Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Språkscreening för att detektera barn med hörselnedsättning

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Alla nyfödda svenska barn erbjuds hörselscreening på BB. Det finns dock hörselnedsättning som inte upptäcks vid denna screening. Det kan vara skador på inre hårceller, hörselnerv, skador i centrala hörselbanor eller barn som föds med normal hörsel men sedan utvecklar hörselnedsättning av olika skäl. För att fånga upp dessa barn görs även hörselundersökningar efter nyföddhetsperioden. Olika metoder tillämpas idag, bland dem finns språkscreening vid 2,5 eller 3 år och 4 år som ett indirekt hörseltest.

Fråga till SBU:s upplysningstjänst

Finns det vetenskapligt underlag för att språkscreening av barn mellan sex månader och fem års ålder kan upptäcka hörselnedsättning?

Sammanfattning av upplysningstjänstens svar

Upplysningstjänsten har inte identifierat någon studie som undersöker effekten av språkscreening för att upptäcka barn med hörselnedsättning.

Upplysningstjänsten har däremot identifierat en svensk artikel i vilken man undersöker och sammanställer resultat av nio olika språktester för barn med normal hörsel samt barn med nedsatt hörsel. Vidare har vi identifierat sju artiklar som studerar hur stor andel av barn, med identifierad språknedsättning, som också har hörselnedsättning.

I rapporten Allmän hörselscreening av nyfödda från 2004 skriver SBU Alert följande om tidig hörselscreening:

”Det finns vetenskapligt stöd för att nyföddhetsscreening med OAE eller ABR leder till tidigare upptäckt av medfödda hörselnedsättningar och till tidigare habiliteringsstart”

Sammantaget saknas det studier som undersöker effekten av språkscreening för att detektera barn med hörselnedsättning.

Detta är SBU:s upplysningstjänsts svar på en avgränsad medicinsk fråga. Observera att det kan ha tillkommit nya studier efter litteratursökningsdatum: 2012-10-09.

Identifierad litteratur

Borg, E, Edquist G, Reinholdson AC, Risberg A, McAllister B. Speech and language development in population of Swedish hearing-impaired pre-school children, a cross-sectional study. Int J Pediatric Otorhinolaryngol 2007;71:1061-77.

Projektgrupp

  • Jan Liliemark, programchef, SBU
  • Christel Hellberg, projektledare, SBU

Övriga medarbetare

Jessica Dagerhamn

Sidan publicerad