Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Effekter av abonnemangstandvård (frisktandvård) på patientens tandhälsa och ekonomi

Lästid: ca 2 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Abonnemangstandvård innebär att patienten ingår ett avtal med sin vårdgivare om att få tandvård till ett fast pris under tre år. Premien för avtalet bestäms utifrån tandhälsan. Innan patienten tecknar avtalet utförs en grundlig undersökning hos tandläkare eller tandhygienist. Därefter placeras patienten i en specifik riskklass med en premie som avspeglar tandhälsan och risken att drabbas av sjukdomar och skador i munhålan. Folktandvårdens gemensamma riktlinjer för abonnemangstandvården fastslår att det ska finnas tio olika riskklasser.

Frågor till SBU:s Upplysningstjänst

Finns det något vetenskapligt stöd för att tandhälsan förbättras med ”Frisktandvård”?

Finns några hälsoekonomiska analyser som visar att ”Frisktandvård” är ekonomiskt fördelaktigt för patienten?

Sammanfattning av Upplysningstjänstens svar

Upplysningstjänsten har inte kunnat identifiera några HTA-rapporter, systematiska litteraturöversikter eller randomiserade kliniska studier som kan besvara den första frågan. Vi har heller inte kunnat finna några hälsoekonomiska studier eller analyser som kan besvara den andra frågan.

Däremot har vi funnit en systematisk översikt vars syfte var att undersöka hur två olika ersättningssystem för tandläkare påverkade skolbarns tandhälsa. Man kunde inte dra några slutsatser, eftersom de två ingående studierna bedömdes ha hög risk för bias. Vi har valt att ändå beskriva översikten i korthet, eftersom den kan vara av visst intresse.

SBU har inte tagit ställning i sakfrågan eftersom de enskilda studiernas kvalitet inte bedömts och resultaten inte vägts samman. Här redovisas därför endast de enskilda författarnas slutsatser.

Detta är SBU:s Upplysningstjänsts svar på en avgränsad medicinsk fråga. Observera att det kan ha tillkommit nya studier efter litteratursökningsdatum: 2014-12-16.

Identifierad litteratur

Systematisk översikt

Brocklehurst P, Price J, Glenny A-M, Tickle M, Birch S, et al. (2013). The effect of different methods of remuneration on the behaviour of primary care dentists. Cochrane Database of Systematic Reviews: John Wiley & Sons, Ltd. 


Frågeställare

Professor/övertandläkare, Malmö

Datum

2015-02-12

Programchef

Jan Liliemark

Projektledare

Ingegerd Mejàre

Övriga medarbetare

Jessica Dagerhamn

Sally Saad

Madelene Lusth Sjöberg

Sidan publicerad