tänder. I närvaro av fluorid så bildas det svårlöslig fluorhydroxylapatit som faller ut på tandytan och skyddar den. Det har även föreslagits att fluoriden har en ren antimikrobiell effekt. I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för tandvård rekommenderas tandborstning med fluortandkräm (1 000–1 500 ppm natriumfluorid, natrium-monofluorfosfat eller aminfluorid) två gånger dagligen [1]. Vid förhöjd risk för kronkaries och rotkaries samt vid initial kronkaries rekommenderas daglig sköljning med natriumfluoridlösning eller behandling med fluorgel i skena som tillägg till borstning med fluortandkräm [1]. Till små barn rekommenderar tandvården en liten mängd fluortandkräm, motsvarade ungefär storleken på barnets lillfingernagel, vid tandborstning [3].

Fluor i form av olika fluoridföreningar finns naturligt i berggrunden och det mesta får vi i oss genom dricksvatten och te. Fluoridhalten i vattnet skiljer sig mellan olika platser och om det tas från egen brunn eller kommunalt system. För mycket fluorid i vattnet kan leda till inlagring av fluorid i skelettet med ökad benmassa och bentäthet som ger smärta, stelhet och minskad rörlighet i lederna. För stort intag av fluorid hos barn kan påverka emaljbildningen under tandutvecklingen och ge upphov till tandfluoros med fläckar på tänderna [4].

Hydroxylapatit är den huvudsakliga oorganiska komponenten i alla humana hårdvävnader, som tänder och ben. Studier in vitro i laboratoriet, och in situ där tandbitar (från djur eller människa) fixeras i munnen på försökspersonen, har visat resultat som tyder på att hydroxylapatit som mikrokristaller eller nanopartiklar kan infiltrera och remineralisera emalj och dentin. Baserat på det har det föreslagits att hydroxylapatit, som inte har några kända toxiska effekter, skulle kunna ersätta fluoriden i tandkräm med bibehållen kariesskyddande effekt.

Avgränsningar

Upplysningstjänsten har gjort sökningar (Bilaga 1) i databaserna Cochrane Library, Embase och PubMed. Vi har även sökt publikationer på webbsidor för Socialstyrelsen.

Upplysningstjänsten har tillsammans med frågeställaren formulerat frågan enligt följande PICO1:

1. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention/index test, comparison/control (jämförelse/intervention) och outcome (utfallsmått).

För att vi skulle inkludera en artikel i svaret krävde vi att den var publicerad på engelska eller ett av de skandinaviska språken.

Endast artiklar som genomgått en peer review är inkluderade.

För att inkluderas som en systematisk översikt ska författarna ha presenterat en litteratursökning som matchar frågeställningen och är dokumenterad så att det går att bedöma hur väl sökningen täcker området och risken för att den missar relevant litteratur.

Studier där exponering eller behandling av tandemalj sker in vitro eller in situ inkluderades inte.

Bedömning av risk för bias

Primärstudier bedöms inte för risk för bias av SBU:s upplysningstjänst. Det är därför möjligt att flera av de relevanta primärstudier som inkluderats i svaret kan ha högre risk för bias än de studier som SBU inkluderar i andra rapporter.

Resultat från sökningen

Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 129 artikelsammanfattningar (abstrakt) efter dubblettkontroll. Ett flödesschema för urvalsprocessen visas i Bilaga 2. En utredare på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att 21 artiklar från primärstudier kunde vara relevanta för frågan. Dessa artiklar lästes i fulltext av en utredare och de artiklar som inte var relevanta för frågan exkluderades. Exkluderade artiklar och orsaker till exklusion finns listade i Bilaga 3.

Upplysningstjänsten fann ingen systematisk översikt som var relevant för denna fråga och därför redovisas inga resultat eller slutsatser i Upplysningstjänstens svar.

I svaret ingår en lista med fyra artiklar från primärstudier som är relevanta för frågan men som inte bedömts med avseende på risk för bias.

Primärstudier

SBU:s upplysningstjänst identifierade fyra artiklar från primärstudier [5] [6] [7] [8], för dessa har inte risken för bias bedömts och av det skälet finns inte resultat eller slutsatser beskrivna i text eller i Tabell 1.

Tabell 1. Artiklar från primärstudier/Table 1. Primary study publications.
nano-HA = nano hydroxyapatite; ICDAS = International Caries Detection and Assessment System; NRCT = Non-randomised controlled trial; RCT = Randomised controlled trial; UVD = Ultra variable pressure detector; VPSEM = Variable pressure scanning microscope; WSL = White spot lesion
Article
Study type
Country
PopulationIntervention and control treatmentOutcome
Badiee et al, 2020, [5]
RCT
Iran
50 patients, 173 teeth. Majority (55%) younger than 20 years.
Patients used Hawley retainers and had WSL on the buccal surface of at least one permanent tooth.
Intervention: toothpaste with nano‑HA 6.7%
Control: ordinary flouride containing toothpaste
1, 3 and 6 months
Remineralisation of white spot lesions using fluorescence method (Diagnodent)
Bossù et al, 2019, [6]
NRCT
Italy
Children 7–10 years who were going to have a first primary molar extracted.
Number not reported for the clinical study

(30 in the in vitro study)
4 different toothpastes:
  1. Common commercial,
  2. 500 ppm fluorine
  3. 1400 ppm fluorine
  4. Hydroxyapatite micro-particles from 50 to 100 nm.
15 days,
Outcomes:
Roughness surface analysis with VPSEM UVD images
Paszynska et al, 2021, [7]
RCT (double blinded)
Poland
214 children aged 3–7 years with at least one restauration in primary molars and at least 4 primary molars without restauration. Intervention: test toothpaste with 10% microcrystalline HAP

Control: fluoride toothpaste with amine fluoride (500 ppm F-)
Parents were instructed to brush with an electric toothbrush for 3 minutes in the morning and evening.
Children brushed their teeth at noon with a manual toothbrush.
336 (±14) days follow up.
Primary outcome:
Caries status by ICDAS

Secondary outcomes:
Gingival index
Plaque control record
Schlagenhauf et al, 2019, [8]
Germany
150 patients aged 11–25 years scheduled for orthodontic therapy with fixed appliances for ≥6 months. 2× daily toothbrushing with an electric toothbrush and control or intervention toothpaste. Practical training initially.

Tooth 15–25 were disinfected with a topically applied 1% chlorhexidine gel every fourth week.

Intervention: Test dentifrice containing 10% microcrystalline HAP as the main caries-preventive agent

Control: A commercially available fluoridated toothpaste containing amine fluoride and stannous fluoride at concentrations of 350 and 1050 ppm, respectively.
Baseline, and follow up day 28 and day 168.
Primary outcome: New occurrence of Caries lesions with ICDAS ≥code 1 on the vestibular surfaces of teeth 15–25 within 168 days after fixation of orthodontic brackets.

Secondary outcomes:
New occurrence of caries lesion ICDAS ≥code 2
Plaque index
Gingival index.

För att besvara Upplysningstjänstens fråga behövs en systematisk översikt som identifierar alla relevanta primärstudier och som sammanväger resultaten.

Lästips

Studier gjorda in situ har inte inkluderats i svaret. I exklusionslistan i Bilaga 3 finns sex artiklar som kan vara av intresse där emaljbitar från människa eller djur har fixerats i munnen på en person, behandlats med hydroxylapatit och därefter undersökts [9] [10] [11] [12] [13] [14].

Bilaga 3 innehåller även flera registrerade protokoll för planerade eller pågående kliniska studier vilket indikerar att fler artiklar som är relevanta för frågan snart kommer att publiceras [15] [16] [17] [18] [19] [20].

Projektgrupp

Detta svar är sammanställt av Irene Edebert (utredare, produktsamordnare), André Sjöberg (utredare), Sara Fundell (projektadministratör), Helena Domeij (intern sakkunnig) samt Pernilla Östlund (avdelningschef) vid SBU.

Referenser

  1. Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för vuxentandvård. Stockholm: Socialstyrelsen; 2011. Nationella riktlinjer. [accessed 9 September 2021]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/tandvard/.
  2. SBU. Att förebygga karies. En systematisk litteraturöversikt. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2002. SBU Utvärderar 161. [accessed September 20 2021]. Available from: https://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/att-forebygga-karies/.
  3. Region Stockholm. Fluorbehandling. Stockholm: 1177; 2019. [accessed Sep 9 2021]. Available from: https://www.1177.se/Stockholm/behandling--hjalpmedel/tandvard/fluorbehandling/.
  4. Livsmedelsverket. Fluor. Uppsala: Livsmedelsverket; 2021. [accessed 9 September 2021]. Available from: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/fluor?AspxAutoDetectCookieSupport=1.
  5. Badiee M, Jafari N, Fatemi S, Ameli N, Kasraei S, Ebadifar A. Comparison of the effects of toothpastes containing nanohydroxyapatite and fluoride on white spot lesions in orthodontic patients: A randomized clinical trial. Dent Res J (Isfahan). 2020;17(5):354-9.
  6. Bossu M, Saccucci M, Salucci A, Di Giorgio G, Bruni E, Uccelletti D, et al. Enamel remineralization and repair results of Biomimetic Hydroxyapatite toothpaste on deciduous teeth: an effective option to fluoride toothpaste. J Nanobiotechnology. 2019;17(1):17. Available from: https://doi.org/10.1186/s12951-019-0454-6.
  7. Paszynska E, Pawinska M, Gawriolek M, Kaminska I, Otulakowska-Skrzynska J, Marczuk-Kolada G, et al. Impact of a toothpaste with microcrystalline hydroxyapatite on the occurrence of early childhood caries: a 1-year randomized clinical trial. Sci Rep. 2021;11(1):2650. Available from: https://doi.org/10.1038/s41598-021-81112-y.
  8. Schlagenhauf U, Kunzelmann KH, Hannig C, May TW, Hosl H, Gratza M, et al. Impact of a non-fluoridated microcrystalline hydroxyapatite dentifrice on enamel caries progression in highly caries-susceptible orthodontic patients: A randomized, controlled 6-month trial. J Investig Clin Dent. 2019;10(2):e12399. Available from: https://doi.org/10.1111/jicd.12399.
  9. Amaechi BT, AbdulAzees PA, Alshareif DO, Shehata MA, Lima P, Abdollahi A, et al. Comparative efficacy of a hydroxyapatite and a fluoride toothpaste for prevention and remineralization of dental caries in children. BDJ Open. 2019;5:18. Available from: https://doi.org/10.1038/s41405-019-0026-8.
  10. Butera A, Pascadopoli M, Gallo S, Lelli M, Tarterini F, Giglia F, et al. SEM/EDS Evaluation of the Mineral Deposition on a Polymeric Composite Resin of a Toothpaste Containing Biomimetic Zn-Carbonate Hydroxyapatite (microRepair((R))) in Oral Environment: A Randomized Clinical Trial. Polymers (Basel). 2021;13(16). Available from: https://doi.org/10.3390/polym13162740.
  11. Esteves-Oliveira M, Santos NM, Meyer-Lueckel H, Wierichs RJ, Rodrigues JA. Caries-preventive effect of anti-erosive and nano-hydroxyapatite-containing toothpastes in vitro. Clin Oral Investig. 2017;21(1):291-300. Available from: https://doi.org/10.1007/s00784-016-1789-0.
  12. Najibfard K, Ramalingam K, Chedjieu I, Amaechi BT. Remineralization of early caries by a nano-hydroxyapatite dentifrice. J Clin Dent. 2011;22(5):139-43.
  13. Souza MDB, Pessan JP, Lodi CS, Souza JAS, Camargo ER, Souza Neto FN, et al. Toothpaste with Nanosized Trimetaphosphate Reduces Enamel Demineralization. JDR Clin Trans Res. 2017;2(3):233-40. Available from: https://doi.org/10.1177/2380084416683913.
  14. Surdacka A, Stopa J, Torlinski L. In situ effect of strontium toothpaste on artificially decalcified human enamel. Biol Trace Elem Res. 2007;116(2):147-53. Available from: https://doi.org/10.1007/BF02685927.
  15. Drks. in situ studie to analzye the remineralizing efficacy of a new carbonate hydroxyapatite nanocrystals containnig toothpaste. http://wwwwhoint/trialsearch/Trial2aspx?TrialID=DRKS00011653. 2017.
  16. Nct. Remineralization Effects of Hydroxyapatite Toothpaste. https://clinicaltrialsgov/show/NCT03681340. 2018.
  17. Nct. Hydroxyapatite-toothpaste and Enamel Caries in the Primary Dentition. https://clinicaltrialsgov/show/NCT03553966. 2018.
  18. Nct. Caries-preventing Effect of a Hydroxyapatite-toothpaste in Adults. https://clinicaltrialsgov/show/NCT04756557. 2021.
  19. Nct. Home Remineralization of White Spot Lesions With Two Different Toothpastes. https://clinicaltrialsgov/show/NCT04908293. 2021.
  20. Nct. The Preventive Effect of 2-years Use of Hydroxyapatite Containing Toothpastes in Children. https://clinicaltrialsgov/show/NCT04906291. 2021.

 

Bilaga 1 Sökdokumentation

Cochrane Library via Wiley 30 August 2021 (CDSR, Cochrane Protocols & CENTRAL)

Title: Hydroxyapatite in tooth-paste
The final search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.

:au = Author; MeSHthis term only = Does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; :ti = Title; :ab = Abstract; :kw = Keyword; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; CDSR = Cochrane Database of Systematic Review; Cochrane Protocols = Protocols of systematic reviews registered in Cochrane Library; CENTRAL = Cochrane Central Register of Controlled Trials, “trials”
Search termsItems found
Population:
1. MeSH descriptor: [Dental Caries] explode all trees 2 722
2. caries OR carious OR dental lesion* OR white spot* (word variations) 9 242
3. #1 OR #2 9 250
Intervention: / Index test:
4. MeSH descriptor: [Hydroxyapatites] in all MeSH products 429
5. hydroxyapatite* OR HAP 1 397
6. #4 OR #5 1 464
7. MeSH descriptor: [Dentifrices] explode all trees 1 610
8. dentifrice* OR tooth paste* OR toothpaste* 4 430
9. #7 OR #8 4 475
Combined sets
10. #3 AND #6 AND #9 36
Final result
11. Final CDSR/4
Cochrane Protocols/1
CENTRAL/31

Embase via Elsevier 30 August 2021

Title: Hydroxyapatite in tooth-paste
The final search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.

/de = Term from the EMTREE controlled vocabulary; /exp = Includes terms found below this term in the EMTREE hierarchy; /mj = Major Topic; :ab = Abstract; :au = Author; :ti = Article Title; :ti,ab = Title or abstract; * = Truncation; ' ' = Citation Marks; searches for an exact phrase; NEAR/n = Requests terms that are within 'n' words of each other in either direction; NEXT/n = Requests terms that are within 'n' words of each other in the order specified
Search termsItems found
Population:
1. 'dental caries'/exp 58 733
2. caries:ab,ti OR carious:ab,ti OR 'dental lesion*':ab,ti OR 'white spot*':ab,ti 53 677
3. 1 OR 2 73686
Intervention: / Index test:
4. 'hydroxyapatite'/exp 32 105
5. hydroxyapatite*:ab,ti OR hap:ab,ti 33 956
6. 4 OR 5 42 908
7. ‘toothpaste'/exp 8 817
8. dentifrice*:ab,ti OR 'tooth paste*':ab,ti OR toothpaste*:ab,ti 7 891
9. 7 OR 8 10 943
Combined sets
10. 3 AND 6 AND 9 86
Final result
11. Final 86

PubMed via NLM 30 August 2021

Title: Hydroxyapatite in tooth-paste
Search termsItems found
The final search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.

[MeSH] = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; [MeSH:NoExp] = Does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; [MAJR] = MeSH Major Topic; [TIAB] = Title or abstract; [TI] = Title; [AU] = Author; [OT] = Other term; [TW] = Text word; Systematic[SB] = Filter for retrieving systematic reviews; * = Truncation
Population:
1. "Dental Caries"[Mesh] OR caries [tiab] OR carious [tiab] OR “dental lesion*” [tiab] OR “white spot*” [tiab] 67 283
Intervention: / Index test:
2. "dentifrice*"[Title/Abstract] OR "tooth paste*"[Title/Abstract] OR "toothpaste*"[Title/Abstract] OR "Dentifrices"[MeSH Terms] 9 720
3. "hydroxyapatites"[MeSH Terms] OR "hydroxyapatite*"[Title/Abstract] OR "HAP"[Title/Abstract] 35 952
Combined sets
4. 2 AND 3 222
5. 1 AND 4 73
Final result
6. Final 73

Bilaga 2 Flödesschema för urval av artiklar från primärstudier

Flödesschema för urval av artiklar. Man började att granska 129 abstrakt från databassökning och till slutet blev det 4 primärstudier kvar

Bilaga 3 Exkluderade artiklar

Ej relevant efter läsning av artikel i fulltext

ReferensOrsak till exklusion
Amaechi BT, AbdulAzees PA, Alshareif DO, Shehata MA, Lima P, Abdollahi A, et al. Comparative efficacy of a hydroxyapatite and a fluoride toothpaste for prevention and remineralization of dental caries in children. BDJ Open. 2019;5:18. Available from: https://doi.org/10.1038/s41405-019-0026-8. Studie in situ
Butera A, Pascadopoli M, Gallo S, Lelli M, Tarterini F, Giglia F, et al. SEM/EDS Evaluation of the Mineral Deposition on a Polymeric Composite Resin of a Toothpaste Containing Biomimetic Zn-Carbonate Hydroxyapatite (microRepair(®)) in Oral Environment: A Randomized Clinical Trial. Polymers (Basel). 2021;13(16). Available from: https://doi.org/10.3390/polym13162740. Studie in situ
Drks. in situ studie to analzye the remineralizing efficacy of a new carbonate hydroxyapatite nanocrystals containnig toothpaste. http://wwwwhoint/trialsearch/Trial2aspx?TrialID=DRKS00011653. 2017. Protokoll till studie in situ
Esparza-Villalpando V, Fernandez-Hernandez E, Rosales-Berber M, Torre-Delgadillo G, Garrocho-Rangel A, Pozos-Guillen A. Clinical Efficacy of Two Topical Agents for the Remineralization of Enamel White Spot Lesions in Primary Teeth. Pediatr Dent. 2021;43(2):95-101. Fel publikationstyp
Esteves-Oliveira M, Santos NM, Meyer-Lueckel H, Wierichs RJ, Rodrigues JA. Caries-preventive effect of anti-erosive and nano-hydroxyapatite-containing toothpastes in vitro. Clin Oral Investig. 2017;21(1):291-300. Available from: https://doi.org/10.1007/s00784-016-1789-0. Studie in situ
Najibfard K, Ramalingam K, Chedjieu I, Amaechi BT. Remineralization of early caries by a nano-hydroxyapatite dentifrice. J Clin Dent. 2011;22(5):139-43. Studie in situ
Nct. Caries-preventing Effect of a Hydroxyapatite-toothpaste in Adults. https://clinicaltrials.gov/show/NCT04756557 2021. Protokoll till klinisk studie
Nct. Home Remineralization of White Spot Lesions With Two Different Toothpastes. https://clinicaltrials.gov/show/NCT04908293 2021. Protokoll till klinisk studie
Nct. Hydroxyapatite-toothpaste and Enamel Caries in the Primary Dentition. https://clinicaltrials.gov/show/NCT03553966 2018. Protokoll till klinisk studie
Nct. Remineralization Effects of Hydroxyapatite Toothpaste. https://clinicaltrials.gov/show/NCT03681340 2018. Protokoll till klinisk studie
Nct. The Preventive Effect of 2-years Use of Hydroxyapatite Containing Toothpastes in Children. https://clinicaltrials.gov/show/NCT04906291 2021. Protokoll till klinisk studie
Rotaru A, Bud M, Sancraian D, Tomoaia-Cotisel M, Mocanu A. Topical aplications for the prevention of caries and hypersensitivity. Clujul Medical. 2015;88:S179. Finns inte att beställa
Shimura N, Yonemitsu M, Hirayama Y, Sasaki Y. The prevention of dental caries by dentifrice containing 5% Hydroxyapatite. (IADR Abstract 1995). Journal of dental research 1995;74. Fel publikationstyp
Souza MDB, Pessan JP, Lodi CS, Souza JAS, Camargo ER, Souza Neto FN, et al. Toothpaste with Nanosized Trimetaphosphate Reduces Enamel Demineralization. JDR Clin Trans Res. 2017;2(3):233-40. Available from: https://doi.org/10.1177/2380084416683913. Studie in situ
Surdacka A, Stopa J, Torlinski L. In situ effect of strontium toothpaste on artificially decalcified human enamel. Biol Trace Elem Res. 2007;116(2):147-53. Available from: https://doi.org/10.1007/bf02685927. Studie in situ
Weber C. Prevention of dental caries with fluoride toothpaste. Dtsch Apoth Ztg. 2005;145(35):48-50. Fel publikationstyp
Youssef A, Farid M, Zayed M, Lynch E, Alam MK, Kielbassa AM. Improving oral health: a short-term split-mouth randomized clinical trial revealing the superiority of resin infiltration over remineralization of white spot lesions. Quintessence Int. 2020;51(9):696-709. Available from: https://doi.org/10.3290/j.qi.a45104. Fel kontrollbehandling