Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Rengöring av innerkanyl för trakeotomi

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Trakeotomi innebär att patienten får en öppning i halsens framsida för att skapa fri luftväg. Passagen hålls öppen med ett rör (kanyl). En innerkanyl kan användas för att förhindra blockering av luftvägen och underlätta rengöring och byte.

Fråga till SBU:s upplysningstjänst

Finns det litteratur som beskriver hur trakeotomi-innerkanylen bör rengöras för att minska smittorisk?

Upplysningstjänstens svar

Upplysningstjänsten har identifierat en randomiserad kontrollerad studie (RCT) där författarna undersökt hur olika rengöringsmedel påverkar antalet bakterier på innerkanylen. Dock har vi inte funnit någon artikel där de undersökt hur olika typer av rengöring påverkar smittorisken.

Författarna av RCT-studien drar slutsatsen att rengöring med enbart diskmedel och vatten kan vara effektivt för att ta bort bakterier. Studien är dock relativt liten.

Detta är SBU:s Upplysningstjänsts svar på en avgränsad medicinsk fråga. Observera att det kan ha tillkommit nya studier efter litteratursökningsdatum: 2014-03-24.

Identifierad litteratur

Randomiserad kontrollerad studie

Bjorling G, Belin AL, Hellstrom C, Schedin U, Ransjo U, Alenius M, et al. Tracheostomy inner cannula care: A randomized crossover study of two decontamination procedures. American Journal of Infection Control 2007;35:600-605.


Frågeställare

Trakeotomisjuksköterska, Stockholm

Datum

2014-04-30

Programchef

Jan Liliemark

Projektledare

Göran Bertilsson, goran.bertilsson@sbu.se

Övriga medarbetare

Jessica Dagerhamn

Madelene Lusth Sjöberg

Sidan publicerad