Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Metoder för rökavvänjning

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU Utvärderar

En systematisk översikt av det vetenskapliga underlaget för positiva och negativa effekter på hälsa, socialt liv eller funktionstillstånd för en metod eller insats. Beroende på frågans art kan rapporten även innehålla analyser av ekonomiska, etiska och sociala aspekter. Ämnessakkunniga deltar i arbetet och rapporten granskas av oberoende experter. Rapportens slutsatser fastställs av SBU:s nämnd.

Utvärderingens syfte

Den huvudsakliga målsättningen är att utvärdera metoder för att inom hälso- och sjukvårdens ram hjälpa rökare att sluta röka. Metoderna som studeras är rådgivning till rökare, behandling med nikotinersättningsmedel, kognitiv beteendeterapi, hypnos, akupunktur samt annan läkemedelsterapi än nikotin. Rapporten värderar också strukturella och organisatoriska aspekter som kan förbättra sjukvårdens möjlighet att bedriva rökavvänjning. Det huvudsakliga resultatmåttet är verifierad rökfrihet efter 6 till 12 månaders uppföljning samt en hälsoekonomisk analys. För att säkerställa att resultaten är giltiga i den miljö där vardagligt arbete med rökavvänjning sker, studeras utfallet separat i primärvård, mödravård och sjukhusvård.

Tillvägagångssätt

Systematisk litteraturöversikt, kostnadseffektivitet.

Primär datainhämtning

Systematisk litteraturgenomgång av studier hämtade från databaserna Medline, Psychlit, Embase samt publicerade studiers referenslistor, "Tobacco Addiction Module" från the Cochrane Collaboration och genomgång av tidigare rapporter från andra organisationer såsom AHCPR.

Basen för dataurval; typ av studier som inkluderas

Randomiserade, kontrollerade studier med biokemiskt validerad rökfrihet efter sex månader till ett år utgör grunden för rapporten. I brist på sådana studier har i enstaka fall kortare uppföljningstid och egenrapporterad rökfrihet accepterats för att belysa viktiga frågeställningar. Den hälsoekonomiska analysen inkluderar också modellanalyser.

Genomgångsprocedur av publikationen

Intern genomgång av projektgruppen, SBU:s expertgrupp och styrelse samt extern genomgång av tre skandinaviska experter på området.

Projektgrupp

  • Cohen D
  • Eliasson M
  • Eriksson C
  • Gilljam H
  • Hedin A
  • Hellénius M-L
  • Hjalmarson A
  • Nilsson P
  • Tillgren P
Sidan publicerad